«Κλονίζεται» το Βρετανικό Μουσείο, καθώς μετά τον διευθυντή του, παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του, στον απόηχο του σκανδάλου σχετικά με τις κλοπές αρχαιοτήτων από τις τάξεις του, γεγονός που πλήττει το κύρος του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, μετά την παραίτηση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιγκ Φίσερ που γνωστοποιήθηκε νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο υποδιευθυντής του μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, συμφώνησε να αποσυρθεί οικειοθελώς από τα συνήθη καθήκοντά του έως ότου ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη εξέταση των ύποπτων κλοπών.
Σημειώνεται πως το μουσείο είχε επίσης απολύσει τις προηγούμενες ημέρες έναν ανώτερο έφορο μετά την κλοπή σχεδόν 2.000 αντικειμένων αξίας εκατομμυρίων λιρών που πιστεύεται ότι είχαν κλαπεί.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανού δημοσιογράφου Γκόρντον Ρέινερ, ο επί χρόνια επιμελητής του μουσείου, Πίτερ Χιγκς, κατηγορείται για την κλοπή αρχαίων χρυσών κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και γυάλινων αντικειμένων από την πολύτιμη συλλογή του μουσείου – μια πράξη που φαίνεται να πραγματοποίησε συστηματικά, κατά την διάρκεια πολλών χρόνων. Το άρθρο της Telegraph που έφερε στο φως το σκάνδαλο, την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσε τρομερή αίσθηση καθώς, μόλις το προηγούμενο απόγευμα, είχε προηγηθεί ένα βιαστικό δελτίο τύπου από το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο που παραδέχτηκε την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.
«Διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που άρχισαν να βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας, οι κλοπές για τις οποίες κατηγορείται ο Πίτερ Χιγκς –ο οποίος, παρεμπιπτόντως, μέχρι την απόλυση του ήταν ο επιμελητής των αρχαιοελληνικών συλλογών, της ελληνικής γλυπτικής και της ελληνιστικής περιόδου– μάλλον έχουν ξεκινήσει να συμβαίνουν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ο ίδιος δούλευε στο μουσείο εδώ και τριάντα χρόνια.
Σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου κάνουν λόγο για μέχρι και 1,500 ιστορικά αντικείμενα και αρχαιότητες που λείπουν από την συλλογή του μουσείου. Ο Guardian ισχυρίζεται πως επίσημα έγγραφα του μουσείου καταγράφουν «απώλειες χρυσών νομισμάτων, ασημένιων κοσμημάτων και 540 αγγείων, καθώς και εκατοντάδων ακόμα αντικειμένων».
Απανωτές παραιτήσεις
Φαίνεται πως είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις σχετικά με τις κλοπές αυτές, κάτι που ανέφερε και στη δήλωση παραίτησής του νωρίτερα ο πρώην πλέον διευθυντής του Ιδρύματος, Χάρτβιγκ Φίσερ. Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης είπε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου είναι «υψίστης σοβαρότητας» και πρόσθεσε ότι η ευθύνη για την αποτυχία «πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή».
Το διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου αποδέχτηκε την παραίτησή του, με τον George Osborne, πρόεδρο των διαχειριστών, να λέει ότι ο Φίσερ «ενήργησε αξιόπιστα» και ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ακεραιότητά του, την αφοσίωσή του στη δουλειά του ή την αγάπη του για μουσείο».
Το θεσμικό όργανο είπε ότι ο Fisher υπέβαλε παραίτηση «με άμεση ισχύ», αλλά αργότερα διευκρίνισε ότι θα παραιτηθεί μόλις τεθεί σε εφαρμογή μια προσωρινή συμφωνία για την ανάληψη της ηγεσίας.
Παράλληλα, την παραίτησή του υπέβαλε και ο υποδιευθυντής Jonathan Williams. Σε δήλωσή του το Βρετανικό μουσείου ανέφερε ότι ο Williams συμφώνησε να «αποχωρήσει οικειοθελώς» από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη επανεξέταση στο σκάνδαλο των κλοπών.
Οι προειδοποιήσεις
Εκείνος που είχε «κρούσει» τον κώδωνα σχετικά με το συμβάν ήταν ο δρ Ittai Gradel, ειδικός σε ρωμαϊκές αρχαιότητες, ο οποίος είχε ανησυχίες και προσπάθησε να προειδοποιήσει το μουσείο πριν από δύο χρόνια. Επ’αυτού, δήλωσε στο Sky News ότι ο κ. Φίσερ «έκανε το σωστό, το έντιμο, και του αξίζει τουλάχιστον τα εύσημα γι’ αυτό».
«Αλλά ήταν μια δύσκολη περίοδος», πρόσθεσε.
Ο Δρ Gradel δήλωσε επίσης: «Ήταν πολύ, πολύ δύσκολο, ειδικά εκείνα τα δύο χαμένα χρόνια που χτυπούσα το κεφάλι μου στον τοίχο του Βρετανικού Μουσείου και δεν μπορούσα να κάνω τους ανθρώπους να με ακούσουν, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που είχα συγκεντρώσει ήταν απολύτως αδιαμφισβήτητα».
Ένα αίτημα πληροφόρησης προς το μουσείο αποκάλυψε πως ένα αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα, ένα ρωμαϊκό νόμισμα του 4ου αιώνα, καθώς και ένα γερμανικό νόμισμα είχαν εξαφανιστεί από το μουσείο το 2014. Σταδιακά, τεκμηριώθηκε επίσης και το γεγονός πως το ανώτερο προσωπικό του μουσείου είχε ειδοποιηθεί για τις κλοπές από το 2021. Ωστόσο, μόλις φέτος άρθηκε η ομίχλη πάνω από μια υπόθεση που, για πολλούς μήνες, άνηκε στα απόρρητα αρχεία του μουσείου. Πλέον, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της διερεύνησης από τη διοίκηση οικονομικού εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτιά Φάμελλου με 49,76% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Δεύτερος ο Πολάκης με 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr