Μπάιρον. Ο λόρδος που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία των Ελλήνων. Η κατάρα στον Έλγιν. Νέα εκπομπή

Μπάιρον. Ο λόρδος που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία των Ελλήνων. Η κατάρα στον Έλγιν. Νέα εκπομπή

Τον συναρπαστικό βίο και τη δράση του Λόρδου Βύρωνα, που έδωσε την περιουσία και τη ζωή του για την ελευθερία των Ελλήνων, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY.

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 17:00

Η «Μηχανή του Χρόνου» ανατρέχει στα παιδικά χρόνια του Μπάιρον, τα οποία ήταν φτωχικά και δύσκολα. Ο πατέρας του, τον εγκατέλειψε αμέσως μετά την γέννησή του και η μητέρα του τον μεγάλωσε με αυστηρότητα.

Ο Βύρων γεννήθηκε κουτσός από το ένα πόδι, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει δεινός κολυμβητής αφού κατάφερε να διασχίσει τον Ελλήσποντο.

Η ζωή του άλλαξε ριζικά, όταν, σε ηλικία 10 ετών, κληρονόμησε αναπάντεχα την περιουσία ενός θείου του και τον τίτλο του λόρδου.

Επαναστάτης και Φιλέλληνας

Ιστορικοί και μελετητές αναλύουν στον Χρίστο Βασιλόπουλο πώς καλλιεργήθηκε η αγάπη του Μπάιρον για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η έρευνα αναφέρεται στην πολυκύμαντη ερωτική ζωή του Άγγλου ποιητή και στο λόγο που εκφώνησε στη Βουλή των Λόρδων υπέρ των Λουδιτών, δηλαδή των Άγγλων εργατών που κατέστρεφαν τα μηχανήματα των εργοστασίων, γιατί φοβόντουσαν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Τον συναρπαστικό βίο και τη δράση του Λόρδου Βύρωνα, που έδωσε την περιουσία και τη ζωή του για την ελευθερία των Ελλήνων, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY.

Το Σεπτέμβριο του 1809, ο Λόρδος Βύρων επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον τουρκοκρατούμενο ελλαδικό χώρο. Περιηγήθηκε σε πολλές περιοχές, συναντήθηκε με τον Αλή Πασά στο Τεπελένι και γοητεύτηκε από τη 13χρονη Τερέζα Μακρή, για την οποία έγραψε το περίφημο ποίημα «Η κόρη των Αθηνών».

Επισκέφθηκε την Ακρόπολη και εξοργίστηκε, όταν αντιλήφθηκε τη λεηλασία του Παρθενώνα από τον Έλγιν, τον οποίο καταδίκασε στο ποίημα «Η Κατάρα της Αθηνάς».

Επιπλέον, ο Μπάιρον ήταν στενός φίλος με τον Πέρσι Σέλεϊ και ενέπνευσε τη σύζυγό του, Μαίρη να γράψει το διάσημο μυθιστόρημα «Φρανκενστάιν».

Ο απροσδόκητος θάνατος του Σέλεϊ σε θαλασσοταραχή συγκλόνισε τον Μπάιρον, ο οποίος τίμησε τον φίλο του αποτεφρώνοντας τη σορό του σε παραλία της Ιταλίας.

Ο ρομαντικός ιδεαλιστής Μπάιρον ήταν πλέον ένας πραγματιστής πολιτικός άνδρας που φιλοδοξούσε να διακριθεί σε μάχες και σκόπευε να δώσει όλη την περιουσία του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μαυροκορδάτο.

Το δεύτερο ταξίδι στην Ελλάδα

Η εκπομπή αναλύει τους λόγους που ώθησαν τον Λόρδο Βύρωνα να ταξιδέψει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1823, και να συνταχθεί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι.

Η «Μηχανή του Χρόνου» “φωτίζει” τις τελευταίες στιγμές του μεγάλου Άγγλου φιλέλληνα, που πέθανε στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 ετών και εξηγεί γιατί καταστράφηκαν τα απομνημονεύματά του.

Ο θάνατός του τον μετέτρεψε σε σύμβολο του Αγώνα, η επίδραση του στην τέχνη και τη λογοτεχνία ήταν μεγάλη και οι Έλληνες δεν έπαψαν ποτέ να διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του.

Έρευνα επεισοδίου: Δημήτρης Παπακυριακού

Στην εκπομπή μιλούν (με αλφαβητική σειρά):

RODERICK BEATON – ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΟΡΑΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ KING’S COLLEGE ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΚΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ/ΕΠΙΤΙΜΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ – ΠΡΥΤΑΝΙΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ/ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΠΑΪΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr