Μουσείο Νέας Υόρκης. Ένας κλεμμένος χάλκινος Γρύπας η πρώτη επιστροφή κειμηλίου στην Ελλάδα.

Μουσείο Νέας Υόρκης. Ένας κλεμμένος χάλκινος Γρύπας η πρώτη επιστροφή κειμηλίου στην Ελλάδα.

Ένα αρχαίο χάλκινο γλυπτό, που αποτυπώνει το κεφάλι ενός γρύπα (σ.σ. μυθικό πλάσμα της αρχαιότητας), το οποίο χρονολογείται τον 7ο αιώνα π.Χ. και πιστεύεται ότι αφαιρέθηκε από μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας τη δεκαετία του 1930 και αργότερα πουλήθηκε σε δημοπρασία, αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλείται το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, η επιστροφή θα γίνει καθώς ο φορέας διαπίστωσε ότι το τεχνούργημα πιθανότατα εκλάπη πριν από σχεδόν έναν αιώνα από ένα μουσείο στην Ολυμπία.

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι το γλυπτό, το οποίο μπήκε στη συλλογή του ως δώρο από έναν πρώην διευθυντή του το 1972, θα παραδοθεί στην υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, σε μια τελετή αργότερα, σήμερα, στο Met.

Αν και οι συζητήσεις σχετικά με την προέλευση του κομματιού έχουν ξεκινήσει από το 2018, το μουσείο δήλωσε ότι η απόφαση για την επιστροφή του οριστικοποιήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Θα είναι το πρώτο κομμάτι από τη συλλογή του, που επαναπατρίζεται από τότε που το μουσείο εγκατέστησε ένα νέο στέλεχος, τον Lucian Simmons, πέρυσι για να ηγηθεί μιας διευρυμένης μονάδας έρευνας για την προέλευση.

Το μουσείο επέλεξε να αφιερώσει περισσότερες ερευνητικές προσπάθειες για τον προσδιορισμό της προέλευσης των εκτεταμένων αποθεμάτων του μετά από μια σειρά κατασχέσεων λεηλατημένων αντικειμένων και τον αυξημένο έλεγχο των πρωτοκόλλων, που χρησιμοποιούσε για την αποδοχή και την αγορά έργων και αντικειμένων, ιδίως αρχαιοτήτων.

Ως επικεφαλής της έρευνας προέλευσης, ένας νεοσύστατος ρόλος, ο Simmons, πρώην στέλεχος του οίκου Sotheby’s, επιβλέπει μια ομάδα αναλυτών που έχει διευρυνθεί από 6 σε 11.

Οι αρχαίοι Έλληνες διακοσμούσαν συχνά τα χάλκινα καζάνια τους, που χρησιμοποιούνταν για να τιμούν τους θεούς, με το κεφάλι ενός γρύπα, του οποίου η όψη είναι αυτή του αετού αλλά το σώμα είναι αυτό του λιονταριού. Στην ιστοσελίδα του, το Met αναφέρει ότι τα καζάνια που ήταν τοποθετημένα σε τρίποδες ή κωνικές βάσεις χρησιμοποιούνταν συχνά ως αναθηματικά δώρα που αφιερώνονταν σε ελληνικά ιερά από τον όγδοο έως τον έκτο αιώνα π.Χ.

Πηγή: reader.gr
Πηγή φωτογραφίας: Flickr

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr