Μουντιάλ Κατάρ 2022. Πλαστικά κοντέινερ τα πληρώνουν “χρυσά” για τη διαμονή τους. Κίνδυνος από τη “γρίπη της καμήλας”
Παρά την αίγλη που προσπαθούν να προσδώσουν οι διοργανωτές στο Παγκόσμιο Κυπέλλο 2022 στο Κατάρ, υπάρχουν περιστατικά που προστίθενται σε μια μακρά λίστα με τα «μελανά» σημεία της διοργάνωσης.
Το φετινό Μουντιάλ είναι ίσως από τα πιο αμφιλεγόμενα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και της σεξουαλικότητας -η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη-.
Μάλιστα, ήδη υπήρξαν αντιδράσεις μετά την απαγόρευση από την FIFA των περιβραχιόνιων «One Love» για την στήριξη της ομοφυλοφιλίας, με πρώτη απ’ όλες την Εθνική Γερμανίας, αλλά και για την πίεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να επιβάλλει στο Βέλγιο να αφαιρέσει τη λέξη «Love» που βρισκόταν στο γιακά τη δεύτερης εμφάνισής του και παραπέμπει στοTomorrowland.
Αυτοσχέδιες πόλεις από κοντέινερ & πλαστικές σκηνές
Πλέον στο φως βγαίνουν και άλλες αδυναμίες της διοργάνωσης, που αφορούν τον τρόπο και… τόπο διαμονής των φιλάθλων που συρρέουν καθημερινά στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.
Η άφιξη ενός εκατομμυρίου φιλάθλων και η έλλειψη ξενοδοχειακών καταλυμάτων οδήγησε τους διοργανωτές να χτίσουν αρκετές «πόλεις» και από κοντέινερ και σκηνές από πλαστικό.
Η Ντόχα έχει πολλά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι τα κρεβάτια των ξενοδοχείων, τα οποία είναι μάλλον σε έλλειψη. Έτσι οι διοργανωτές, αποφάσισαν να «καλύψουν» τις ελλείψεις… τοποθετώντας μικρά κρεβάτια σε σκηνές και κοντέινερ, τη στιγμή που μάλιστα στη Ντόχα η θερμοκρασία σκαρφαλώνει στους 30 βαθμούς Κελσίου.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, οι χώροι αυτοί αναφέρονται ως «χωριά για φιλάθλους» και αν δούμε φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στα social mediamtx θα διαπιστώσουμε ότι φαίνονται όμορφα, ώστοσο τόσο οι συνθήκες μέσα στη ζέστη, όσο και τα χρήματα (από 200 δολάρια η διανυχτέρευση), αλλά και οι μαρτυρίες φιλάθλων, αποκαλύπτουν πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός».
Qatar has unveiled the first of its World Cup “fan villages” in Doha.
▪️ Up to 60,000 people
▪️ Twin single/One double bed
▪️ Mini-fridge, bathroom
▪️ Strict anti-alcohol policy
These Al-Emadi rooms cost $203 a night. pic.twitter.com/tFkI4Jh0Ww
— Front Office Sports (@FOS) November 9, 2022
Η αλήθεια είναι ότι είναι πρωτότυπο το ότι κάποιος μπορεί να δει πώς τέσσερις «πόλεις» εμφανίστηκαν από το πουθενά, γύρω από τη Ντόχα για να φιλοξενήσουν το 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, που θα φτάσουν στη χώρα και οι οποίοι αναζητούν ένα κρεβάτι και ένα ντους και δεν τους πειράζει να πληρώσουν τιμές πολυτελών ξενοδοχείων.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην ιστοσελίδα: «Εξερευνήστε μια ποικιλία από κατασκηνώσεις και καταλύματα σε στυλ καμπίνας που έχουν σχεδιαστεί για τους φανατικούς οπαδούς».
Οι ειδικοί φοβούνται τη «γρίπη της καμήλας»
Εκτός από τον ποδοσφαιρικό…. πυρετό στο Μουντιάλ του Κατάρ, οι ειδικοί ανησυχούν και για τον πυρετό που μπορεί να προκαλέσει η λεγόμενη «γρίπη της καμήλας», ξαδερφάκι του κορωνοϊού και άκρως θανατηφόρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, ειδικοί σε όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη «γρίπη της καμήλας», έναν ιό που τον χαρακτηρίζουν ως το «θανατηφόρο ξαδερφάκι» του κορωνοϊού, και μάλιστα υποστηρίζουν πως μπορεί να αποβεί μοιραίος για το 1/3 των ανθρώπων που θα τον κολλήσουν
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα κρούσματα του συγκεκριμένου ιού την τελευταία δεκαετία δεν είναι πολλά, ωστόσο τα στοιχεία θνησιμότητας είναι αυτά που τρομάζουν τους ειδικούς.
Κατάρ: Η γρίπη της καμήλας ένας από τους 8 υγειονομικούς κινδύνους στο Μουντιάλ
Μάλιστα, η «γρίπη της καμήλας» ή αλλιώς «MERS» είναι ένας από τους 8 πιθανούς κινδύνους μόλυνσης που θεωρητικά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν καθημερινά για να δουν από κοντά αγώνες της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης
Κορωνοϊός και ευλογιά των πιθήκων είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγαλύτερες υγειονομικές απειλές σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η καθηγήτρια Patricia Schlagenhauf, επιδημιολόγος από το Συνεργαζόμενο Κέντρο για την Υγεία των Ταξιδιωτών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είπε ότι αυτό ισχύει για το Κατάρ και τις γειτονικές χώρες. Το Κατάρ συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο MERS πριν από μια δεκαετία.
Οι ασθένειες θα μπορούσαν επίσης να εξαχθούν σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, λόγω του τεράστιου αριθμού οπαδών που έχουν ταξιδέψει στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν το τουρνουά, αναφέρουν οι ειδικοί.
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr