“Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο, δώστε του να παίξει με τα κόπρανα μιας κατσίκας”. Τα παράδοξα γιατροσόφια του Πλίνιου που χάθηκε στην έκρηξη του Βεζούβιου. Προς τιμή του βγήκε ο όρος “πλίνια έκρηξη”

“Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο, δώστε του να παίξει με τα κόπρανα μιας κατσίκας”. Τα παράδοξα γιατροσόφια του Πλίνιου που χάθηκε στην έκρηξη του Βεζούβιου. Προς τιμή του βγήκε ο όρος “πλίνια έκρηξη”
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ήταν ένας πανεπιστήμονας της Αρχαίας Ρώμης, από τους κορυφαίους της λατινικής γραμματείας.

Έγραψε την ιστορία της εποχής του σε 31 τόμους και το μεγαλύτερο του έργο ήταν η Φυσική Ιστορία, όπου σε 160 τόμους περιέγραψε όλη τη γνώση της εποχής του.

Άφησε πολλά αποφθέγματα και ρητά. Κατά τον ανιψιό του Πλίνιο τον νεότερο “συνήθιζε να λέει ότι δεν υπήρχε βιβλίο τόσο κακό ώστε να μην περιέχει κάτι που να έχει αξία και θεωρούσε σπαταλημένο όλο τον χρόνο που δεν αφιερωνόταν στη μελέτη”.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, ασχολήθηκε και με τον κλάδο της Ιατρικής. Συγκεκριμένα, τον ενδιέφεραν τα αντίδοτα για διάφορα είδη παθήσεων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι κατσίκες όπως φαίνεται, γιατί κάθε σημείο του σώματός τους και κάθε σωματική τους απόκριση είχε κάποια θεραπευτική ιδιότητα.

Πλίνιος ο Γηραιότερος

Πλίνιος. Πίστευε ότι «αληθινή δόξα είναι να κάνεις αυτό που αξίζει να γραφεί, και να γράφεις αυτό που αξίζει να διαβαστεί».

Θα σας συμβουλεύαμε όμως, να μη δοκιμάσετε τίποτα από όσα θα διαβάσετε παρακάτω.

Τα γιατροσόφια του Πλίνιου

«Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο, πάρτε τα κόπρανα μιας κατσίκας, τυλίξτε τα με ύφασμα και δώστε τα στο μωρό, να παίξει.

Αν πάθετε κράμπα, βάλτε στα αυτιά σας ούρα κατσίκας. Επίσης, η αλοιφή από την κοπριά του ίδιου ζώου ανακατεμένη με βολβούς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πολύ αποτελεσματικό καθαριστικό για τα δόντια είναι το κατσικίσιο γάλα ή η χολή του ταύρου.

Πολύ καλές για τα δόντια είναι και οι στάχτες από τα υποκνήμια κόκαλα μιας κατσίκας που μόλις πέθανε.

Αν δεν έχετε άλλες κατσίκες, χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε άλλο τετράποδο ζώο υπάρχει στην αυλή σας.

Για να θεραπεύσετε την ακράτεια, ακουμπήστε στην άκρη τον γεννητικών σας οργάνων ένα λινό ύφασμα ή έναν πάπυρο.

Διαφορετικά, πιείτε ένα ποτήρι κρασί που περιέχει τις στάχτες του πέους ενός γουρουνιού.

Άλλη λύση είναι να ουρήσετε στο κρεβάτι του σκύλου είτε του δικού σας είτε του γείτονά σας!

Για να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες, χρησιμοποιείστε κρέμα φτιαγμένη από λίπος γουρουνιού και τη σκουριά από τροχό άρματος.

Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε λίπος κύκνου ή τα ούρα θηλυκής κατσίκας.

Οι κατσίκες θεράπευαν τις περισσότερες ανθρώπινες ιώσεις, σύμφωνα με τον Πλίνιο

Οι κατσίκες θεράπευαν τις περισσότερες ανθρώπινες ιώσεις, σύμφωνα με τον Πλίνιο

Για να θεραπεύσετε τους πονοκεφάλους, δέστε τα γεννητικά όργανα μιας αλεπούς στο κεφάλι σας.

Αν πνιγείτε σε ένα κομμάτι ψωμί, βάλτε στα αυτιά σας δύο κομμάτια απ’ την ίδια φρατζόλα.»

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πέθανε στην έκρηξη του Βεζούβιου η οποία κατέστρεψε την πόλη της Πομπηίας. Για το τέλος του υπάρχουν και άλλες εκδοχές καθώς αμφισβητήθηκε η μαρτυρία του ανιψιού  που έγραψε ότι τον είδαν να καταρρέει και να πεθαίνει «αφού ανέπνευσε δηλητηριώδη αέρια εκπεμφθέντα από το ηφαίστειο».  Η περιοχή όμως που είχε φτάσει  ο Πλίνιος απείχε 16 χιλιόμετρα από τον κρατήρα και οι συνοδοί του δεν έπαθαν τίποτα. Επομένως είναι πιθανό να πέθανε από άλλη αιτία, καθώς ήταν παχύσαρκος.

Λέγεται ότι φιλομαθής και ανήσυχος όπως ήταν, πήγε να εξερευνήσει την καταστροφή, φορώντας για προστασία μόνο με ένα μαξιλάρι γύρω απ’ το κεφάλι του.

Ο Πλίνιος τιμήθηκε με τον όρο “πλίνια έκρηξη” που αναφέρεται στην πολύ βίαιη έκρηξη ηφαιστείου, της οποίας η στήλη της φθάνει μέχρι τη στρατόσφαιρα. Ο όρος «υπερπλίνια» (“ultra-plinian”) αναφέρεται στον βιαιότερη πλίνια εκρήξη, όπως αυτή της καταστροφής του Κρακατόα.

Διαβάστε επίσης: Οι κομπογιαννίτες πήραν το όνομα τους επειδή έδεναν στο λαιμό τους μαντήλι με κόμπους. Ποια ήταν τα γιατροσόφια για τον πυρετό και την καταπολέμηση της φαλάκρας;

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr