Τον τελευταίο μεγάλο λήσταρχο του Μεσοπολέμου, Μήτρο Τζατζά, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα.
Η «Μηχανή του Χρόνου», παρουσιάζει την ζωή και την δράση του λήσταρχου Τζατζά από τον Όλυμπο που ήταν ο τρόμος και ο φόβος στην Θεσσαλία του μεσοπολέμου.
Έγινε διάσημος για την απαγωγή επιφανών προσωπικοτήτων στο Περτούλι Τρικάλων και τα υπέρογκα λύτρα που ζήτησε. Ανάμεσα στους απαχθέντες ήταν ο τότε γερουσιαστής Σωτήρης Χατζηγάκης και η απαγωγή του προκάλεσε πολιτική κρίση.
Ιστορικοί και ερευνητές μιλούν για την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλία μετά την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς και πώς η κοινωνική αδικία εναντίον των κολίγων συνεχίστηκε με αποτέλεσμα η παρανομία να γίνει τρόπος επιβίωσης.
Από κτηνοτρόφος, ληστής
Η εκπομπή περιγράφει τις αιτίες που ο Τζατζάς, ενώ ήταν κτηνοτρόφος, πέρασε στην παρανομία. Οι δεξιότητές του και η ευφυΐα του σύντομα τον έκαναν γνωστό στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, όπου δρούσε με τη συμμορία του.
Η εκπομπή αποκαλύπτει γιατί ο Τζατζάς έγινε γνωστός ως «Δον Ζουάν των Ορέων» και γιατί τον ακολουθούσε η φήμη του γυναικοκατακτητή.
Απόγονοι του Τζατζά περιγράφουν την προσωπική ζωή του Λήσταρχου, που στάθηκε άτυχος καθώς η πρώτη του γυναίκα πέθανε λίγο καιρό μετά. Ο ληστής παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και απέκτησε δύο γιους.
Η απόδραση από το Γεντί Κουλέ
Η εκπομπή ερευνά την πρώτη μεγάλη ληστεία του Τζατζά τα Χριστούγεννα του 1924, στο Στρυμονικό Σερρών. Ο Τζατζάς διέφυγε στην Σερβία, αλλά λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στα κάτεργα του Γεντί Κουλέ, μία από τις χειρότερες φυλακές της εποχής.
Ο Λήσταρχος κατάφερε το σδύνατο και απέδρασε με μυθιστορηματικό τρόπο. Ιστορικοί αναφέρουν πώς πέρασε στη συλλογική μνήμη ότι απέδρασε χρησιμοποιώντας μια ομπρέλα σαν αλεξίπτωτο.
Η καταδίωξη από τη Χωροφυλακή
Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει την προσπάθεια της πολιτείας να πατάξει την ληστοκρατία και να εντοπίσει τον τελευταίο μεγάλο λήσταρχο. Έτσι προχώρησε στη δημιουργία της Χωροφυλακής. Το νέο σώμα είχε στρατιωτική εκπαίδευση και ρίχτηκε στην μάχη για την πάταξη της ληστείας.
Η εκπομπή εξηγεί πως ο νέος νόμος που προέβλεπε αμοιβή για κάθε κεφάλι ληστή, οδήγησε ορισμένους χωροφύλακες να γίνουν περισσότερο βίαιοι απέναντι στους χωρικούς που θεωρούσαν ότι προσέφεραν καταφύγιο στους κακοποιούς.
Ένας από αυτούς ήταν και ο χωροφύλακας Καπετάν Ανδρέας που μάλιστα εφάρμοζε και το βασανιστήριο της φάλαγγας.
Η απαγωγή του Γερουσιαστή Χατζηγάκη
Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει το χρονικό της απαγωγής επιφανών προσώπων στο Περτούλι.
Η περιοχή ήταν πάντα ήταν δημοφιλής προορισμός για τους παραθεριστές, παρά το γεγονός ότι γινόταν συχνά στόχαστρο ληστρικών επιθέσεων.
Γι’ αυτό τον λόγο και το αρχοντικό Γάκη – Χατζή, είχε αμυντικό χαρακτήρα και έμοιαζε με πύργο έτοιμο για να πολιορκηθεί.
Ο πύργος στο πέρασμα του χρόνου μετεξελίχθηκε στο γνωστό Αρχοντικό Χατζηγάκη, στο οποίο έγιναν τουλάχιστον δύο αποτυχημένες ληστρικές επιθέσεις.
Η εκπομπή περιγράφει το χρονικό της απαγωγής παραθεριστών από τη συμμορία του Τζατζά τον Σεπτέμβριο του 1929.
Ο Τζατζάς είχε πρωταρχικό στόχο τον πολιτικό Αναστάσιο Αβέρωφ, που όμως ανέβαλε την μετακίνησή του και δεν βρισκόταν στο καραβάνι της επιστροφής. Έτσι, η απαγωγή μετατράπηκε σε θρίλερ για τον ηλικιωμένο γερουσιαστή Χατζηγάκη, που βρέθηκε στα χέρια της συμμορίας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» αποκαλύπτει πώς ο Τύπος της εποχής στράφηκε κατά του γαμπρού του Χατζηγάκη που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα του πεθερού του.
Ο Τζατζάς εκμεταλλεύτηκε την δημοσιότητα της υπόθεσης, που πήρε θρυλικές διαστάσεις, αφού δήλωνε ότι μέρος των λύτρων θα τα διέθετε για δημόσια έργα, όπως γεφύρια, προς ανακούφιση των χωρικών.
Το τέλος του Λήσταρχου
Η ομηρία του γερουσιαστή και των υπολοίπων απαχθέντων έληξε μετά από οχτώ ημέρες και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έθεσε ως προτεραιότητά του τη σύλληψη και εξόντωση του Τζατζά.
Το 1930, ο Τζατζάς έπειτα από προδοσία εντοπίστηκε από τον Δαφέρμο και ακολούθησε μάχη.
Ο θάνατος του Τζατζά τον Μάρτιο του 1930 έγινε ταυτόσημος με το οριστικό τέλος της ληστοκρατίας.
Στην εκπομπή μιλούν:
Γιάννης Μπασλής: Φιλόλογος – Συγγραφέας
Δρ. Θεόδωρος Νημάς: Ιστορικός
Βασίλης Τζανακάρης: Συγγραφέας
Σωτήρης Χατζηγάκης: Απόγονος απαχθέντα από τον Λήσταρχο Τζατζά
Θανάσης Χρήστου: Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Παν/μιο Πελοποννήσου
Χρήστος Κονταρίδης: Αντιστράτηγος Ελ.ΑΣ ε.α – Ιστορικός
Ευάγγελος Τζιατζιάς: Απόγονος Λήσταρχου Τζατζά
Γιώργος Χατζής: Συγγραφέας
Δημήτρης Κουτσιανίτης: Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Περτουλίου
Θανάσης Γουγουλάκης: Απόγονος απαχθείσας από τον Λήσταρχο Τζατζά
Ηλίας Φιλοκώστας: ο πρόγονός του μετέφερε τα λύτρα στον Λήσταρχο Τζατζά
Κώστας Κανταρτζής: Κάτοικος Περτουλίου
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ