Μιθριδάτης. Πού ήταν το βασίλειο του θρυλικού βασιλιά που έπινε δηλητήρια για να αποκτήσει ανοσία. Εκεί ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε εκστρατεία και είπε: “Veni, vidi, vici”

Μιθριδάτης. Πού ήταν το βασίλειο του θρυλικού βασιλιά που έπινε δηλητήρια για να αποκτήσει ανοσία. Εκεί ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε εκστρατεία και είπε: “Veni, vidi, vici”
H φράση “Veni, vidi, vici” (Ήλθα, είδα, νίκησα) ειπώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα όταν νίκησε τον βασιλιά Φαρνάκη Β΄ του Πόντου στα Ζήλα το 47 π.Χ.

Επί χρόνια, το βασίλειο του Πόντου, στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, αποτελούσε μόνιμο πονοκέφαλο στη Ρώμη. Όταν ο Καίσαρας πολεμούσε εναντίον του Πομπηίου στην Αίγυπτο, ο βασιλιάς Φαρνάκης Β’ αποφάσισε να εισβάλει στην Καππαδοκία προκειμένου να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. Οι Ρωμαίοι ήταν εξαντλημένοι από τις συνεχείς μάχες και η φήμη της βιαιότητάς που επέδειξε ο πόντιος βασιλιάς στους ρωμαίους αιχμαλώτους, κυκλοφόρησαν στο ρωμαϊκό βασίλειο.

Ο Φαρνάκης Β’ ήταν γιος του Μιθριδάτη Στ’, του βασιλιά του Πόντου που ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός των Ρωμαίων.

Xάρτης του βασιλείου του Πόντου

Ο Μιθριδάτης δημιούργησε τον όρο “μιθριδατισμό”, καθώς έπινε μικρές αλλά μη θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίου, επειδή φοβόταν μήπως τον δηλητηριάσουν. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να αποκτήσει ανοσία.

Βασίλεψε στον Πόντο με τη βοήθεια Ελλήνων συμβούλων και πολέμησε τους Ρωμαίους με σκοπό την ίδρυση ενός μεγάλου ελληνιστικού βασιλείου στην ανατολή. Ο πόλεμος αυτός είναι γνωστός ως ο Α’ Μιθριδατικός πόλεμος. Ωστόσο, ηττήθηκε στον Ευφράτη και κατευθύνθηκε με το στράτευμα του στην Κριμαία. Ο μεγαλύτερος γιος του, Φαρνάκης Β’  αναγορεύτηκε βασιλιάς μετά την ήττα και τη φυγή του πατέρα του.

Η σκληρή πολιτική του Βασιλιά Φαρνάκη Β’ οδήγησε σε εξεγέρσεις που κατέληξαν στη δολοφονία του πατέρα του από έναν Γαλάτη μισθοφόρο.

Ο Φαρνάκης Β’ βασίλεψε στο κράτος του Κιμμερίου Βοσπόρου, τον σημερινό Πορθμό Κερτς που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη θάλασσα του Αζόφ.

Συνέχισε τις προσπάθειες για την επέκταση του βασιλείου του Πόντου και προσπάθησε να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη της Καππαδοκίας.

Όταν ο Καίσαρας πληροφορήθηκε την επίθεση του, νίκησε τον Πομπήιο στην Αίγυπτο και επέστρεψε για να αντεπιτεθεί στον Βασιλιά Φαρνάκη και στα στρατεύματά του. Στη μάχη που ακολούθησε στα Ζήλα ο Ιούλιος Καίσαρας χρειάστηκε μόλις πέντε ημέρες για να εξουδετερώσει το υποτιθέμενο καλά οργανωμένο ποντιακό στράτευμα. Τότε είπε τη θρυλική φράση “Ήλθα, είδα, νίκησα“, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για να περιγράψει τη γρήγορη επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: Πώς ο Ιούλιος Καίσαρας κατάφερε να νικήσει τους Γαλάτες και να πιάσει αιχμάλωτο τον στρατηγό τους Βερσινγκετορίξ. Η παράτολμη τακτική που τον οδήγησε στον θρίαμβο και τον αυτοκρατορικό θρόνο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.