Οι ειδικοί είναι “σχεδόν σίγουροι κατά 90%” για την ύπαρξη ενός τέτοιου κρυφού θαλάμου, δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει τη θεωρία του Βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς που είναι πεπεισμένος ότι η βασίλισσα Νεφερτίτη είναι θαμμένη μέσα σε αυτόν τον μυστικό θάλαμο.Τα αποτελέσματα της εξέτασης με ραντάρ πίσω από το βόρειο τοίχωμα του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών είναι πολύ σαφή. “Αν έχω δίκιο και συνεχίζεται (μέσω ενός διαδρόμου) ο τάφος, αυτό θα μας οδηγήσει σε έναν άλλο ταφικό θάλαμο. Νομίζω ότι είναι αυτός της Νεφερτίτης και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση”, πρόσθεσε.Μέχρι σήμερα, οι αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει τη μούμια της θρυλικής για την ομορφιά της βασίλισσας, η οποία άσκησε ουσιαστικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο κατά τον 14ο αιώνα π.Χ..
Η Νεφερτίτη, η προτομή της οποίας, ηλικίας 3.300 ετών, φιλοξενείται σήμερα σε ένα μουσείο του Βερολίνου, πέθανε τον 14ο αιώνα π.Χ.
Ο Ριβς δήλωσε ότι πιστεύει πως το μαυσωλείο του Τουταγχαμών αρχικά προοριζόταν για τη Νεφερτίτη. Οι αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι η βασίλισσα ήταν μητριά του έφηβου φαραώ και ότι συνεχίζει εδώ και 3.000 χρόνια τον αιώνιο ύπνο της, κρυμμένη πίσω από έναν τοίχο.
«Αν αληθεύει, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια ανακάλυψη που θα επισκιάσει την ανακάλυψη του ίδιου του Τουταγχαμών» είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Νταμάτι, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θα ήταν η σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.
Η θερμική απεικόνιση και οι έρευνες με ραδιοανιχνευτές μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί αν υπάρχουν όντως μυστικές αίθουσες πίσω από τον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμών αλλά και να δείξουν τι μπορεί να περιέχουν. Ο Νταμάτι είπε ότι οι έρευνες με ραδιοεντοπιστές στο χώρο μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους 1-3 μήνες.
Ο Τουταγχαμών πέθανε γύρω στα 1.323 π.Χ.
Ο ασύλητος τάφος του, με την περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα, βρέθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
Οι ειδικοί ανέκαθεν προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ο τάφος του ήταν μικρότερος από των άλλων φαραώ και γιατί το σχήμα του ταίριαζε περισσότερο με εκείνο των τάφων των βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου.
Διαβάστε ακόμα: Στην ανδροκρατούμενη αρχαία Αίγυπτο επιτρεπόταν η πολυγαμία, αλλά τιμωρούσαν τους μοιχούς. Γιατί «εξαφάνισαν» τα ίχνη της μοναδικής γυναίκας Φαραώ.
Οι αιγυπτιολόγοι εκφράζουν αμφιβολίες για το πού ενταφιάστηκε η Νεφερτίτη όταν πέθανε.
Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της, κάτι που θα σήμαινε ότι τάφηκε στην Αμάρνα, εκεί δηλαδή όπου βρέθηκε η πασίγνωστη προτομή της το 1912. Πρόσφατα όμως οι περισσότεροι αρχαιολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ριβς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έζησε περισσότερο από τον Ακενατόν (ή Αμένοφις Δ΄) αλλά μετά τον θάνατό του άλλαξε το όνομά της σε Νεφερνεφερουατέν και ίσως να κυβέρνησε για μικρό διάστημα την Αίγυπτο.
Ο Νίκολας Ριβς πιστεύει ότι ο ένας από τους κρυφούς θαλάμους είναι ένας αποθηκευτικός χώρος ενώ ο άλλος ίσως να περιέχει τα λείψανα της βασίλισσας.
Άλλοι αρχαιολόγοι πάντως κρατούν πολύ επιφυλακτική στάση γιατί οι αποδείξεις είναι ελάχιστες και γιατί πιστεύουν ότι η μούμια της Νεφερτίτης έχει βρεθεί από το 1898 και φυλάσσεται στο Αιγυπτιολογικό Μουσείο.
«Η ιδέα ότι ένα δωμάτια μπορεί να οδηγεί σε έναν παλαιότερο ταφικό θάλαμο και μάλιστα της Νεφερτίτης είναι μια απλή εικασία» είπε ο Έινταν Ντόντσον, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Ο Νταμάτι, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια περιοδεία στην Κοιλάδα των Βασιλέων μαζί με τον Ριβς και άλλους ειδικούς, είπε ότι πιστεύει πως υπήρχε ένας κρυφός θάλαμος που μπορεί να περιέχει τα λείψανα μιας γυναίκας της βασιλικής οικογένειας, όπως θεωρεί ότι πρόκειται πιθανότατα για τη μητέρα του Τουταγχαμών.
Η Νεφερτίτη ήταν η πρώτη σύζυγος του φαραώ Ακενατόν ο οποίος εισήγαγε μια μορφή μονοθεϊστικής θρησκείας στην Αίγυπτο τον 14ο αιώνα. Πολλοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι ο Τουταγχαμών ήταν γιος του Ακενατόν και της συζύγου-αδελφής του, της Κία. Ο ίδιος ο Τουταγχαμών παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του, μια από τις κόρες που απέκτησε ο πατέρας του με τη Νεφερτίτη.
Διαβάστε ακόμα: Η κατάρα του Τουταγχαμών, που «κυνήγησε» τους αρχαιολόγους. Ο Φαραώ που παντρεύτηκε την αδελφή του. Έκαναν δύο παιδιά που πέθαναν αμέσως.
Ειδήσεις σήμερα:
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολεία της Αθήνας. Δέκα συλλήψεις
- Έρχονται τα καλάθια των εορτών. Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν
- Πτώχευση για τη Stoli. Η βότκα και οι οικονομικές πιέσεις μετά τις ρωσικές αντιπαραθέσεις
- Κέιτ Μίντλετον. Εντυπωσιακή εμφάνιση στη νέα δημόσια εμφάνιση μετά την διάγνωσή της με καρκίνο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ