Έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν η περιπετειώδης πτήση του Ρούντολφ Ες στη Σκωτία, που κατέληξε στην αιχμαλωσία του, ήταν σε γνώση ή όχι του Αδόλφου Χίτλερ.
Ο Ρούντολφ Ες συνελήφθη από τους Συμμάχους το 1941, όταν το αεροσκάφος του, χωρίς κανένα συνεπιβάτη, εντοπίστηκε να πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Σκωτία.
Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να βρει τον Δούκα του Χάμιλτον, τον οποίο δεν είχε συναντήσει ποτέ, με σκοπό να πείσει τη Βρετανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Απώτερος στόχος ήταν η συμμαχία της Αγγλίας σε έναν πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση ή τουλάχιστον η ουδετερότητά της. Επίσης, ο Ες πίστευε ότι ο πόλεμος Γερμανών και Άγγλων ήταν αυτοκτονία για τη λευκή φυλή.
Ο Ες ήταν το δεξί χέρι του Χίτλερ, αλλά έβλεπε την επιρροή του να περιορίζεται και η αποστολή του θεωρήθηκε ως μια απελπισμένη πράξη για να ανακτήσει την εύνοια του Χίτλερ.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος το 1920 και είχε συμμετάσχει στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Μονάχου το 1923. Είχε συνεργαστεί με τον Χίτλερ στη συγγραφή της βιογραφίας του, «Ο Αγών Μου» και είχε οριστεί από τον ίδιο ως αναπληρωτής του, το 1933.
Όταν ο Ες συνελήφθη, ο Χίτλερ τον αποκήρυξε, κατήργησε τη θέση του αναπληρωτή και προώθησε τον αντίπαλο του Ες, Μάρτιν Μπόρμαν στη νέα θέση του Κόμματος της Καγκελαρίας.
Το σενάριο του οργανωμένου σχεδίου
Πρόσφατα, μια ανακάλυψη ενός βουλωμένου αγωγού πετρελαίου στα συντρίμμια του αεροσκάφους του, μαρτυρά ότι μπορεί να είχε βοήθεια από το εσωτερικό της Γερμανίας.
Το αεροπλάνο εξετάστηκε στο Αυτοκρατορικό Μουσείο Πολέμου στο Κέιμπριτζ και οι συγγραφείς Τζον Χάρις και Ρίτσαρντ Γουίλμπορν βρήκαν ένα σωλήνα που ήταν κλεισμένος μέσα σε ένα μεγάλο ορειχάλκινο παξιμάδι.
Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι μόνο με την κύρια δεξαμενή καυσίμων ο Ες δεν θα μπορούσε να κάνει την πτήση από το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας μέχρι τη Σκωτία, ταξίδι που διαρκεί περισσότερες από πέντε ώρες, χωρίς να σταματήσει στη Γερμανία για ανεφοδιασμό.
Στο νέο βιβλίο για τον Ες οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτό το στοιχείο πιθανόν να σημαίνει ότι ο Ες είχε στη Γερμανία διασυνδέσεις, που ευνοούσαν τα σχέδιά του και υποστήριζαν έμπρακτα την αποστολή του.
Με αυτό το σκεπτικό καταρρίπτεται το σενάριο μιας μοναχικής πτήσης του αναπληρωτή Φύρερ, ο οποίος ήθελε να ανακτήσει τον κεντρικό πολιτικό ρόλο του. Η πτήση φαίνεται πως είχε προγραμματιστεί με κάθε λεπτομέρεια και απαιτούσε επίσημη υποστήριξη και ανοχή.
Οι Βρετανοί πάντως δεν διαπραγματεύτηκαν μαζί του και ο Ες παρέμεινε πίσω από τα κάγκελα στη Βρετανία για το υπόλοιπο του πολέμου. Ήταν μεταξύ αυτών που δικάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης, μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Φυλακίστηκε στη Γερμανία το 1946 και παρέμεινε στη φυλακή Σπαντάου στο Βερολίνο έως το 1987, οπότε και κρεμάστηκε σε ηλικία 92 ετών. Υπάρχει ωστόσο και η εκδοχή της δολοφονίας με βασικό επιχείρημα ότι ήταν ανήμπορος να περάσει μόνος του τα καλώδια και να απαγχονιστεί. Δεν αποκήρυξε ποτέ τον ναζισμό.
Πληροφορίες από Sunday Express και Daily Mail
Πηγή αρχικής φωτογραφίας Wikipedia
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο μυστηριώδης θάνατος του Ρούντολφ Ες και τα σενάρια ότι τον δολοφόνησαν οι Bρετανοί, όταν ο Γκορμπατσωφ αποφάσισε να τον απελευθερώσει…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr