“Μις Θεσσαλονίκη”. Ο διαγωνισμός ομορφιάς δεν είχε πασαρέλα και συμμετείχαν προσφυγοπούλες για προβολή και “καλές γνωριμίες”. Το σκάνδαλο με την εστεμμένη που παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

“Μις Θεσσαλονίκη”. Ο διαγωνισμός ομορφιάς δεν είχε πασαρέλα και συμμετείχαν προσφυγοπούλες για προβολή και “καλές γνωριμίες”. Το σκάνδαλο με την εστεμμένη που παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

Από το προσωπικό ιστολόγιο του δημοσιογράφου Χρίστου Ζαφείρη “Θεσσαλονίκης Τοπιογραφία

Ένα μπουκέτο από οκτώ καλλονές που εκπροσωπούν ισάριθμες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης .

Τα καλλιστεία οργάνωναν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ύφεσης του ’30 η «Ένωσις Συντακτών Θεσσαλονίκης», η πρόγονος της σημερινής ΕΣΗΕΜ-Θ.

Οι δημοσιογράφοι εκείνης της εποχής είχαν λύσει όλα τα οικονομικά και άλλα προβλήματα του κλάδου και οργάνωναν κοσμικές εκδηλώσεις!

Τα καλλιστεία ήταν γενικευμένος ευρωπαϊκός θεσμός που βρήκε απήχηση και στη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο που ο κόσμος αναζητούσε ψυχαγωγικές και κοσμικές διαφυγές για να ξεχάσει την προσφυγιά και την οικονομική μιζέρια. Την οργάνωση αναλάμβανε το σωματείο των δημοσιογράφων και στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν προβεβλημένοι παράγοντες της πόλης.

Τα καλλιστεία γίνονταν στο πολυτελέστατο «Μεντιτερανέ», το ιστορικό ξενοδοχείο της παραλίας που κατεδαφίστηκε και η προετοιμασία τους έπαιρνε μεγάλη δημοσιότητα από τις τοπικές εφημερίδες.

Τα ονόματα των καλλονών παρέμειναν σχεδόν άγνωστα, αφού τη μεγάλη μερίδα της δημοσιότητας δεχόταν η «Μις Θεσσαλονίκη», που εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε η Ελένη Ξανθοπούλου.

Στο διαγωνισμό είχαν πάρει μέρος 36 κοπέλες, οι περισσότερες προσφυγοπούλες από τις αλησμόνητες πατρίδες, που αναζητούσαν μέσα από την προβολή και τις γνωριμίες της εκδήλωσης οικογενειακή και επαγγελματική αποκατάσταση.

Η Μις Θεσσαλονίκη του 1929 Ελένη Σταθοπούλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλονίκης.

Η «Mις Θεσσαλονίκη» του 1930

Διάσημη παρέμεινε η νικήτρια των επόμενων καλλιστείων της Ενώσεως Συντακτών του 1930, Ρωξάνη Στεργίου, που νίκησε τις δέκα επικρατέστερες υποψήφιες. Τα ονόματα των άλλων ήταν: Κλειώ Σώσου, Πολύμνια Βατίκη, Νίκη Παυλίδου, Αθηνά Σκουλαρίδου, Βάρδα, Στάλιου, Καστρινού, Θεοφανίδου και Εστέρ Φρανσές. Την επιτροπή των καλλιστείων που έγιναν με επισημότητα στο «Μεντιτερανέ» εκτός από το δήμαρχο Κωνσταντίνο Μάνο συμμετείχαν ο ζωγράφος Πολύκλειτος Ρέγκος, ο συνθέτης Αιμίλιος Ριάδης και ο πρόεδρος των δημοσιογράφων Αντώνιος Χαμουδόπουλος.

Η Μις Θεσσαλονίκη και δεύτερη Μις Ελλάς του 1930, Ρωξάνη Στεργίου

Ο Αιμίλιος Δημητριάδης στο βιβλίο του «Φοίνιξ αγήρως, η Θεσσαλονίκη του 1925-35» γράφει ότι δεν υπήρχε πασαρέλα και οι υποψήφιες διαγωνίζονταν στην πίστα χορεύοντας στην αρχή με τους καβαλιέρους τους, ένα ένα ζευγάρι και μετά όλες μαζί, ώστε η επιτροπή των καλλιστείων αλλά και το κοινό, που είχε κι αυτό λόγο, να σχηματίσουν γνώμη για την επιλογή τους.

Η Ρωξάνη που καταγόταν από την Προύσα ήταν μια όμορφη και μορφωμένη κοπέλα. Αποφοίτησε από το ανώτερο παρθεναγωγείο της πόλης και την ανώτερη αμερικανική σχολή και σπούδασε μουσική στο Μακεδονικό Ωδείο. Για ένα μήνα η Ρωξάνη ήταν το ίνδαλμα της Θεσσαλονίκης και όλοι προσδοκούσαν να εκλεγεί «Μις Ελλάς» για να εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ήρθε όμως δεύτερη επιλαχούσα, με πρώτη την Αλίκη Διπλαράκου, η οποία εκλέχτηκε την ίδια χρονιά «Μις Ευρώπη» στη Γαλλία.

Η Μις Ελλάς και Μις Ευρώπη του 1930 Αλίκη Διπλαράκου, που συναγωνίστηκε με τη Ρωξάνη Στεργίου για τον τίτλο στην πασαρέλα της Αθήνας.

Η Ρωξάνη Στεργίου έγινε κυρία Μοσκώφ και αφιερώθηκε στην οικογένειά της συμμετέχοντας ενεργά στην κοινωνική και κοσμική ζωή της πόλης. Η Διπλαράκου, που την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης κατά την επιστροφή της από το Παρίσι, υπήρξε η πρωταγωνίστρια ενός μεγάλου σκανδάλου της δεκαετίας του ’30, καταπατώντας το άβατο του Αγίου Όρους για τις γυναίκες.

Η Αλίκη Διπλαράκου εισήλθε μεταμφιεσμένη ως άνδρας στο Άγιον Όρος το 1930

Την επόμενή χρονιά, το 1931, στο κλίμα του παγκόσμιου οικονομικού κραχ επαναλήφθηκε ο θεσμός των καλλιστείων με νικήτρια τη Νίκη Παυλίδου, μια όμορφη γυναίκα της οποίας ο άτυχος δεσμός με έναν κοσμικό νέο της εποχής έγινε δημόσιο γαργαλιστικό ανάγνωσμα στην εφημερίδα «Μακεδονικά Νέα». Ο θεσμός όμως σιγά σιγά φθίνει.

Το 1932 πήραν μέρος στα καλλιστεία ελάχιστες δεσποινίδες, φοβούμενες τον αφορισμό της Αλίκης Διπλαράκου από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, λόγω της παραβίασης του αβάτου του Αγίου Όρους. Για την ιστορία, «Μις Θεσσαλονίκη» εκλέγεται αυτή τη χρονιά η Ρίτσα Ευαγγελοπούλου.

Η ιστορία των καλλιστείων εξυπηρετούσε εκείνη την εποχή πολιτικές σκοπιμότητες. Τραβούσε τους νέους από κοινωνικούς προβληματισμούς και «αντιεθνικές» εντάξεις. Όταν μια νέα και όμορφη μαθήτρια του Διδασκαλείου συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια και σύρθηκε σε δίκη, κατηγορούμενη για «ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως», ένας παράγοντας του δικαστηρίου τόνισε ότι η περί ης ο λόγος Παρασκευή Κοτζάμπαση θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο της «Μις Θεσσαλονίκη» αν, αντί να διαβάζει Μαρξ, έπαιρνε μέρος στα καλλιστεία της Ενώσεως Συντακτών…

 Διαβάστε στη “ΜτΧ”:  Η Ρίκα Διαλυνά κερδίζει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς το 1954, όμως οι Αμερικανοί τη θεωρούν «κομμουνίστρια» και δεν της επιτρέπουν να μεταβεί στις ΗΠΑ για τα καλλιστεία «Μις Υφήλιος»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.