Ο Μάικλ Κέιν είναι ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου. Καθιερώθηκε κυρίως σε δραματικές και κοινωνικές ταινίες. Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε κάποιες πολεμικές ταινίες, αν και δεν είναι αυτές που τον ανέδειξαν.
Ο Κέιν όμως έχει πραγματικές πολεμικές εμπειρίες. Πολέμησε στην Κορέα σε μάχες που εξελίχθηκαν σώμα με σώμα με κινέζους και βορειοκορεάτες στρατιώτες. Εμπειρίες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και επηρέασαν τις ερμηνείες του.
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο Μάικλ Κέιν στον Πόλεμο της Κορέας
Ο Μάικλ Κέιν γεννήθηκε το 1933 στο Λονδίνο και το πραγματικό του όνομα είναι Μωρίς Μαικλγουάιτ. Το Μάιο του 1951, όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύτηκε στο βρετανικό στρατό ως πεζικάριος. Αρχικά υπηρέτησε με τις βρετανικές δυνάμεις κατοχής στη Γερμανία. Στα τέλη του 1951 μετατέθηκε στην Ιαπωνία. Εκεί ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκπαίδευση ώστε να πάρει μέρος στον Πόλεμο της Κορέας ως μέλος του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος που αποτελούσε τμήμα της δύναμης του ΟΗΕ.
Τον Αύγουστο του 1952 στάλθηκε να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή στην Κορέα, κατά μήκος του ποταμού Σαμιτσόν (Samichon). Τον επόμενο χρόνο, ο Κέιν συμμετείχε σε πολλές αψιμαχίες και μάχες με Κινέζους και Βορειοκορεάτες, κυρίως στη διάρκεια επιδρομών και νυχτερινών περιπολιών.
Το 1953 ενώ ήταν ακόμη στην Κορέα, προσβλήθηκε από ελονοσία. Μετά την αποθεραπεία του, ο Μάικλ Κέιν μετατέθηκε στη Βρετανία όπου και αποστρατεύθηκε. Τρία χρόνια αργότερα, κέρδισε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο παίζοντας ένα βρετανό στρατιώτη στον Πόλεμο της Κορέας. Τότε ήταν που ο Μωρίς αποφάσισε να χρησιμοποίησει για πρώτη φορά το καλλιτεχνικό όνομα «Μάικλ Κέιν».
Η πρώτη μάχη του Μάικλ Κέιν
Στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Ο Ελέφαντας στο Χόλυγουντ», που εκδόθηκαν το 2010, ο Μάικλ Κέιν κάνει αναφορά στις εμπειρίες του ως 19χρονος οπλίτης στην πρώτη γραμμή του Πολέμου της Κορέας.
Οι εμπειρίες του ήταν παρόμοιες με αυτές των Ελλήνων οπλιτών που είχαν πολέμησαν στο ίδιο μέτωπο.
Όπως επισημαίνει, δεν γνώριζε τίποτα για τη χώρα, ούτε και το ιδεολογικό υπόβαθρο του πολέμου. Επιπλέον, για πολλούς συμπατριώτες του Κέιν, όπως και άλλους Ευρωπαίους που είχαν στείλει στρατεύματα στην Κορέα, ο πόλεμος δεν ήταν δημοφιλής.
Ήδη από την πρώτη του νυχτερινή υπηρεσία βίωσε τον κίνδυνο και τη φρίκη. Φύλαγε σκοπιά σ’ ένα όρυγμα των Βρετανών απέναντι από τις θέσεις των Κινέζων. Η νύχτα ήταν κατασκότεινη και επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Τότε ξαφνικά δεκάδες φωτοβολίδες φώτισαν τον ουρανό. Μία σάλπιγγα ακούστηκε. Αμέσως μετά ακούστηκαν πολλές ακόμη. Χιλιάδες κινέζοι στρατιώτες υπό το φως των φωτοβολίδων εφόρμησαν στις βρετανικές θέσεις.
«Εκεί μπροστά μας φωταγωγήθηκε ένα τρομακτικό ταμπλό», θυμάται ο Μάικλ Κέιν. «Χιλιάδες Κινέζοι προχωρούσαν προς τις θέσεις μας, με επικεφαλής ομάδες στρατιωτών με “δαιμονικές” σάλπιγγες. Το πυροβολικό μας άνοιξε πυρ, αλλά εξακολουθούσαν να έρχονται, βαδίζοντας προς τα πολυβόλα μας και τον βέβαιο θάνατο».
Ο Κέιν περιγράφει το ναρκοπέδιο που είχαν κατασκευάσει για να αμυνθούν από ένα τέτοιο ανθρώπινο κύμα ως «ξαφνικά άχρηστο». Κύματα Κινέζων στρατιωτών έπεφταν πάνω στις νάρκες και αυτοκτονούσαν. Όσοι έφθαναν μέχρι τα συρματοπλέγματα έριχναν τα κορμιά τους πάνω εκεί ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γέφυρες από τους συμπολεμιστές τους που ακολουθούσαν.
«Τελικά ηττήθηκαν», λέει ο ηθοποιός για τους Κινέζους στρατιώτες. «Αλλά ήταν παράφορα γενναίοι».
Σχεδόν εβδομήντα χρόνια αργότερα, ο Μάικλ Κέιν θυμάται με σεβασμό τους αντιπάλους του στρατιώτες στην Κορέα.
Πρόωρα γερασμένοι
Μετά από μερικούς μήνες στην πρώτη γραμμή, η μονάδα του Κέιν μετατέθηκε στα μετόπισθεν. Ο ίδιος, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του ήταν σχεδόν 20 χρονών. Όμως, οι μάχες τους είχαν γεράσει πρόωρα.
Στα μετόπισθεν έτυχε να πέσουν πάνω στους νέους στρατιώτες που θα τους αντικαθιστούσαν. Ο Μάικλ Κέιν στα απομνημονεύματά του καταγράφει τη συνάντηση με τους νέους αυτούς στρατιώτες:
«Ήταν 19 χρονών, όπως ήμασταν όταν μπήκαμε στη μάχη. Τους κοίταξα και μετά κοίταξα εμάς. Φαινόμασταν 10 χρόνια μεγαλύτεροι από εκείνους».
Η χειρότερη αλλά και πιο διδακτική εμπειρία του Κέιν από τον Πόλεμο της Κορέας
Ο Μάικλ Κέιν κινδύνεψε πολλές φορές. Ο ίδιος πιστεύει ότι έφθασε μία ανάσα από το θάνατο στη διάρκεια μιας νυχτερινής περιπολίας.
Αυτός και δύο βρετανοί στρατιώτες διατάχθηκαν να κάνουν αναγνώριση βαθιά σε μία κοιλάδα, για την κατοχή της οποίας Βρετανοί και Κινέζοι πολεμούσαν πολλές εβδομάδες. Οι τρεις βρετανοί στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τις θέσεις όπου βρίσκονταν οι Κινέζοι για να προσπαθήσουν να συλλέξουν πληροφορίες.
Ενώ επέστρεφαν στις δικές γραμμές τους, μύρισαν ξαφνικά σκόρδο στον αέρα.
«Οι Κινέζοι έτρωγαν το σκόρδο σαν τσίχλα», λέει ο Κέιν. «Συνειδητοποιήσαμε ότι μας ακολουθούσαν».
Αμέσως έπεσαν στο έδαφος. Οι Κινέζοι που τους καταδίωκαν άρχισαν να ψάχνουν τα χόρτα. Ο Μάικλ Κέιν και οι συμπολεμιστές του, κατάλαβαν ότι το πιθανότερο ήταν να σκοτωθούν. Έτσι πετάχτηκαν από τα χόρτα όπου ήταν κρυμμένοι και όρμησαν πάνω στους αντιπάλους στρατιώτες ανοίγοντας πυρ με τα όπλα τους.
Τους αιφνιδίασαν και μπόρεσαν να διαφύγουν.
Αυτό το περιστατικό επανέρχεται στο νου του ηθοποιού ακόμη και σήμερα όταν του επιτίθενται ή τον υποτιμούν. Θυμάται τι συνέβη σε εκείνο το λόφο στην Κορέα και συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να τον κάνει να νιώσει ξανά τόσο τρομαγμένο ή απελπισμένο.
Αρχική εικόνα: Ο Μάικλ Κέιν στο ρόλο ενός βρετανού αξιωματικού στην ταινία “Ζουλού” (Zulu, 1964), μία από τις πρώτες μεγάλες κινηματογραφικές του επιτυχίες.
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρχονται τα καλάθια των εορτών. Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν
- Πτώχευση για τη Stoli. Η βότκα και οι οικονομικές πιέσεις μετά τις ρωσικές αντιπαραθέσεις
- Κέιτ Μίντλετον. Εντυπωσιακή εμφάνιση στη νέα δημόσια εμφάνιση μετά την διάγνωσή της με καρκίνο
- Συνελήφθη 47χρονος που πιάστηκε να μαχαιρώνει σκύλο στην Κυψέλη. Σε κρίσιμη κατάσταση το ζώο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
Ποιότητα ο Σερ τυχεροί όσοι τον απόλαυσαν τις ταινίες του