Ο καταστροφικός σεισμός των 7,7 ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 28 Μαρτίου 2025, περιοχή Σαγκάινγκ της Μιανμάρ, κοντά στην πόλη Μανταλέι, ισοπέδωσε σπίτια και υποδομές.
Οι νεκροί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσουν τις 100.000. Επίσημα έχουν ανακοινωθεί 1700 θύματα, 3.400 τραυματίες και πάνω από 300 αγνοούμενοι.
Η Μιανμάρ βρίσκεται επάνω σε ένα από τα πλέον ενεργά σεισμικά ρήγματα παγκοσμίως, στο όριο ανάμεσα στην ινδική και την ευρασιατική τεκτονική πλάκα. Όπως ανέφερε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός ήταν εξαιρετικά επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ., γεγονός που ενίσχυσε δραματικά τις επιπτώσεις του.

EPA/NARONG SANGNAK Πηγή ΑΠΕ
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μιανμάρ ήταν δραματική και πριν τον ισχυρό σεισμό. Πρόκειται για μία χώρα η οποία έχει ζήσει πολλές τραγωδίες και που, σύμφωνα με τους σχολιαστές του BBC, ο Εγκέλαδος “έδωσε το τελειωτικό χτύπημα”.
Το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς τον Μάιο του 2008, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 138.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ περίπου 1.000.000 έμειναν άστεγοι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νεκροί ήταν 84.537, ωστόσο μέχρι και σήμερα 53.836 αναφέρονται ως εξαφανισμένοι.
Πρόκειται για μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της ευρύτερης περιοχής και ένας από τους πιο θανάσιμους τυφώνες όλων των εποχών.

Ο κυκλώνας Ναργκίς. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons
Ο εμφύλιος πόλεμος άφησε πάνω από 3,5 εκατομμύρια άτομα εκτοπισμένα από τα σπίτια τους και η πείνα έχει εκτιναχθεί σε ανησυχητικά επίπεδα.
Πριν από τον σεισμό, ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού, έχρηζε άμεσης βοήθειας το 2025. Η κατάσταση μετά το σεισμό επιδεινώθηκε δραματικά.
Τα νοσοκομεία και οι υποδομές ύδρευσης ήταν ήδη σε ζοφερή κατάσταση από τις συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να ξεσπούν επιδημίες που το διαλυμένο σύστημα υγείας της χώρας δεν μπορούσε να διαχειριστεί.
Από το 2021, καταγράφηκαν πάνω από 1.500 επιθέσεις κατά υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, εκ των οποίων 418 μόνο το 2023, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν καταγραφές.
Πείνα και χολέρα
Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, κρίσιμα για την πρόληψη ασθενειών, βρίσκονται σε οριακό σημείο το 2025, καθώς η παραγωγή εγχώριου φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού καταρρέει.
Οι κοινότητες σε περιοχές εκτός του ελέγχου της χούντας, έχουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και καθαρό νερό.
Ένα εκτεταμένο ξέσπασμα χολέρας με πάνω από 6.000 νέα κρούσματα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2024, οδήγησε το σύστημα υγείας στα όριά του.
Οι τυφώνες και οι πλημμύρες αποτελούν επίσης μόνιμες απειλές στη Μιανμάρ. Τον Σεπτέμβριο του 2024, οι πλημμύρες που συνδέονται με τον τυφώνα Γιαγκί, επηρέασαν πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα στη Μιανμάρ.
Εκτός από τα χιλιάδες σπίτια που καταστράφηκαν, οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύθυηκαν, λόγω των ζημιών στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να υποφέρουν από υποσιτισμό.

Πλημμύρα στο Kalay. Πηγή φωτογραφίας: Flickr
Ανεξαρτησία και πραξικόπημα
Η Μιανμάρ, που μέχρι το 1989 λεγόταν Βιρμανία, είναι μια μεγάλη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 676.578 τ.χλμ. και πληθυσμό 56.712.559 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2024. Συνορεύει με την Κίνα προς βορρά, το Λάος στα ανατολικά, την Ταϊλάνδη στα νοτιοανατολικά, το Μπανγκλαντές δυτικά και την Ινδία στα βορειοδυτικά.
Από τις 6 Νοεμβρίου 2005, πρωτεύουσα της χώρας είναι το Νέπιντο (Naypyidaw). Μεγαλύτερη πόλη παραμένει η Ρανγκούν ή Γιανγκόν, που ήταν ως τότε η πρωτεύουσα της χώρας.
Κύρια γλώσσα είναι η Βιρμανική και το νόμισμα της χώρας ονομάζεται Κυάτ. Στις 7 Νοεμβρίου του 2010 διεξήχθησαν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές έπειτα από 20 χρόνια.
Η ιστορία της χώρας να φτάνει μέχρι την προϊστορική εποχή, ωστόσο ανεξάρτητο κράτος έγινε μόλις το 1948.
Υπήρξε αγγλική αποικία, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή
Τον Ιανουάριο του 1948 κηρύχθηκε η ανεξαρτησία της χώρας, όμως η πολιτική αστάθεια έφερε το πραξικόπημα του 1962.
Το 1974 με το νέο σύνταγμα, εγκαταστάθηκε η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μιανμάρ, ενώ στις εκλογές που ακολούθησαν επικράτησε ο στρατηγός Νε Βιν. Εγκαθιδρύθηκε καθεστώς σοσιαλιστικού τύπου και ακολούθησε ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της χώρας στον τομέα της βιομηχανίας, της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.
Το 1981 ο Ου Σαν Γιου αντικατέστησε τον Νε Βιν στην προεδρία της χώρας, ο οποίος όμως εξακολούθησε παρασκηνιακά να διατηρεί την εξουσία, ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος BSPP.
Οι διαρκείς ταραχές μεταξύ των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε, είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθεί το 1988 στρατιωτικό πραξικόπημα με ηγέτη τον στρατηγό Σόου Μαούνγκ.
Η εξέγερση του 2007
Τον Αύγουστο του 2007, βουδιστές μοναχοί στη Μιανμάρ οργάνωσαν διαδηλώσεις με αφορμή τη 19η επέτειο της βίαιης καταστολής των λαϊκών συγκεντρώσεων, κατά του ανελεύθερου καθεστώτος.
Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν τον Σεπτέμβριο, λόγω της απόσυρσης των επιδοτήσεων καυσίμων από την κυβέρνηση που οδήγησε σε αύξηση των τιμών και αστυνομική βία κατά των μοναχών.

Διαδηλωτές στη Ραγκούν. Το πανό γράφει Όχι στη βία:Εθνικό κίνημα στα βιρμανικά. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Στις 24 Σεπτεμβρίου, 100.000 πολίτες να βγήκαν στους δρόμους, με αποτέλεσμα το στρατιωτικό καθεστώς να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και να ανακτήσει τον έλεγχο της Ρανγκούν.
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με βάναυση βία από τον στρατό. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 30 πολίτες, χιλιάδες άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται ακόμη στις φυλακές και σχεδόν όλα τα μοναστήρια τα κατέλαβε ο στρατός.
Εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται από την ημέρα των επεισοδίων
Οι καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά και η ελλιπής πληροφόρηση
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Unicef Τρέβορ Κλαρκ στο BBC, ο αντίκτυπος του σεισμού θα είναι καταστροφικός για τα παιδιά που ζουν στη Μιανμάρ, καθώς “επιδεινώνει την ήδη κακή κατάστασή τους”.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η οργάνωση θα εκτιμήσει τις επόμενες ημέρες πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Unicef φέρνει προμήθειες στη Μιανμάρ από το εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων.
Το BBC αποκάλυψε ότι υπάρχουν ομάδες που ελέγχουν τη Σαγκάινγκ και ολόκληρη τη Μιανμάρ, γεγονός που καθιστά τις προσπάθειες ανακούφισης και αποκατάστασης μετά τον σεισμό ιδιαίτερα δύσκολες.
Παρότι ο στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο σε λιγότερο από το ένα τέταρτο της χώρας, εξακολουθεί να την κρατά ξεκομμένη από τον έξω κόσμο.
Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι ουσιαστικά απαγορευμένα και οι δραστηριότητες των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων περιορισμένες. Γι’ αυτό και η συγκέντρωση πληροφοριών για τις ζημιές και τα θύματα από τον σεισμό είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Με πληροφορίες από Καθημερινή και REUTERS
Η μεταχείριση των αιχμαλώτων στον Β΄ Π.Π. Η στάση των Γερμανών, των Σοβιετικών και τον Ιαπώνων

Ειδήσεις σήμερα:
- Η «αυτοκρατορία» του πλούτου. Ο Έλον Μασκ στην Κορυφή της Λίστας Forbes
- Η Φίνος Φιλμ γιορτάζει την πρωταπριλιά με θρυλικές στιγμές του Ελληνικού Κινηματογράφου (Βίντεο)
- Μήνας αίματος στην Αττική. 18 Νεκροί από τροχαία. Χιλιάδες παραβάσεις στους δρόμους
- Διαιτητής έβγαλε νοκ άουτ τον προπονητή με… χτύπημα καράτε (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ