Φεβρουάριος 2011, Ταϊτσόου, ανατολική Κίνα. Η αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής έλαβε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα. Μία ομάδα εργατών είχε σταματήσει να δουλεύει, καθώς ενώ έσκαβαν σε έναν επαρχιακό δρόμο, το φτυάρι τους “σκόνταψε” σε ένα μεγάλο αντικείμενο που θύμιζε φέρετρο.
Θαμμένο σε βάθος περίπου δύο μέτρων κάτω από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, οι κινέζοι αρχαιολόγοι εντόπισαν και ανέσυραν με προσοχή το μυστηριώδες εύρημα. Όλα έδειχναν ότι επρόκειτο πράγματι για τάφο και μάλιστα, αρκετά παλιό. Ανοίγοντάς τον, αυτό που αντίκρυσαν τους σόκαρε. Στο εσωτερικό του δεν υπήρχαν κόκκαλα, αλλά μία καλοδιατηρημένη μούμια!
Βρισκόταν σε τόσο καλή κατάσταση που είχε ακόμη τρίχες στα φρύδια και στις βλεφαρίδες, ενώ οι εκφράσεις του προσώπου της ήταν αναλλοίωτες. Παρότι το φέρετρο έμοιαζε να είναι εκατοντάδων ετών, οι ερευνητές αρχικά πίστεψαν ότι η γυναίκα στο εσωτερικό του είχε πεθάνει μόλις πριν λίγα χρόνια. Το πόρισμα των ειδικών επιστημόνων που την εξέτασαν ήταν το δεύτερο σοκ.
Η γυναίκα είχε πεθάνει μεταξύ του 1368 και του 1644 και ανήκε στην κινεζική δυναστεία των Μινγκ.
«Τεχνητές» και «φυσικές» μούμιες
Η μουμιοποίηση είναι μία διαδικασία που έγινε ευρέως γνωστή από την αρχαία Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι είχαν τελειοποιήσει την τεχνική τους, φροντίζοντας οι νεκροί βασιλιάδες τους να πηγαίνουν αναλλοίωτοι στον άλλο κόσμο, εξοπλισμένοι μάλιστα με μεγάλη ποσότητα χρυσού.
Φυλές ιθαγενών της Αμερικής, καθώς και πολιτισμοί της δυτικής Ασίας συνήθιζαν επίσης να ακολουθούν παρόμοια τελετουργία.
Ωστόσο, η μουμιοποίηση δεν είναι μόνο ανθρώπινη επινόηση. Αν η σύσταση του εδάφους της ταφής, τα επίπεδα οξυγόνου και οι κλιματικές συνθήκες είναι κατάλληλες, οποιοδήποτε νεκρό σώμα μπορεί να μουμιοποιηθεί χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Η καλλιέργεια βακτηρίων παύει και αυτομάτως, η αποσύνθεση του σορού επιβραδύνεται.
Αυτό εικάζεται ότι συνέβη και με την μούμια που βρέθηκε από τους εργάτες. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο -ειδήμων στον κινεζικό πολιτισμό- Victor Mair:
Δεν υπάρχουν στοιχεία που αν υποδεικνύουν ότι οι Κινέζοι μουμιοποιούσαν σκοπίμως τους νεκρούς τους. Οποιοσδήποτε τύχαινε να βρεθεί στο σωστό περιβάλλον, μπορεί να μετατραπεί σε ένα καλά διατηρημένο πτώμα.
Μούμια 700 ετών
Το φέρετρο που ξέθαψαν οι αρχαιολόγοι είχε χωριστεί σε τρία επίπεδα. Πρώτα ήταν η εξωτερική κάσα, στο εσωτερικό της μία στρώση από μεταξωτά και λινά καλύμματα και από κάτω, τα λείψανα της γυναίκας. Οι εκφράσεις του προσώπου της ήταν καθαρές, είχε ακόμα βλεφαρίδες και φρύδια, ενώ έφερε παραδοσιακό ρουχισμό και πολυτελή κοσμήματα.
Στο φέρετρο υπήρχαν ακόμα οστά, κεραμικά σκεύη, αρχαίες περγαμηνές και κειμήλια. Ήταν εμφανές ότι η γυναίκα ήταν μέλος της υψηλής κοινωνίας και βάσει των ευρημάτων και των εργαστηριακών εξετάσεων, είχε ζήσει την εποχή της δυναστείας των Μινγκ.
Παρόλα αυτά, οι αρχαιολόγοι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον χρόνο του θανάτου της, ούτε την ταυτότητά της. Αν έζησε στα πρώτα χρόνια της 300ετούς δυναστείας, η ηλικία της ξεπερνά τα 700 έτη.
Σε κάθε περίπτωση, το εύρημα ήταν μοναδικό και ανεκτίμητο. Κανένα άλλο λείψανο της περιόδου δεν έχει διασωθεί και μάλιστα σε τόσο καλή κατάσταση.
Ο τάφος αυτός παρείχε στους αρχαιολόγους πολύτιμες πληροφορίες για τις νεκρώσιμες παραδόσεις των Κινέζων, τον τρόπο ντυσίματος της εποχής, καθώς και ανατομικά στοιχεία των ανθρώπων της περιόδου.
Πηγές: Dailymail, National Geographic, Ancient-Origins
Φωτογραφίες: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το μυστήριο της μούμιας λύθηκε και ήταν έγκλημα. Επιτήδειοι επιχείρησαν να την πουλήσουν ως Περσίδα πριγκίπισσα, αλλά ήταν ένα πρόσφατα δολοφονημένο κορίτσι
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr