Στην εφευρετικότητα αλλά κυρίως στην ανάγκη για επιβίωση, οφείλεται η κατασκευή του πρώτου ασθενοφόρου. Μέσα από το πέρασμα των ετών, οι τρόποι μεταφοράς των ασθενών εξελίσσονταν, τα πρώτα στάδια όμως ήταν λιτές κατασκευές που πολλές φορές επιδείνωναν την κατάσταση του τραυματία.
Για παράδειγμα, το 900 μ.Χ. χρησιμοποιείται για πρώτη φορά βαγόνι, μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένες αιώρες. Οι συνεχόμενες κινήσεις μπροστά-πίσω δεν έδιναν στον ασθενή την σταθερότητα που απαιτούσε η κατάσταση του. Χρόνια αργότερα, το 1100, οι Νορμανδοί έφτασαν στην Αγγλία με μια κατασκευή, που αποτελείτο από δυο ζώα τα οποία είχαν ανάμεσά τους κρεβάτι δεμένο με δυο λουριά.
Η έννοια του ασθενοφόρου είναι το “όχημα που μεταφέρει ασθενείς ή τραυματίες”. Περίπου το 1400, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα δημιούργησαν τα “Αmbulancias”, τα οποία σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδονταν ως “νοσοκομεία εκστρατείας”. Επρόκειτο για ειδικές σκηνές μέσα στις οποίες γίνονταν ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις, εικόνα αρκετά γνώριμη στα πεδία των μαχών.
H καινοτομία του γάλλου χειρουργού
Έτσι, κατανοώντας καλύτερα από τον καθένα τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει ένα όχημα μεταφοράς ασθενών, πρότεινε την ιδέα μικρών δίτροχων οχημάτων που δεν θα μετέφεραν τους ασθενείς αλλά τους γιατρούς στο πεδίο της μάχης. Ονομάστηκαν “ιπτάμενα ασθενοφόρα”, επειδή περίμεναν κοντά στο “ιπτάμενο πυροβολικό”.
Τα πρώτα μηχανοκίνητα ασθενοφόρα
Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ως ασθενοφόρα χρησιμοποιήθηκαν τα “Model – T” της Ford. Tα οχήματα ανακατασκευάστηκαν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασθενοφόρα και είχαν ειδικό χώρο ακόμα και για γέννες. Η σήμανση ήταν ζωγραφισμένη πάνω σε ειδικό καμβά στην οροφή.
Πηγή: British Red Cross
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί στο δεύτερο παγκ. πόλεμο κατασκευάστηκαν 640.000 τζιπ. Είχαν μόνο 3 ταχύτητες και γίνονταν και «ασθενοφόρα». Κυκλοφόρησαν 11 μοντέλα που τα αναγνώριζαν μόνο οι ειδικοί
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ