Στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, στην καρδιά της Μάνης, είναι χτισμένη η γραφική Αρεόπολη. Ο πανέμορφος πετρόχτιστος οικισμός είναι ένα από τα ιστορικά «γαλατικά χωριά» της Λακωνίας καθώς δεν υποτάχθηκε ποτέ στους Τούρκους.
Η Αρεόπολη είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, της ονομαστής οικογένειας που πρωτοστάτησε στον Αγώνα του ’21. Στις πλαγιές της μικρής λακωνικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν στις 17 Μαρτίου του 1821 όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί, συγκρότησαν τις πρώτες ένοπλες ομάδες και ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης.
Ο παπάς του χωριού όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους στην Εκκλησία των Ταξιαρχών που υπάρχει μέχρι σήμερα. Μάλιστα κάθε 17η Μαρτίου, ημερομηνία που αποτελεί τοπική αργία, μέσα στο ναό τελείται δοξολογία και στο προαύλιό του γίνεται αναπαράσταση του ξεσηκωμού.
Η ιστορική λευκή σημαία της Επανάστασης επίσης διασώζεται και εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών. Στην Αρεόπολη, από την άλλη, έχει μείνει η πέτρα που χρησιμοποίησαν οι Μανιάτες για να την στηρίξουν. Βρίσκεται στην πλατεία των Αθανάτων, πλάι στο άγαλμα του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη.
200.000 χρόνια ιστορία
Οι σπηλιές στην ευρύτερη περιοχή κατοικούνταν ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους, ενώ περί τον 10ο αιώνα π.Χ. το γειτονικό Οίτυλο άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία. Η πρώτη μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή είναι ένας μεγαλιθικός τρωγλοδυτικού χαρακτήρα οικισμός στη θέση του Αγίου Πολύκαρπου νοτιοδυτικά της Αρεόπολης.
Η περιοχή της σημερινής κωμόπολης αρχικά χρησιμοποιούταν σαν βοσκότοπος των γύρω παλαιοτέρων οικισμών (Οίτυλο, Χαριά, Πύργος). Παραδοσιακά, η Αρεόπολη δεν είχε το όνομα με το οποίο την γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν γνωστή ως Τσίμοβα, ονομασία που προερχόταν πιθανότατα από τα σλαβικά. Λέγεται ότι το 1836 οι Μανιάτες την «βάφτισαν» Αρεόπολη προς τιμήν του αρχαίου θεού του πολέμου, Άρη.
Η παλαιότερη αναφορά στον οικισμό υπήρχε σε ένα χαμένο σήμερα χειρόγραφο της μονής Ντεκούλου όπου απαριθμούνται οι κάτοικοί της το έτος 1200. Η πρώτη έγκυρη αναφορά στην κοινότητα είναι ένα έγγραφο του 1336, όπου οι βασιλείς της Νάπολης παραχωρούν στον Νικολό Ατσαγιόλι αγρούς στην Καλαμάτα και τη Μάνη, μεταξύ των οποίων και περιοχές στο χωριό Τσίμοβα.
Η γραφική Αρεόπολη
Σύμφωνα με τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία, η Αρεόπολη μετρά 888 μόνιμους κατοίκους. Με το πέρασμα των χρόνων, η μικρή κωμόπολη αναπτύχθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο κομβικής σημασίας για ολόκληρη τη Μάνη.
Το άγριο και συγχρόνως γοητευτικό φυσικό τοπίο της πόλης κοσμούν τα πέτρινα σπίτια και οι επιβλητικοί πύργοι που προσδίδουν έναν αέρα περηφάνιας και συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ο διατηρητέος ιστορικός οικισμός, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κρατάει έντονα τα στοιχεία του παραδοσιακού του χαρακτήρα και προσκαλεί κάθε επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο.
Περιπλανηθείτε στην γραφική Αρεόπολη μέσα από τα πλάνα του συνεργάτη μας Up Stories:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η παραλία που λάτρευε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στον Θεολόγο. Ο «παράδεισος» κάτω από το σπίτι της που απολάμβανε ξέγνοιαστες στιγμές (drone)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr