Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε καθημερινή βάση και σχεδόν κάθε ώρα, το BBC μετέδιδε ενημερωτικά προγράμματα προς τις χώρες της Ευρώπης που είχαν κατακτηθεί από τους Γερμανούς.
Εκεί πατριώτες με κίνδυνο τη ζωή τους συντόνιζαν τα αποσφραγισμένα ραδιόφωνά τους στο BBC προκειμένου να μάθουν τις πραγματικές ειδήσεις από τα πολεμικά μέτωπα που οι κατακτητές τους έκρυβαν (οι Γερμανοί συνήθως εκτελούσαν όσους έπιαναν να ακούνε BBC ή είχαν αποσφραγισμένα ραδιόφωνα). Το BBC συχνά άλλαζε το μήκος κύματός του και οι ακροατές έπαιρναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης -και υπό καθεστώς μεγάλου άγχους- για να συντονιστούν στο πρόγραμμα του BBC. Γι αυτό οι ιθύνοντες του σταθμού σκέφθηκαν ένα τρόπο για να μπορούν να βρίσκουν εύκολα τις μεταδόσεις. Καθώς τα συγκεκριμένα προγράμματα ήταν ακριβή στην ώρα μετάδοσης, στην αρχή τους πάντα ακούγονταν οι καμπάνες του Big Ben που σήμαιναν την ώρα, και μετά η φωνή του εκφωνητή σε διάφορες γλώσσες, “-Εδώ Λονδίνο, Ακούτε το BBC κτλ”.
Τα καμπανίσματα του Big Ben ήταν πάντα ζωντανά. Αυτό που δεν γνώριζαν οι Βρετανοί ήταν ότι οι Γερμανοί είχαν μία ομάδα επιστημόνων που κάθε ώρα κατέγραφαν τους ήχους του Big Ben και μπορούσαν να καταλάβουν από τα ηχοκύματα τι καιρό έκανε στο Λονδίνο ή τουλάχιστον προσπαθούσαν. Αν είχε καταιγίδα ή νεροποντή, αυτό βέβαια ακουγόταν στις μεταδόσεις. Όμως, από μικρές διαφοροποιήσεις στους ήχους των καμπάνων οι Γερμανοί μπορούσαν να βρουν ακόμη και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες του καιρού, όπως θερμοκρασία, επίπεδο υγρασίας, αν είχε εκείνη τη στιγμή ομίχλη κ.ά. Σε μία εποχή που δεν υπήρχαν δορυφόροι και η μετεωρολογία ήταν στα σπάργανα, οι Γερμανοί είχαν βρει ένα τρόπο να μαθαίνουν άμεσα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σ’ ένα από τους βασικούς στόχους της αεροπορίας τους, το Λονδίνο.
Ως γνωστόν, όλα τα δίκτυο πρακτόρων που οι Γερμανοί έστελναν στη Βρετανία με ασυρμάτους πιάνονταν εύκολα από τους Βρετανούς, άρα δεν υπήρχε αυτή η δίοδος πληροφόρησης. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι Γερμανοί ανέβαλαν βομβαρδισμούς του Λονδίνου από την Πολεμική Αεροπορία τους, τη Luftwaffe, γιατί ο Big Ben τους αποκάλυψε ότι ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός για να επιχειρήσουν. Μόλις το 1942 οι Βρετανοί πληροφορήθηκαν από πράκτορά τους μέσα στη Γερμανία τι είχαν σκαρφιστεί οι αντίπαλοί τους και αντικατέστησαν τις ζωντανές μεταδόσεις των καμπανισμάτων του Big Ben με ηχογραφημένες. Για πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο, το γεγονός αυτό κρατήθηκε κρυφό από τους Βρετανούς. Δεν ήταν μικρό πράγμα ότι ένα από τα εμβληματικά κτίρια του Λονδίνου λειτουργούσε ως ο αόρατος και ασύλληπτος πράκτορας των Ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!
αρχική εικόνα: Pinterest
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Βέρα Άτκινς. Η πράκτορας που εκπαίδευσε εκατοντάδες Βρετανούς κατασκόπους. Η τραγική ιστορία των 4 γυναικών κατασκόπων, που οδηγήθηκαν στα κρεματόρια
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ