Το Μέτσοβο δεν αποτελεί μόνο έναν από τους ορεινότερους δήμους της Ελλάδας, αλλά και έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τα Χριστούγεννα.
Η “πατρίδα των εθνικών ευεργετών”, όπως είναι επίσης γνωστό, γίνεται πόλος έλξης κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι κρατήσεις αυξάνονται, τα ξενοδοχεία γεμίζουν και το ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηπείρου “φοράει” τα γιορτινά του “ρούχα”, για να υποδεχθεί Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Ειδικά όταν το χιόνι “ντύνει” στα λευκά τις βουνοκορφές της Πίνδου, το Μέτσοβο γίνεται ακόμη πιο όμορφο. Τα εναέρια πλάνα είναι αναμφίβολα μαγευτικά και θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής.
Δείτε το Μέτσοβο με θέα τις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου και μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του στο παρακάτω βίντεο drone του συνεργάτη μας, Up Stories:
Ιστορία και αξιοθέατα
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, η ονομασία Μέτσοβο προέρχεται από τη λέξη mečovo που σημαίνει “αρκουδότοπος” ή “αρκουδοχώρι“. Το κεφαλοχώρι απλώνεται στις πλαγιές της Βόρειας Πίνδου, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων και διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Τα σπίτια είναι χτισμένα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική: πέτρα, ξύλο και πλάκες. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη και απέχει μόλις μισή ώρα από τα Γιάννενα.
Τα κατηφορικά δρομάκια και στενά του είναι λιθόστρωτα, ενώ στην καρδιά του χωριού υπάρχει μια κεντρική γραφική πλατεία με τεράστια πλατάνια, πολλές ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα ξυλοτεχνίας, τυριά και ντόπια υφαντά.
Εκτός από απαράμιλλη ομορφιά, το Μέτσοβο διαθέτει και πλούσια ιστορία. Εκεί γεννήθηκαν ονομαστοί εθνικοί ευεργέτες, όπως ο Τοσίτσας, ο Στουρνάρης και ο Αβέρωφ, που από τις δωρεές τους χτίστηκε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Από το 1955 λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 19ου αιώνα με αντικείμενα και εικόνες της περιόδου 1650-1850, ενώ από το 1988 λειτουργεί και η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, όπου εκτίθενται 250 περίπου πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.
Ακόμη, στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια, που στα βλάχικα σημαίνει “κόκκινος βράχος“.
Η γραφικότητα του Μετσόβου, σε συνδυασμό με το φυσικό του τοπίο και την ιστορία του, το καθιστούν έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς.
Οι φυσιολάτρες το έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους, λόγω των πεζοπορικών διαδρομών και των δύο μικρών χιονοδρομικών κέντρων του. Αποτελεί και ιδανική αφετηρία για όλους όσοι θέλουν να εξερευνήσουν τη Βάλια Κάλντα.
Δείτε το πανέμορφο Μέτσοβο και μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):
Κάντε επίσης κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο, για να διαβάσετε πώς ο Ευάγγελος Αβέρωφ έπεισε τον βαρόνο Τοσίτσα να χρηματοδοτήσει το φτωχό και ξεχασμένο Μέτσοβο:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Up Stories
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr