Η Ανατολική Γερμανία του Ψυχρού Πολέμου και του Μιλένιουμ. Ο φωτογράφος που ταξίδεψε με διαφορά μίας δεκαετίας και φωτογράφισε τα ίδια κτίρια. Μάθημα αισθητικής και σεβασμού της ιστορίας

Η Ανατολική Γερμανία του Ψυχρού Πολέμου και του Μιλένιουμ. Ο φωτογράφος που ταξίδεψε με διαφορά μίας δεκαετίας και φωτογράφισε τα ίδια κτίρια. Μάθημα αισθητικής και σεβασμού της ιστορίας
Η πτώση τους τείχους του Βερολίνου,στις 9 Νοεμβρίου 1989, σηματοδότησε την αρχή για αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων Ανατολικογερμανών και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσαν.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι όσα κτίρια είχαν υποστεί καταστροφές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ανακαινίστηκαν, χωρίς να αλλοιωθεί το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Ο σεβασμός στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά,  δημιούργησε ελκυστικές γειτονιές και ενίσχυσε την εμπορική κίνηση των πόλεων. Αυτό φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μάθημα, σε όσους καταστρέφουν το οικιστικό περιβάλλον, στο όνομα μιας νέας, αμφίβολης αισθητικής και του εύκολου κέρδους.  Η Αθήνα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ανατολική Γερμανία του ’90 και του 2000

Ο φωτογράφος Στέφαν Κόπελκαμ το 1990, ταξίδεψε στην Ανατολική Γερμανία και φωτογράφισε κτίρια, που είχαν βγει αλώβητα από τον πόλεμο και από την κατασκευαστική μανία του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.

Μια δεκαετία αργότερα, επέστρεψε στα ίδια σημεία και φωτογράφισε τα ίδια κτίρια.

Δεν ήταν δύσκολο να αναβιώσει τις παλιές φωτογραφίες:

«Είχα σημειώσει τις διευθύνσεις την πρώτη φορά και για κάποιο λόγο, είχα σημειώσει ακόμα και τους φακούς που είχα χρησιμοποιήσει τότε», είπε ο Κόπελκαμ.

mitteb

1992: Φωτογραφία από το συγκρότημα Hackescher Höfe, στο προάστιο Mitte του Βερολίνου

2002: Το αυτοσχέδιο πάρκινγκ έχει μετατραπεί σε καφετέρια και έχει γίνει ανακαίνιση σε όλο το συγκρότημα

leipzig

1990: Λειψία. 45 χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, το κτίριο στην οδό “Fleischergasse” ήταν ερείπιο. Στο ισόγειο λειτουργούσε ένα μαγαζί για στοιχήματα και τζόγο

2002: Όλο το τετράγωνο έχει γίνει πεζόδρομος. Το κτίριο είναι σχεδόν αγνώριστο. Πρόσθεσαν δύο ορόφους και βελτίωσαν τις όψεις.

halleb

1991: Βενζινάδικο στην πόλη Χάλλε

2003: Το βενζινάδικο ανήκει πλέον στη Shell

dresden

1991: Δρέσδη. Τα διαμερίσματα αυτά είναι εγκαταλελειμμένα

2001: Τα διαμερίσματα έχουν ανακαινιστεί και απέκτησαν ενοίκους

berlinmitteb

1992: Κτίριο στη γωνία “Neue Schönhauser Strasse” και “Rosenthaler Strasse” στο Βερολίνο, πριν και μετά την ανακαίνιση, το 2002.

berlinmitte

1991: Η γωνία “Tucholsky Strasse” και “August Strasse” στο προάστιο Μίττε του Βερολίνου. Τα καταστήματα στο ισόγειο του κτιρίου είναι κλειστά.

2002: Τα καταστήματα στο ισόγειο έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα μπαρ και γκαλερί

berlin

1992: Γκραφίτι και σκουπίδια κυριαρχούν στο συγκεκριμένο κτίριο στο “Marienstrasse” του Βερολίνου

2004: Μία περιποιημένη κατοικία και ένας φροντισμένος κήπος αντικατέστησαν τα σημάδια παρακμής

ballenstedt

1991: Το κάστρο στο Ballenstedt του Kreis Quedlinberg ήταν ένα ερείπιο

2003: Δώδεκα χρόνια μετά, έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο

halle

1991: Ένα μαγαζί με αντίκες στην πόλη Χάλλε. Αν δε φαίνονταν τα αυτοκίνητα στην άκρη της φωτογραφίας, θα νόμιζε κανείς ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στις αρχές του 20 ου αιώνα

2003: Πλήρως ανακαινισμένο, το μαγαζί με τις αντίκες κάνει χρυσές δουλειές

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η «Απαγορευμένη Πόλη» των Σοβιετικών στη Γερμανία. Όποιος Σοβιετικός έκανε σχέση με Γερμανίδα επέστρεφε αμέσως στην ΕΣΣΔ. Φωτογραφίες από την εγκαταλελειμμένη πόλη … 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr