Η πτώση τους τείχους του Βερολίνου,στις 9 Νοεμβρίου 1989, σηματοδότησε την αρχή για αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων Ανατολικογερμανών και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσαν.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι όσα κτίρια είχαν υποστεί καταστροφές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ανακαινίστηκαν, χωρίς να αλλοιωθεί το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Ο σεβασμός στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά, δημιούργησε ελκυστικές γειτονιές και ενίσχυσε την εμπορική κίνηση των πόλεων. Αυτό φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μάθημα, σε όσους καταστρέφουν το οικιστικό περιβάλλον, στο όνομα μιας νέας, αμφίβολης αισθητικής και του εύκολου κέρδους. Η Αθήνα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Ανατολική Γερμανία του ’90 και του 2000
Ο φωτογράφος Στέφαν Κόπελκαμ το 1990, ταξίδεψε στην Ανατολική Γερμανία και φωτογράφισε κτίρια, που είχαν βγει αλώβητα από τον πόλεμο και από την κατασκευαστική μανία του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.
Μια δεκαετία αργότερα, επέστρεψε στα ίδια σημεία και φωτογράφισε τα ίδια κτίρια.
Δεν ήταν δύσκολο να αναβιώσει τις παλιές φωτογραφίες:
«Είχα σημειώσει τις διευθύνσεις την πρώτη φορά και για κάποιο λόγο, είχα σημειώσει ακόμα και τους φακούς που είχα χρησιμοποιήσει τότε», είπε ο Κόπελκαμ.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η «Απαγορευμένη Πόλη» των Σοβιετικών στη Γερμανία. Όποιος Σοβιετικός έκανε σχέση με Γερμανίδα επέστρεφε αμέσως στην ΕΣΣΔ. Φωτογραφίες από την εγκαταλελειμμένη πόλη …
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr