Οι περισσότεροι θυμούνται ότι η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει δύο φορές τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 και το 2004. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το 1906 διοργάνωσε τη λεγόμενη Μεσολυμπιάδα.
Η διοργάνωση θα γινόταν κάθε δύο χρόνια, αλλά το μεγάλο οικονομικό κόστος δεν επέτρεψε να ξαναγίνει.
Η διοργάνωσή τους υπήρξε μια συμβιβαστική λύση στα αιτήματα των Ελλήνων και του Πιερ ντε Κουμπερτέν, ιδρυτή και πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Οι μεν υποστήριζαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να διεξάγονται πάντα στην Ελλάδα. Ο δε ισχυριζόταν ότι η αθλητική οργάνωση πρέπει να έχει διεθνή χαρακτήρα και να φιλοξενείται από διάφορες χώρες του κόσμου.
Έτσι, η Μεσολυμπιάδα θα γινόταν κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε τέσσερα σε διαφορετική χώρα κάθε φορά.
Το 1906, η νέα αθλητική διοργάνωση ήταν γεγονός. Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Α’ ως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και επιτροπή από 10 γνωστές προσωπικότητες της Αθήνας ανέλαβαν τη διοργάνωση της Μεσολυμπιάδας. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν βοηθήσει με τις ετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν και τυπώθηκαν κανονισμοί, οι οποίοι γράφτηκαν σε πολλές γλώσσες και δόθηκαν στις ομάδες κάθε χώρας. Επιπλέον, εκδόθηκε και τουριστικός οδηγός. Οι ξένοι που ήρθαν για να παρακολουθήσουν τη Μεσολυμπιάδα έκτος από ξενοδοχεία έμεναν και σε σπίτια Αθηναίων.
Οι αθλητές έμεναν στο ολυμπιακό χωριό που είχε στηθεί στο Ζάππειο.
Η διοργάνωση ήταν προγραμματισμένη για 11 μέρες, από 9 Απριλίου μέχρι 19 Απριλίου, αντίθετα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διηρκούσαν μήνες.
Η Αθήνα του 1906 δε θύμιζε σε καμία περίπτωση την Αθήνα του 1896. Οι κάτοικοι αριθμούσαν τους 150.000, οι δρόμοι ήταν στρωμένοι με άσφαλτο, η πόλη ήταν φωταγωγημένη και ο σιδηρόδρομους που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Πειραιάς και τα τραμ ήταν ηλεκτροκίνητα.
Υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν στην πόλη 20.000 ξένοι από όλη την υφήλιο. Οι χώρες που έστειλαν αθλητές ήταν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αυστραλία και η Βοημία. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ομάδα με Βέλγους και Έλληνες αθλητές.
Τα αθλήματα που περιλάμβανε η Μεσολυμπιάδα ήταν: στίβος, ποδηλασία, καταδύσεις, ξιφασκία, ποδόσφαιρο, γυμναστική, κωπηλασία, σκοποβολή, κολύμβηση, αντισφαίριση, διελκυστίνδα, άρση βαρών και πάλη.
Η νέα διοργάνωση ήταν στοίχημα για την Αθήνα. Ήταν η ευκαιρία της να ενισχύσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο είχε χαθεί κατά το 1904 στο Σέιντ Λούι και το 1900 στο Λονδίνο.
Το κλίμα που επικρατούσε, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, ήταν πανηγυρικό.
«Όσω προσεγγίζει η ημέρα της ενάρξεως των αγώνων, τόσω η κίνησις εν τη πόλει πολλαπλασιάζεται. Αι Αθήνα έλαβον ούτω την όψιν πολυαριθμοτάτης ευρωπαϊκής πόλεως», έγραφε η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.
«Η Ακρόπολις, το Θησείον, η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιον, η Εθνική Βιβλιοθήκη προσελκύουν την προσοχήν και παρέχουν την σύγκρισιν μεταξύ παλαιάς και νέας Ελλάδος. Και η σύγκρισις αύτη δεν αποτελεί δια τους νεωτέρους ημάς εντροπήν. Ηκούσαμεν ξένους εκφραζομένους μετά θαυμασμού ίσου δια τας νεωτέρας Αθήνας όσου και δια τα ιερά λείψανα των αρχαίων Αθηνών».
Οι αθλητές που έφτασαν για την Μεσολυμπιάδα ήταν 927
Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας είχαν διακοσμηθεί με σημαίες και τα οικόσημα των βασιλικών οικογενειών σε χρυσά πλαίσια. Ακόμη, είχαν τοποθετηθεί γιρλάντες με βαθυπράσινες μυρτιές και κόκκινα τριαντάφυλλα.
Στο πλαίσιο των εορτασμών, πραγματοποιήθηκε «φωτεινή παρέλαση», κατά την οποία στρατιώτες κρατούσαν γυάλινους πολύχρωμους φανούς.
Εκείνη την περίοδο, ο Μακεδονικός Αγώνας βρισκόταν σε εξέλιξη. Μακεδόνες από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν με πλοίο στον Πειραιά για να λάβουν μέρος στην Μεσολυμπιάδα. Όταν έφτασαν, ο κόσμος συγκινημένος, φώναζε «Ζήτω η Ελλάς» και «Ζήτω η Ελληνική Μακεδονία».
Το ίδιο συνέβη και με τους Κύπριους αθλητές, τους οποίους υποδέχτηκαν λέγοντας «Ζήτω η Ένωσις της Κύπρου με την μητέρα μας Ελλάδα».
Στην Αθήνα έφτασαν και Σμυρναίοι με συνοδεία 100 ομογενών.
Σημαντική ήταν η παρουσία του βασιλιά Εδουάρδου της Αγγλίας. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλισαν τη Σταδίου, περιμένοντας την άφιξή του. Στις βιτρίνες των καταστημάτων είχαν τοποθετηθεί σοκολάτες και καραμέλες Maestrani.
«Και ούτω με τη χαράν επί τη αφίξει του Σεπτού της Αγγλίας Άνακτος και η γλυκύτης των καραμέλων και της σοκολάτας Maesrani», έγραφε δημοσίευμα της εποχής.
Με τη λήξη της Μεσολυμπιάδας, οι νικητές των αγώνων βραβεύτηκαν από τον Εδουάρδο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και γυμναστικές επιδείξεις από μαθητές.
Η διεξαγωγή της διοργάνωσης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όμως κόστισε στην Αθήνα ακριβά. Στο μεταξύ, πολλοί ζήτησαν να αναγνωριστούν οι νικητές της Αθήνας ως ολυμπιονίκες, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr