Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, ακόμη και αν το Κίεβο απαρνηθεί επισήμως τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
“Η αποκήρυξη της ένταξής της στο ΝΑΤΟ είναι τώρα ζωτικής σημασίας, αλλά πλέον δεν είναι επαρκής προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
“Η Μόσχα”, συμπλήρωσε, “θα συνεχίσει την εκστρατεία της, μέχρι να πετύχει τους στόχους της”. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει να “αποναζιστικοποιήσει” την Ουκρανία, επιχείρημα που το Κίεβο και η Δύση λένε πως είναι ένα αβάσιμο πρόσχημα για τον πόλεμο.
Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε επίσης σε συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν διεξάγει αρκετούς γύρους συνομιλιών, μετά την έναρξη της εισβολής. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές για την επανέναρξη των επαφών.
“Οι συνομιλίες θα εξαρτηθούν από το πώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Ήμασταν ήδη διατεθειμένοι να συναντηθούμε με το Ζελένσκι”, υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.
Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας είπε πως τα όπλα που έχει προμηθεύσει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, όπως οι εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, δεν αποτελούν σημαντική απειλή ακόμη.
Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, συμπλήρωσε, εάν οι ΗΠΑ στείλουν πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
ΟΗΕ: Η Ρωσία αποτρέπει την υιοθέτηση κειμένου για τον πυρηνικό αφοπλισμό
Εντωμεταξύ, η Ρωσία εμπόδισε χθες Παρασκευή την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης έπειτα από τέσσερις εβδομάδες επανεξέτασης στον ΟΗΕ της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (Nuclear Non-Proliferation Treaty, NPT), στηλιτεύοντας τους “πολιτικούς” όρους της.
Οι 191 χώρες που έχουν υπογράψει την NPT, συνθήκη του 1970 με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, την προώθηση του πλήρους αφοπλισμού και της συνεργασίας για την ειρηνική αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, συνεδρίαζαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από την 1η Αυγούστου.
Παρότι διεξάγονταν διαπραγματεύσεις επί σχεδόν έναν μήνα και η τελική συνεδρίαση παρατάθηκε για αρκετές ώρες χθες Παρασκευή, “προς βαθιά μου λύπη, αυτή η διάσκεψη δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε συναίνεση και να επιτύχει συμφωνία”, είπε ο πρόεδρός της, ο Γουστάβο Σλαουβίβεν, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας.
Ο Ιγκόρ Βισνεβέτσκι, ο Ρώσος αντιπρόσωπος στη ουσία κατήγγειλε την απουσία “ισορροπίας” στο τελικό σχέδιο κειμένου, με έκταση 30 και πλέον σελίδων.
“Η αντιπροσωπεία μας προβάλει ένσταση (…) σε ορισμένες παραγράφους που είναι ξεδιάντροπα πολιτικές”, τόνισε, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι η Μόσχα δεν ήταν η μόνη χώρα που γενικά είχε ενστάσεις στο κείμενο.
Σύμφωνα με πηγές ενήμερες για όσα διαμείφθηκαν στις διαπραγματεύσεις, η Ρωσία εναντιώθηκε ειδικά στις παραγράφους του κειμένου οι οποίες αφορούσαν τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, ο οποίος τελεί από τον Μάρτιο υπό την κατοχή ρωσικών στρατευμάτων.
Το τελευταίο κείμενο πάνω στο τραπέζι, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, εξέφραζε “μεγάλη ανησυχία” για τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια, ιδίως στη Ζαπορίζια, και την “απώλεια του ελέγχου” από τις ουκρανικές αρχές, γεγονός που έχει “σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια”.
Πηγή προσκείμενη στη ρωσική αντιπροσωπεία στηλίτευσε το ότι κατ’ αυτή ορισμένες χώρες ήθελαν να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών με τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπήρχαν κι άλλα λεπτά ζητήματα για ορισμένα κράτη στη συζήτηση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, που αφορούσαν το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ή τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
“Αυτό που είναι αληθινά προβληματικό, με αυτό το κείμενο ή χωρίς κανένα κείμενο, είναι πως δεν γίνεται τίποτα για να μειωθεί το επίπεδο της πυρηνικής απειλής αυτή τη στιγμή”, τόνισε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπεατρίς Φιν, επικεφαλής της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).
Κατά την Φιν, το σχέδιο κειμένου ήταν “πολύ αδύναμο” και “εκτός πραγματικότητας”, τονίζοντας την απουσία «χειροπιαστών δεσμεύσεων για τον αφοπλισμό» σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ανοίγοντας τη διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε ότι ο κίνδυνος εξαιτίας των πυρηνικών όπλων είχε να φθάσει σε τέτοιο επίπεδο από το απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.
“Σήμερα, η ανθρωπότητα βρίσκεται μια παρεξήγηση, έναν λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό όλεθρο”, προειδοποίησε.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Με πληροφορίες από: Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα:
- Η συγκλονιστική περιπέτεια του 8χρονου Tinotenda στη ζούγκλα. Εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες και επέζησε ανάμεσα σε λιοντάρια και ελέφαντες
- Κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου ο πρωταγωνιστής της ταινίας Apocalypto Ρούντι Γιάνγκμπλαντ. Απείλησε με μαχαίρι αστυνομικό
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα Επείγοντα από ανηλίκους που μέθυσαν. Διασωληνώθηκε 14χρονος
- Ποιες είναι οι 18 μειώσεις φόρων και βαρών που τέθηκαν σε ισχύ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ