Αν και η Μαρία Κάλας κράτησε το όνομά του όσα χρόνια ήταν παντρεμένοι, τελικά ο Τζοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι ήταν αυτός που απέκτησε δημόσια «ταυτότητα» ως ο σύζυγος της ανυπέρβλητης ντίβας της όπερας.
Ποιος ήταν όμως ο μεγαλοβιομήχανος που επέλεξε το όνομά του να ζήσει αιωνίως δίπλα στο όνομα της για μερικά χρόνια συζύγου του;
Ο Μενεγκίνι πριν την Κάλας
Ο Τζοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι γεννήθηκε το 1896 στη Βερόνα, την πόλη όπου διαδραματίστηκε ο μεγαλύτερος λογοτεχνικός έρωτας, αυτός του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
Προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια και του άρεσαν οι απολαύσεις, υλικές και πνευματικές. Σαν γνήσιος αριστοκράτης αγαπούσε τις τέχνες, η μουσική όμως και κυρίως η όπερα, τον συνέπαιρναν.
Στη μεταπολεμική Ιταλία ο Τζοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι ήταν ιδιοκτήτης μιας βιομηχανίας τούβλων και οι δουλειές του πήγαιναν περισσότερο από καλά σε μια χώρα που έπρεπε να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο.
Ο Μενεγκίνι διέθετε χρήματα και δεν είχε σκοπό να τα κλείσε στην τράπεζα. Η χλιδή ήταν κομμάτι της καθημερινοτητάς του.
Προτίμησε να ζει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, παρά να ασχολείται με την καθημερινότητα ενός «παλάτσο» που πολύ εύκολα θα μπορούσε να αποκτήσει. Του αρέσε να τον υπηρετούν και να μην ασχολείται με τίποτα πέρα από τις δουλειές και τη διασκέδασή του. Ωστόσο δεν ήταν κάποιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην Ιταλία. Η ιστορία του Μενεγκίνι άρχισε να καταγράφεται από τη στιγμή που η νεαρή Μαρία Κάλας έφτασε από τις ΗΠΑ στη Βερόνα.
Το «συμβόλαιο των έξι μηνών» που κράτησε 12 χρόνια
Στις 27 Ιουνίου του 1947, η 24χρονη Κάλας θα έδινε στη Βερόνα το πρώτο της ρεσιτάλ στην περίφημη «Αρένα», στο πλαίσιο του διάσημου θερινού φεστιβάλ της πόλης. Θα ερμήνευε την «Τζοκόντα» του Πονκιέλι. Η Μαρία κατέλυσε σε ένα ταπεινό ξενοδοχείο, το «Ακαντέμια» που είχε κλείσει ο ιμπρεσάριός της, Τζοβάνι Τζενατέλο. Τα βράδια δειπνούσε στο ρεστοράν Πενταβένα στην πλατεία Μπρα, της πόλης. Δύο μέρες μετά την άφιξή της εκεί γνώρισε τον άντρα που θα της άλλαζε τη ζωή και κυρίως θα συνέβαλε στην απογείωση της καριέρας και του μύθου της.
Ο Τζοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, που τότε ήταν 51 ετών, μαγεύτηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο από την Κάλας, που τότε ήταν μια πολύ εύσωμη κοπέλα με βαριά γυαλιά μυωπίας και με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτό δεν εμπόδισε τον δαιμόνιο επιχειρηματία να την ερωτευτεί και να αφιερώσει τη ζωή του σ’ αυτήν.
Η Κάλας τραγούδησε στην Αρένα, μπροστά στο απαιτητικό ιταλικό κοινό χωρίς να κερδίσει τις εντυπώσεις. Τα χρήματα που είχε δεν ήταν αρκετά για να παρατείνει την παραμονή της στην Ιταλία, και τότε ο Μενεγκίνι εμφανίστηκε ως «από μηχανής θεός». Πιστεύοντας στις δυνατότητες της Κάλας και με τον έρωτα να τον καίει της πρότεινε το «συμβόλαιο των έξι μηνών». Έγινε ο μαικήνας και μέντοράς της ώστε να αντιμετωπίσει τα έξοδα και να αφοσιωθεί στις πρόβες προκειμένου να γίνει το αστέρι που ήταν γραφτό να γίνει. Ο Μενεγκίνι φλέρταρε τη νεαρή πριμαντόνα την ίδια ώρα που τη συντηρούσε και την καθοδηγούσε ως μάνατζερ. Οι σχέσεις του με την υψηλή κοινωνία, πέρα από τα σύνορα της γραφικής Βερόνας, ήταν πολλές και καλές.
Η Κάλας το 1949 με πολύ προσωπική δουλειά και πείσμα και υπό την καθοδήγηση του Μενεγκίνι ενθουσιάζει με την ερμηνεία της ως Ελβίρα στην όπερα «Πουριτάνοι» του Βιντσέντσο Μπελίνι στο θέατρο «Λα Φενίτσε» της Βενετίας. Τον ρόλο η Κάλας τον πήρε τυχαία αφού η αρχική τραγουδίστρια για την Ελβίρα αδιαθέτησε. Ο θρίαμβος αρχίζει για τη μεγάλη ερμηνεύτρια. Ένα χρόνο αργότερα, ως Μαρία Κάλας-Μενεγκίνι θα «γκρεμίσει» από τα χειροκροτήματα το πιο σπουδαίο λυρικό θέατρο του κόσμου, την Σκάλα του Μιλάνου. Ερμήνευσε τους «Σικελικούς Εσπερινούς» του Τζουζέπε Βέρντι και έτσι άρχισε ο μύθος της Κάλας.
Γάμος κόντρα στην οικογένεια Μενεγκίνι
Ο Τζοβάνι Μπατίστα είχε ερωτευτεί τη Μαρία, κι εκείνη, παρά τη διαφορά ηλικίας αγαπούσε τον άνθρωπο που σχεδόν για δύο χρόνια της έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά. Εκτός από χρήματα που της διέθετε ήταν πάνα δίπλα της για να λύνει όλα τα προβλήματα.
Αποφασίσαν να παντρευτούν. Η οικογένεια Μενεγκίνι όμως δεν ενέκρινε τον γάμο. Δεν συμπαθούσαν την «ελληνίδα» και κυρίως δεν την ήθελαν επειδή ήταν χριστιανή ορθόδοξη. Η Κάλας ξέκοψε σε όλους τους υψηλούς τόνους που μπορούσε να «πιάσει» η φωνή της ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει δόγμα.
Ο Μενεγκίνι, πεισματάρης και ερωτευμένος, δεν υποχώρησε και παντρεύτηκε την Κάλας. Δεν ήταν ο λαμπρός γάμος που θα ήθελε λόγω των αντιδράσεων και του διαφορετικού δόγματος. Παρόντες ήταν μόνο οι δύο κουμπάροι. Ο γάμος έγινε στο παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού «Φιλιππίνι» της Βερόνας. Ο Τζοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι άφησε το ξενοδοχείο και εγκαταστάθηκε στη στη Βερόνα στη βίλα Σιμόνε, που πλέον είναι γνωστή ως «Βίλα Κάλας».
Αιώνια αφοσιωμένος ακόμη και μετά τον χωρισμό
Ο Μενεγκίνι αποφάσισε να αφήσε τη βιομηχανία τούβλων και αφοσιώθηκε στην καριέρα της συζύγου του Μαρίας Κάλας Μενεγκίνι.
Ήταν συνέχεια δίπλα της, την καθοδηγούσε, έκλεινε συμφωνίες. Οι κακές γλώσσες έλεγαν για έναν πλατωνικό γάμο ενός παθιασμένου με την όπερα και μιας ταλαντούχας και φιλόδοξης γυναίκας.
Έτσι ο Μενεγκίνι σε μία συνέντευξη αναγκάστηκε να απαντά σε υποτιμητικά σχόλια, δηλώνοντας ότι είχε έναν έγγαμο βίο όπως όλοι οι άντρες.
Επίσης οι κακές γλώσσες, εκείνης της εποχής περιέγραφαν τον Μενεγκίνι ως πολύ αυστηρό και βαρετό άντρα που ήταν η σκιά της Κάλας και δεν την άφηνε να κάνει βήμα αν δεν ήταν παρών ή σύμφωνος με την επιλογή της.
Ο γάμος του ζευγαριού κράτησε 10 χρόνια. Ήταν τα χρόνια που η Μαρία Κάλας έγινε το μεγαλύτερο αστέρι του μπελ κάντο, διάσημη, πλούσια και περιζήτητη.
Ο Μενεγκίνι μεταμόρφωσε την Κάλας. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Χάρη στη δική του επιμονή, η παχύσαρκη με μυωπικά γυαλιά Μαρία αδυνάτισε και έγινε μια από τις πιο κομψές ντίβες της όπερας αλλά και μία διάσημη γυναίκα του διεθνούς τζετ σετ.
Οι διαπραγματεύσεις του για τις αμοιβές της ήταν παροιμιώδεις. Κάποτε λέγεται ότι ο Διευθυντής της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης πλήρωσε την τεράστια αμοιβή που απαιτούσε και παζάρευε σκληρά ο Μενεγκίνι σε πεντοδόλαρα για να ξεσπάσει από το θυμό του.
Το 1959 όταν η Μαρία Κάλας, γνώρισε τον Ωνάση το τέλος του γάμου της ήταν αναπόφευκτο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, αποφάσισε να αφήσει πίσω της συζυγική αγκαλιά και την επιρροή του Μενεγκίνι. Η Κάλας ως ορθόδοξη δεν θεωρείτο καν παντρεμένη, εφόσον είχε κάνει γάμο με καθολικό.
Ο Μενεγκίνι δεν ξεπέρασε ποτέ την Κάλας. Μετά το διαζύγιο τη συνάντησε ελάχιστες φορές κυρίως για να υπογράψουν κάποια χαρτιά οικονομικού περιεχόμενου σε σχέση με την περιουσία τους.
Ο Μενεγκίνι έζησε τον θάνατο της Κάλας και μάλιστα ήταν μεταξύ των νόμιμων κληρονόμων της. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, δέκα μέρες μετά τα γενέθλιά του, στις 21 Ιανουαρίου του 1981.
Διαβάστε ακόμη: Αριστοτέλης Ωνάσης – Μαρία Κάλλας. Ο μοιραίος έρωτας που ξεκίνησε μπροστά στο σύζυγο της Κάλλας…
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ