Και η Κηφισιά προστέθηκε χθες στους δήμους που ζητούν την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών με τα μπόνους του οικοδομικού κανονισμού, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οπως αναφέρει η απόφαση, στην περιοχή συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πρωτόγνωρο κύμα κατεδαφίσεων μονοκατοικιών και διπλοκατοικιών –455 αιτήματα για κατεδαφίσεις και ανεγέρσεις νέων πολυκατοικιών από το 2020– που ήδη έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής. Στην υπόθεση παρενέβη χθες και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αλλά από την αντίθετη πλευρά, υπερασπιζόμενο τα μπόνους δόμησης και κατηγορώντας το μεν Συμβούλιο της Επικρατείας ότι κρίνει τεχνικά θέματα, τους δε δημάρχους που διαμαρτύρονται ότι εξυπηρετούν συμφέροντα μειοψηφιών.
«Το αποτέλεσμα της εφαρμογής των διατάξεων του ΝΟΚ (σ.σ. τα μπόνους δόμησης) και ιδιαίτερα της σωρευτικής τους εφαρμογής (σ.σ. συνδυασμός μπόνους για μεγαλύτερο ύψος ή περισσότερη δόμηση) έχει ήδη προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στον δήμο μας η οποία κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, τόσο με την έκδοση αδειών κατεδάφισης επί οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες) προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με τη δυνατότητα υπερδόμησης που προσφέρουν οι αντισυνταγματικές διατάξεις του ΝΟΚ, όσο και με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στο πλήθος των αδόμητων οικοπέδων των δημοτικών μας ενοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών νέων εντάξεων», αναφέρει η εισήγηση του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα έχουν υποβληθεί 455 αιτήματα για κατεδάφιση ακινήτων και ανέγερση νέων οικοδομών ή αναθεώρηση αδειών με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις. Μόνο από την αρχή του 2024 έχουν κατεδαφιστεί 13 κατοικίες στην Κηφισιά και έχουν εκδοθεί 19 οικοδομικές άδειες με τα μπόνους δόμησης.
Πολλές από τις οικοδομές που εκμεταλλεύονται τα κίνητρα του ΝΟΚ χτίζονται μάλιστα και μέσα στο (κηρυγμένο ως) παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς (το οποίο προστατεύεται με ειδικό διάταγμα ήδη από το 1987) παρότι τόσο ο ίδιος ο ΝΟΚ όσο και αργότερα το ΥΠΕΝ έχουν διευκρινίσει ότι τέτοιες περιοχές εξαιρούνται από την εφαρμογή των μπόνους. Μάλιστα περιπτώσεις που έχουν περιέλθει εις γνώσιν της «Κ» αφορούν και οικοδομές κοντά σε διατηρητέα, τα οποία όμως «εξαφανίζονται» στις οικοδομικές άδειες.
«Εκεί που το βλέμμα μας ήταν συνηθισμένο να αντικρίζει πράσινο και κατοικίες θαυμαστής αρχιτεκτονικής, τώρα πληγώνεται από τη θέα πολλών εκατοντάδων τεράστιων οικοδομημάτων που ξεφύτρωσαν τα προηγούμενα χρόνια, το ένα μετά το άλλο, απαξιώνοντας τη φυσιογνωμία και τον οικιστικό χαρακτήρα του Δήμου Κηφισιάς», λέει ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την τσιμεντοποίηση του προαστίου μας, γιατί αγαπάμε τον τόπο που ζούμε και θέλουμε να τον προφυλάξουμε. Και θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος. Θεωρούμε αδιανόητο να υπονομεύεται το πολεοδομικό κεκτημένο του δήμου και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων».
Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο τέταρτος δήμος τις τελευταίες ημέρες που προβαίνει σε ανάλογη κίνηση, μετά τους δήμους Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Παπάγου – Χολαργού, ενώ την αναστολή των σχετικών διατάξεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ζητήσει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Στον αντίποδα βρέθηκε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που διά του προέδρου του Γιώργου Στασινού εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση στρεφόμενο κατά πάντων. «Είναι ώρα να πούμε αλήθειες: κανείς από όσους φωνασκούν για τα ύψη των κτιρίων δεν νοιάζεται για το περιβάλλον. Νοιάζονται απλώς να εξυπηρετήσουν ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα. Κάποιοι για να μη χτιστούν κοντά τους άλλα κτίρια, κάποια ρετιρέ για να μη χάσουν τη θέα τους, κάποιοι για να αυξήσουν την αξία της υφιστάμενης περιουσίας τους, κάποιοι για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Στασινός.
Οσο για τους δημάρχους που προχώρησαν σε αναστολή έκδοσης αδειών, ο κ. Στασινός υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. «Δεν θα επιτρέψουμε να πισωγυρίσει η χώρα στο αμαρτωλό παρελθόν της εξάρτησης από έναν δήμαρχο ή έναν υπάλληλο για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την εποχή τού “με έναν τενεκέ λάδι κάνεις τη δουλειά σου στην πολεοδομία”, στην εποχή του ρουσφετιού, του γρηγορόσημου και του “αν ξέρεις τον δήμαρχο”», αναφέρει. Επιπλέον υποστηρίζει ότι όσοι διαμαρτύρονται είναι οι «προνομιούχοι»: «Ποιοι φωνάζουν; Ξεκίνησαν κάποιοι στο Ψυχικό και στην Εκάλη, συνεχίζουν τώρα στον Αλιμο και σε Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη. Είδατε εσείς μήπως διαμαρτυρίες στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά, στην Αγία Βαρβάρα, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, σε κάποια περιοχή της Δυτικής Αθήνας ή της Δυτικής Αττικής;».
Τέλος, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των μηχανικών προχωράει σε ερμηνεία του Συντάγματος σημειώνοντας ότι προστατεύει το σύνολο των κτιρίων, παλαιών και νέων, ενώ ορίζει ότι οι τεχνικές επιλογές για την οικιστική ανάπτυξη γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Για να επιτεθεί και στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει τέτοια ζητήματα: «Το ίδιο το ΣτΕ σε αναρίθμητες αποφάσεις του αναγνωρίζει ότι δεν έχει αρμοδιότητα και γνώση να κρίνει αυτές ακριβώς τις τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις, καθότι αυτές γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης και όχι του διοικητικού δικαίου», αναφέρει. «Το να κρίνει το ΣτΕ κάθε οικοδομικό μέγεθος ή κάθε σχεδιαστική επιλογή που γίνεται μέσα στα νόμιμα όρια σε μια οικοδομική άδεια, νομίζω ότι εκφεύγει του ρόλου του».
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr