Μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως στο Αυγείο που βρίσκεται νότια του Πηνειού, σε απόσταση 12 χλμ. βόρεια από την Αμαλιάδα κοντά στην Αρχαία Ήλιδα . Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις βρέθηκε αρχαίο νεκροταφείο.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τις χωματουργικές εργασίες σε οικόπεδο του χωριού προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερση μονάδας συσκευαστηρίου. Ο εκσκαφέας «έπεσε» πάνω σε αγγεία και οστά και υπήρξε κινητοποίηση.
Αρχικά το εύρημα ένας αρχαίος πίθος, ο οποίος περιείχε μέσα του μία χάλκινη υδρία, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανήκουν στον 5ο έως 4ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια ήρθαν στην επιφάνεια οστά και άλλα αγγεία. Ο φύλακας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας που βρισκόταν στο σημείο επικοινώνησε με την υπηρεσία και αμέσως κατέφθασαν στον χώρο οι ειδικοί. Ακολούθησε οργανωμένη και επιβλεπόμενη ανασκαφή!
Το Αυγείο είναι από τους παλαιότερους οικισμούς τους του Ηλειακού κάμπου. Το όνομά του το πήρε από τον Μυθικό βασιλιά Αυγεία.
Από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. η Ήλιδα είχε προβεί σε κοπή νομισμάτων, τα οποία κατά τους χρόνους της ακμής της συναγωνίζονταν σε καλλιτεχνία και ποικιλία εκτέλεσης εκείνα των άλλων ελληνικών πόλεων. Επίσης, λειτουργούσαν τοπικά εργαστήρια κεραμικής και χαλκοπλαστικής που παρήγαγαν έργα με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την μυθολογία, η “Κόπρος του Αυγείου” ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά (αναφέρεται και 30) χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή.
Ο Ηρακλής παρουσιάστηκε στον Αυγεία και, αποκρύπτοντας τη διαταγή του Ευρυσθέα για τον άθλο, προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μία ημέρα με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Αυγείας κορόιδεψε τον ήρωα για την προσφορά του, όμως δέχθηκε τη συμφωνία και έθεσε τον πρωτότοκο γιο του, τον Φυλέα, ως μάρτυρα. Ο Ηρακλής καθάρισε την κοπριά σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους.
Τα νερά των δύο αυτών ποταμών (κατ’ άλλους μόνο του Πηνειού) παρέσυραν όλη την κοπριά. Αφού τελείωσε το έργο του μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία, ο Ηρακλής ζήτησε από τον βασιλιά την αμοιβή του, όμως εκείνος αρνήθηκε να του τη δώσει, επειδή στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί ότι ο ήρωας στην πραγματικότητα εκτελούσε τις διαταγές του Ευρυσθέα.
Στη δίκη που ακολούθησε για να λυθεί η διαφορά, ο Φυλέας κατέθεσε υπέρ του Ηρακλή αναφέροντας την υπόσχεση του πατέρα του. Πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο Φυλέας και ο Ηρακλής εκδιώχθηκαν από την Ήλιδα με βασιλική διαταγή του Αυγεία. Ο πρώτος πήγε στο νησί Δουλίχιο και ο ήρωας στην πόλη Ώλενο. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Ηρακλής επέστρεψε στην Ήλιδα, κατέκτησε την πόλη και θανάτωσε τον Αυγεία.
Η “Κόπρος του Αυγείου” χρησιμοποιείται ως έκφραση στις ημέρες μας για να υποδηλώσει τα συσσωρευμένα σκάνδαλα και τις παρανομίες.
Με πληροφορίες από ΠρώτηNews. Αρχική φωτογραφία από wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα μετακινήθηκε το Ρολόι της Αποκάλυψης. Μόλις 89 δευτερόλεπτα από την “ώρα μηδέν” για την ανθρωπότητα
- Η 17χρονη που έσωσε το 3χρονο παιδί αποκαλύπτει τον διάλογο μάνας και του συντρόφου της (Βίντεο)
- Αναβλήθηκαν οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά το θάνατο φοιτητή από μηνιγγίτιδα
- Έπεσαν βράχοι στο φαράγγι του Κουρταλιώτη στο Ρέθυμνο. Στο σημείο θα τοποθετηθεί ειδικό πλέγμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ