Μέγα Ρεύμα, το απομονωμένο χωριό των Αγράφων που επέζησε από τις κατολισθήσεις. Τα ποτάμια, τα σπήλαια και οι καταρράκτες

Μέγα Ρεύμα, το απομονωμένο χωριό των Αγράφων που επέζησε από τις κατολισθήσεις. Τα ποτάμια, τα σπήλαια και οι καταρράκτες

Σε υψόμετρο 1160 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων  βρίσκεται το Μέγα Ρέμα ή Μέγα Ρεύμα. Ο μικρός αλλά πανέμορφος οικισμός  του νομού Καρδίτσας, αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς της Θεσσαλίας.

Το Μέγα Ρέμα ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Καρίτσης Δολόπων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν μόλις  5 κάτοικοι.

Ο μικρός οικισμός γίνεται απροσπέλαστος το χειμώνα εξαιτίας των καιρικών συνθηκων

Το χωριό βρισκόταν αρχικά στην τοποθεσία Ξεροκαμάρα στις όχθες του Καριτσιώτη ποταμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων κατοίκων, μεταξύ του 1920 και 1930 μετά από μια έντονη  βροχόπτωση που κράτησε 40 ημέρες, τα περισσότερα σπίτια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Έτσι το χωριό μεταφέρθηκε στην θέση που βρίσκεται και σήμερα, στις πηγές του Καριτσιώτη.

O μικρός οικισμός  περιτριγυρίζεται από βουνοκορφές.

Στα ανατολικά  βρίσκεται το βουνό του Καραμανώλη και στα βόρεια η Τέμπλα. Βορειοδυτικά η κορυφή του Βουτσικάκι, που είναι η τρίτη ψηλότερη των Αγράφων, το χωρίζει από τα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας (Πετρίλο κ.α.).

Δυτικά του χωριού βρίσκεται η κορυφή του Πύργου και νοτιοδυτικά ο Μίχος των Αγράφων. Τέλος νότια δεσπόζει η πανέμορφη κορυφή Μπορλέρο.

Η ερημιά το χειμώνα και η ζωή το καλοκαίρι

Η προσέγγιση στο Μέγα Ρεύμα τη χειμερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολη και είναι ένας από τους λόγους που ο οικισμός δεν κατοικείται πια. Η πρόσβαση γίνεται από τη λίμνη Πλαστήρα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Μπελοκομίτη και 48 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας.

Η διαδρομή γίνεται δύσκολη τα τελευταία περίπου τρία χιλιόμετρα, οι οδηγοί θα πρέπει να διανύσουν χωματόδρομο. Επιπλέον σε αρκετά σημεία της διαδρομής οι οδηγοί θα πρέπει να περάσουν  μέσα από ρέμα με νερό. Σε περίπτωση βροχόπτωσης,  η κυκλοφορία αναγκαστικά διακόπτεται μέχρι να πέσουν τα νερά του χειμάρρου.

Σε περίπτωση βροχόπτωσης,  η κυκλοφορία αναγκαστικά διακόπτεται μέχρι να πέσουν τα νερά του χειμάρρου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό αποκτά  ζωή από τους παραθεριστές που γυρνάνε στον τόπο καταγωγής τους και από τους βοσκούς που ανεβάζουν τα αιγοπρόβατα και τα λιγοστά πλέον κοπάδια αγελάδων στο βουνό για να βοσκήσουν.

Το μοναδικό φυσικό τοπίο

Το φυσικό τοπίο της περιοχής είναι πανέμορφο και αποτελείται από ένα πυκνό δάσος ελάτης, με πολλές χαράδρες και μικρούς χειμάρρους που καταλήγουν στον Καριτσιώτη ποταμό, ο οποίος πηγάζει από τις θέσεις Καϊμακιά και Μπούνι.

Στη βόρεια είσοδο του χωριού το τοπίο είναι ειδυλλιακό καθώς, ο παραπόταμος του Καριτσιώτη σχηματίζει μικρούς όμορφους καταρράκτες σε πολλά σημεία, μαγεύοντας τον κάθε επισκέπτη.

Από το Μέγα Ρέμα περνούν και πεζοπορικά μονοπάτια προς τις κορυφές της Τέμπλας, και του Βουτσικάκι, αλλά και προς το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων Καραμανώλη. Μέσα από αυτό το πανέμορφο καταπράσινο τοπίο, οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ζήσουν και να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

Πυκνό δάσος από έλατα, με πολλές χαράδρες και μικρούς χειμάρρους που καταλήγουν στον Καριτσιώτη ποταμό, κάνουν το τοπίο ειδυλλιακό

Αξιοθέατα

Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Σπήλαιο Καϊμακιά που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού κάτω από την κορυφή της Τέμπλας στα 1450 μέτρα υψόμετρο και πολύ κοντά στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων Καραμανώλη. Η προσέγγιση του μπορεί να γίνει είτε από το Μέγα Ρέμα είτε από το Καταφύγιο Αγράφων.

Από το σπήλαιο πηγάζει άφθονο νερό, που στην έξοδό του σε κάποιο σημείο σχηματίζει έναν πανέμορφο καταρράκτη. Στο εσωτερικό του υπάρχει υπόγειο ποτάμι, τα νερά του οποίου εξέρχονται από αυτό τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες και το καλοκαίρι μειώνεται η ροή του αισθητά.

Το νερό λέγεται ότι έρχεται από το Λάκο στο Βουτσικάκι. Εξερευνήθηκε πλήρως το 2005 κατά την 8η πανελλήνια σπηλαιολογική συνάντηση στην Καρδίτσα. Το σπήλαιο βρίσκεται πάνω από τα πρώτα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 1830.

Δείτε επίσης:

Από που πήραν το όνομά τους τα Άγραφα; Το χωριό του θρυλικού Κατσαντώνη που εξολόθρευσε τους οθωμανούς σε μία ώρα 

Η “Ελβετία της Ελλάδας” που δεν σκλαβώθηκε ποτέ από τους Τούρκους. Αφιέρωμα του BBC στα Άγραφα (drone) 

Φαράγγι Μπουζουνίκου. Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε μετά από ισχυρή νεροποντή (βίντεο) 

Δείτε το πανέμορφο τοπίο και τη διαδρομή ως το Μέγα Ρέμα στο βίντεο του συνεργάτη μας Nature Drone Makis Theodorou

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.