Η πιο φημισμένη παραλία, όχι απλά για ένα νησί αλλά για μια ολόκληρη εποχή, είναι τα Μάταλα στην Κρήτη.
Στα Μάταλα κατά την δεκαετία του 1960 βρήκαν καταφύγιο χίπις από ολόκληρο τον κόσμο και έγινε παγκοσμίως γνωστή. Αποτέλεσε πόλο έλξης και πηγή έμπνευσης, για διάσημους καλλιτέχνες της εποχής.
Ιστορία
Τα Μάταλα ήταν επίνειο της Φαιστού κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατά τη ρωμαϊκή. Από τη θάλασσα διακρίνονται ίχνη του αρχαίου οικισμού. Οι σπηλιές φαίνεται να λαξεύτηκαν από ανθρώπινο χέρι και εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες και αλλά και σαν ταφικές κρύπτες, κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων.
Σύμφωνα με την Οδύσσεια, τα πλοία του Μενελάου ναυάγησαν στο ακρωτήριο Νύσος μεταξύ των όρμων Κομμού- Ματάλων. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τα Μάταλα σχετίζονται με την αρπαγή της Ευρώπης από το Δία, καθώς κολύμπησαν στα νερά της παραλίας πριν καταλήξουν στο λιμάνι της Λεβήνου.
«Τα παιδιά των λουλουδιών»
Η έναρξη του εποικισμού έγινε απ’ τους λεγόμενους Μπίτνικς, που έβαλαν πρώτοι εκείνοι τα θεμέλια για την «επανάσταση» του ’60.
Λίγο αργότερα ακολούθησαν οι Χίπις, που άφησαν για πάντα την σφραγίδα τους, αφού όποιος ακούει πια Μάταλα, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι τα παιδιά των λουλουδιών.
Απηυδισμένοι απ’ τον σύγχρονο τρόπο ζωής, οι Χίπις αποφάσισαν να γίνουν κυριολεκτικά ένα με το φυσικό περιβάλλον.
Πρέσβευαν την παγκόσμια ειρήνη και ομοψυχία
Τρέφονταν με ότι κατάφερναν να ψαρέψουν και δούλευαν τόσο όσο για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.
Οι διάσημοι επισκέπτες
Έμειναν για 10 χρόνια. Περίπου 100 χίπις κατοικούσαν το χειμώνα ,ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξανόταν κατακόρυφα.
Σιγά-Σιγά τα Μάταλα άρχισαν να γίνονται διάσημα παγκοσμίως, προσελκύοντας διάσημους επισκέπτες όπως τη Τζάνις Τζόπλιν, τον Μπομπ Ντίλαν και πολλούς άλλους αστέρες της εποχής.
Μάλιστα η Καναδή τραγουδίστρια Τζόνι Μίτσελ ως χίπισσα στα Μάταλα, ερωτεύτηκε και έγραψε μέσα στη σπηλιά το περίφημο τραγούδι «Carey»
Η αρχή του τέλους για τα Μάταλα έγινε μετά το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού LIFE, που τα έκανε παγκόσμια γνωστά. Το δημοσίευμα προκάλεσε έκρηξη προσέλευσης τουριστών στην περιοχή.
Από την άλλη ο ελληνικός τύπος τους παρουσίαζε ως «ανώμαλους και βρωμερούς» που επιδίδονται σε όργια. Ήταν η εποχή που η Χούντα διαφήμιζε το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια με συλλήψεις, βασανιστήρια και εξορία. Η ζωή των χίπις θεωρήθηκε ότι συνέβαλε στον εκχυδαϊσμό των ηθών και αποτελούσε κίνδυνο για διαφθορά της νεολαίας.
Η αστυνομία ανέλαβε δράση, κάνοντας έρευνα στην περιοχή και προχωρώντας σε συλλήψεις υπόπτων για λιποταξία από τον πόλεμο του Βιετνάμ και κατοχή ναρκωτικών.
Η περίοδος ανοχής είχε τελειώσει και οι “γραφικοί” μαλλιάδες ήταν πλέον επικίνδυνοι. Μετά την αστυνομία, ενεπλάκη και η εκκλησία και οι σπηλιές έκλεισαν οριστικά. Τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα και τέθηκαν υπο αρχαιολογική προστασία.
Προσωρινά οι χίππυς βρήκαν καταφύγιο σε άλλα μέρη της Κρήτης και στην Ίο. Σταδιακά όμως εξαφανίστηκαν.
Τα Μάταλα πλέον δεν θυμίζουν σε τίποτα με όσα συνέβαιναν τη δεκαετία του 1960. Οι σπηλιές σήμερα αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Το θρυλικό μέρος μεταφέρει τον επισκέπτη νοητά στο παρελθόν της Χίπικης φιλοσοφίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την φυσική ομορφιά του τοπίου.
Δείτε το βίντεο του UP STORIES την ιστορία της πιο διάσημης παραλίας της Ελλάδας τις δεκαετίες 60 – 70:
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr