Ο Μασουτάτσου Ογιάμα (Masutatsu Ōyama) συνέδεσε το όνομά του με την πολεμική τέχνη του καράτε. Υπήρξε θεμελιωτής του Kyokushin, ενός στυλ καράτε που θεωρείται από τα πιο σκληρά. Διαδόθηκε σε περισσότερες από 100 χώρες και εξασκείται από εκατομμύρια αθλητές.
Το Kyokushin είναι ένα σύστημα πλήρους επαφής στην προπόνηση, γεγονός που προϋποθέτει σκληρή προπόνηση, αντοχή στον πόνο και σωρεία τραυματισμών.
Η κυκλική κίνηση κατά την εκτέλεση των τεχνικών, καθιστά το Kyokushin Karate μοναδικό σε σύγκριση με άλλα στυλ καράτε, τα οποία κατά κύριο λόγο βασίζονται στην απλή γραμμική κίνηση και στην προπόνηση χωρίς επαφή.
Ο Ογιάμα ανέπτυξε τη φήμη ότι ήταν σκληρός με τους μαθητές του, καθώς οι προπονήσεις ήταν εξαντλητικές και οι τραυματισμοί συχνοί. Τα χέρια του ήταν τόσο δυνατά που του αποδόθηκε το προσωνύμιο “Το χέρι του Θεού” (“Godhand“).
Η φιλοσοφία του Ογιάμα συνοψιζόταν στην εξής φράση: “Κράτα το κεφάλι σου χαμηλά (σεμνότητα) τα μάτια ψηλά (φιλοδοξία) το στόμα κλειστό (γαλήνη). Να είσαι ευσεβής απέναντι στην οικογένεια και τους προγόνους σου και ωφέλησε τους άλλους“.
Στο βιβλίο του “Vital Karate” (1967), ο Μας Ογιάμα δήλωνε απερίφραστα ότι το καράτε που αγνοεί τα σπασίματα είναι ένα “δέντρο που δεν παράγει καρπούς“.
Η δύναμή του ήταν τόσο μεγάλη που μπορούσε να τα βάλει με ταύρους και να τους σπάσει το κέρατο!
Από την Κορέα στην Ιαπωνία
Ο Ογιάμα γεννήθηκε σε ένα χωριό της Νότιας Κορέας στις 27 Ιουλίου 1923, με το όνομα Τσόι Γεονγκ-γιούι (Choi Yeong-eui). Από μικρός εστάλη στη Μαντζουρία, για να ζήσει στη φάρμα της αδερφής του και στην ηλικία των 9 ετών άρχισε να μελετά τις κινεζικές πολεμικές τέχνες.
Ο Τσόι Γεονγκ-γιούι επέστρεψε στην Κορέα, αλλά, το Μάρτιο του 1938, έφυγε για την Ιαπωνία, ακολουθώντας τον αδελφό του που γράφτηκε στη Σχολή Αεροπορίας Yamanashi του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού.
Έκτοτε έγινε “Κορεάτης της Ιαπωνίας” (“Zainichi”) και υιοθέτησε το ονοματεπώνυμο Masutatsu Ōyama ή Mas Oyama, με το οποίο έμεινε παγκοσμίως γνωστός. Την ιαπωνική υπηκοότητα, πάντως, την απέκτησε πολλά χρόνια μετά, το 1968.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Τόκιο, όπου και γνώρισε τη σύζυγό του, Τσιγιάκο Ογιάμα.
Σπούδασε επιστήμη του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο και στη συνέχεια ξεκίνησε να μαθαίνει Σότοκαν Καράτε με τον Γκίγκο Φουνακόσι, γιο του “πατέρα του σύγχρονου καράτε”, Γκιτσίν Φουνακόσι.
Η εκπαίδευση στα βουνά και οι ταυρομαχίες
Στα 23 του χρόνια, ο Μας Ογιάμα γνώρισε τον Έιτζι Γιοσικάουα, συγγραφέα του μυθιστορήματος “Musashi“, το οποίο βασίστηκε στη ζωή και τα κατορθώματα του πιο διάσημου Σαμουράι της Ιάπωνας, του ξιφομάχου Μιγιαμότο Μουσάσι.
Ο Μουσάτσι είχε περάσει ένα διάστημα στα βουνά και ο Ογιάμα αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Αφού βρήκε κάποιον που του προμήθευε φαγητό, ο Ογιάμα πήγε να ζήσει στην άγρια φύση.
Είχε μαζί του ένα αντίγραφο του βιβλίου του Μουσάσι “Το Βιβλίο των Πέντε Δαχτυλιδιών” και εξασκείτο όσο πιο σκληρά γινόταν στο καράτε.
Πηδούσε πάνω από θάμνους και βράχους και έτρεχε σε απότομες πλαγιές, για να φτάσει τον εαυτό του στα όρια. Ήθελε να παραμείνει τρία χρόνια στα βουνά, αλλά ο χορηγός του έπαψε να του δίνει προμήθειες, όταν συμπληρώθηκαν 18 μήνες.
Αργότερα, δοκίμασε τη δύναμή του απέναντι σε ταύρους! Λέγεται ότι πάλεψε με 52 ταύρους, σκότωσε τρεις ακαριαία και με γυμνά χέρια κατάφερε να σπάσει τα κέρατά τους! Το 1957, κινδύνεψε να σκοτωθεί από έναν ταύρο στο Μεξικό.
Μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο μία από τις ταυρομαχίες του Μας Ογιάμα (διαθέσιμο και εδώ):
Το 1947, κέρδισε το πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών της Ιαπωνίας. To 1952 ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του και ένα χρόνο μετά, άνοιξε το δικό του ντότζο στο Τόκιο.
Κατά τα επόμενα έτη, αποδέχθηκε όλες τις προκλήσεις, καταλήγοντας να παλέψει με 270 διαφορετικούς ανθρώπους. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς νικήθηκε με μία γροθιά και η αναμέτρηση δεν διήρκεσε παρά ελάχιστα λεπτά.
Το 1964, ο Ογιάμα ίδρυσε τον οργανισμό Kyokushin Kaikan, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πολεμικών τεχνών της Ιαπωνίας και του κόσμου. Το βιβλίο του “Τι είναι Καράτε” έγινε best seller και μεταφράστηκε σε τρεις γλώσσες.
Ο Μασουτάτσου Ογιάμα πέθανε στις 26 Απριλίου 1994, σε ηλικία 71 ετών, από καρκίνο στους πνεύμονες. Για τους λάτρεις του καράτε παραμένει ένας ζωντανός θρύλος, η φήμη του οποίου ενέπνευσε τη δημιουργία του μάνγκα “Karate Baka Ichidai“.
Ο Μας Ογιάμα περιέγραψε τη φιλοσοφία του στις πολεμικές τέχνες μέσα από 11 αρχές που θεωρούνται βασικές στη διδασκαλία του Kyokushin Karate:
1. Ο Πολεμικός Τρόπος αρχίζει και τελειώνει με την ευγένεια. Επομένως, κάθε στιγμή να είσαι καθ’ όλα και αυθεντικά ευγενικός.
2. Το να ακολουθείς τον Πολεμικό Τρόπο μοιάζει σαν να σκαρφαλώνεις ένα βράχο. Συνέχισε την ανοδική πορεία χωρίς διακοπή.
3. Απαιτείται απόλυτη και χωρίς δισταγμό αφοσίωση σε αυτό που κάθε φορά σου ανατίθεται. Πάλεψε να παίρνεις πρωτοβουλίες σε όλες τις καταστάσεις προστατεύοντας κάθε φορά τον εαυτό σου από ενέργειες που πηγάζουν από εγωιστική έχθρα ή απερισκεψία.
4. Ακόμη και για τον Πολεμιστή τα χρήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην προσκολληθεί σε αυτά.
5. Ο Πολεμικός Τρόπος βασίζεται στη στάση του σώματος. Πάλεψε να διατηρήσεις τη σωστή στάση κάθε φορά.
6. Ο Πολεμικός Τρόπος αρχίζει με χίλιες ημέρες προπόνησης και τελειοποιείται μετά από δέκα χιλιάδες ημέρες προπόνησης.
7. Στις πολεμικές τέχνες η ενδοσκόπηση γεννά τη σοφία. Πάντα να πράττεις σκεπτόμενος στοχεύοντας το καλύτερο.
8. Η φύση και ο σκοπός του Πολεμικού Τρόπου είναι παγκόσμιος. Όλες οι εγωιστικές επιθυμίες πρέπει να καούν στη φωτιά της σκληρής προπόνησης.
9. Οι πολεμικές τέχνες αρχίζουν από ένα σημείο και τελειώνουν σε έναν κύκλο. Οι ευθείες γραμμές προέρχονται από αυτή την αρχή.
10. Η πραγματική ουσία του Πολεμικού Τρόπου μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μέσα από τις εμπειρίες. Γνωρίζοντας αυτό, μάθε να μη φοβάσαι τις προκλήσεις.
11. Πάντα να θυμάσαι: Τα οφέλη από μια καρδιά γεμάτη αυτοπεποίθηση και γενναιοδωρία είναι άφθονα.
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Youtube και Pinterest
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr