Τον 18ο αιώνα, στη λεωφόρο Mount του Λονδίνου, ζούσε ο Μάρτιν Βαν Μπούτσελ, ένας Άγγλος φλαμανδικής καταγωγής που έμελλε να αποτελέσει μία από τις πιο παράξενες προσωπικότητες της εποχής.
Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1736 και ο πατέρας του, Τζον Βαν Μπούτσελ ήταν κατασκευαστής ταπισερί για λογαριασμό του βασιλιά Γεωργίου B’. Όμως, ο Μάρτιν δεν ακολούθησε την ίδια διαδρομή.
Αποταμίευσε χρήματα και μαθήτευσε δίπλα στους Σκωτσέζους χειρουργούς και ανατόμους Γουίλιαμ και Τζον Χάντερ. Ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για την οδοντιατρική, πιθανόν λόγω ενός σπασμένου δοντιού του.
Εξασκήθηκε ως εμπειρικός οδοντίατρος και με σημερινούς όρους θα χαρακτηριζόταν “κομπογιαννίτης” (quack). Όμως, για τα δεδομένα μιας εποχής που οι επαγγελματίες οδοντίατροι σπάνιζαν, θεωρήθηκε ικανός και απαραίτητος.
Απέκτησε πολλούς πελάτες και δημιούργησε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Διαφήμιζε οδοντοστοιχίες που τις κοστολογούσε 100 γκινέες.
Εκτός από την οδοντιατρική, ο Βαν Μπούτσελ έγινε επιδέξιος στην κατασκευή κηλεπιδέσμων και στη θεραπεία ρήξεων και συριγγίων του πρωκτού. Ακόμη, είχε έφεση στο να κάνει κατασκευές. Έφτιαχνε καλτσοδέτες για γυναίκες και, μια φορά, κατασκεύασε αναβολείς με επένδυση από φελλό για να μην γλιστρούν οι μπότες του κατά την ιππασία.
Οι παράξενες συνήθειές του
Ο Βαν Μπούτσελ έκανε βόλτες πέριξ του Λονδίνου με το άλογό του. Συχνά το έβαφε με μωβ ή μαύρες κηλίδες, ώστε να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων. Ήταν ένα ασυνήθιστο αλλά μάλλον αποτελεσματικό για τον ίδιο διαφημιστικό τέχνασμα.
Ανάμεσα στις πολλές παράξενες συνήθειές του ήταν ότι δεν απευθυνόταν στα παιδιά του με το όνομά τους, αλλά τους σφύριζε. Προσάρμοζε το σφύριγμά του ανάλογα με το παιδί. Επίσης, ήθελε να τρώει μόνος του.
Δεν δεχόταν να κάνει επισκέψεις στο σπίτι των πελατών του και, γι’ αυτό, το διαφημιστικό του μότο ήταν “Δεν πηγαίνω σε κανέναν”. Λέγεται, μάλιστα, ότι κάποτε αρνήθηκε 1000 γκινέες για να επισκεφτεί έναν ασθενή.
Όταν παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, της έδωσε την επιλογή να φοράει μόνο άσπρα ή μαύρα ρούχα κάθε μέρα. Το ίδιο έκανε και με τη δεύτερη. Η πρώτη διάλεξε το μαύρο και η δεύτερη το άσπρο.
H “αγαπημένη εκλιπούσα”
Το πιο αλλοπρόσαλλο πράγμα που έκανε ο Βρετανός οδοντίατρος και χειρουργός, ήταν ότι βαλσάμωσε τη γυναίκα του, Μαίρη. Όταν εκείνη πέθανε από φλεγμονή στους πνεύμονες, τον Ιανουάριο του 1775, ο Βαν Μπούτσελ ζήτησε τη βοήθεια του “δασκάλου” του Γουίλιαμ Χάντερ και του επίσης ανατόμου Γουίλιαμ Κρούικσανκ.
Εκείνοι δέχθηκαν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του. Αφού ταρίχευσαν το πτώμα της Μαίρης, της έκαναν ένεση με συντηρητικά και προσθετικά χρώματος για να δώσουν λάμψη στα μάγουλά της.
Της έβαλαν, επίσης, γυάλινα μάτια, την έντυσαν με μια δαντελένια τουαλέτα και την τοποθέτησαν σε ένα φέρετρο με γυάλινη οροφή.
Ο Μπούτσελ έβαλε το πτώμα στο παράθυρο του σπιτιού του που ήταν και το ιατρείο του. Πλήθος κόσμου ήθελε να δει το βαλσαμωμένο πτώμα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποδοκίμασαν τον Βαν Μπούτσελ για το εξωραϊσμένο πλην αποκρουστικό θέαμα.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο εκκεντρικός Βρετανός δεν ήθελε να αποχωριστεί τη σύζυγό του, την οποία αποκαλούσε ως “αγαπημένη μου εκλιπούσα”.
Όμως, το πιθανότερο είναι ότι το έκανε για να κεντρίσει την προσοχή των ανθρώπων και να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.
Οι φήμες, πάντως, έλεγαν πως υπήρχε ένας όρος στο συμφωνητικό γάμου που του επέτρεπε να ελέγχει την περιουσία της Μαίρης μόνο αν η τελευταία έμενε άταφη. Μάλλον φήμες…
Όταν παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ, τον Ιούνιο του 1780, εκείνη απαίτησε, όχι αδικαιολόγητα, να απομακρύνει το πτώμα της Μαίρης από το σπίτι του.
Το φέρετρο μεταφέρθηκε στο μουσείο ανατομίας Hunterian του Λονδίνου. Εκτέθηκε μέχρι το Μάιο του 1941, όταν μια γερμανική βόμβα το κατέστρεψε.
Ο Μάρτιν Βαν Μπούτσελ, που έκανε τόσες αδιανόητες ενέργειες για να ξεχωρίσει, πέθανε το 1814, σε ηλικία 78 ετών. Θάφτηκε κανονικά!
Με πληροφορίες από: Royal College of Surgeons of England, PubMed και All Things Georgian
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wellcomecollection
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ