Ντιτρόιτ, 5 Νοεμβρίου 1992. Ο 35χρονος αφροαμερικανός Μάλις Γκριν πέφτει νεκρός στα χέρια δύο λευκών αστυνομικών. Μόλις ένα χρόνο πριν, ο άγριος ξυλοδαρμός του ομοεθνή του, Ρόντνεϊ Κινγκ, από άντρες της ασφάλειας είχε ξεσηκώσει μία πρωτόγνωρη εξέγερση στην άλλη άκρη της χώρας. Αντί το γεγονός αυτό να συμβάλει στην καταδίκη των δολοφόνων του Γκριν, τελικά τους έριξε στα μαλακά.
Ο Walter Budzyn και ο Larry Nevers έκαναν περιπολία χωρίς τις υπηρεσιακές τους στολές. Ερευνούσαν υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών σε συνοικίες του Ντιτρόιτ και δεν ήθελαν να κινήσουν υποψίες. Την ημέρα εκείνη βρίσκονταν μέσα στο όχημά τους, σταματημένοι έξω από ένα σπίτι που υποπτεύονταν ότι συνέβαιναν οι παράνομες συναλλαγές. Αργά το απόγευμα, ο 35χρονος Μάλις Γκριν πάρκαρε το αυτοκίνητό του μπροστά στην είσοδο.
Οι άντρες της ασφάλειας βγήκαν από το αυτοκίνητο, αποκάλυψαν στον Γκριν την ιδιότητά τους και απαίτησαν να τους δείξει την άδεια οδήγησης. Ο αφροαμερικανός που είχε ήδη βγει από το όχημα, κατευθύνθηκε στη θέση του συνοδηγού και άρχισε να ψάχνει στο ντουλάπι. Τότε οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι με το άλλο χέρι έπιασε ένα αντικείμενο που βρισκόταν κρυμμένο στο πατάκι του οχήματος. Ο Budzyn τον διέταξε να πετάξει το αντικείμενο στο πεζοδρόμιο. Ο Γκριν έδειχνε χαμένος και φοβισμένος. Δεν υπάκουσε την εντολή του αστυνομικού, όμως δεν επιχείρησε να διαφύγει ή να κινηθεί εναντίον τους. Ο Nevers επανέλαβε την εντολή σε πιο έντονο τόνο κι όταν ο 35χρονος δεν αντέδρασε και πάλι, εξοργίστηκε. Με τον φακό που κρατούσε ξεκίνησε να χτυπά με δύναμη τον Γκριν στο κεφάλι. Η εκτίμηση είναι ότι ίσως τον χτύπησε μέχρι και 14 φορές.
Περαστικοί που έγιναν μάρτυρες του τραγικού συμβάντος, κάλεσαν το 911. Ο Μάλις Γκριν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η νεκροψία έδειξε ότι αιτία θανάτου ήταν ένα οίδημα στον εγκέφαλο του θύματος, το οποίο προκλήθηκε από τραύμα με αμβλύ αντικείμενο. Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι στο αίμα του Γκριν υπήρχαν 0,5 μικρογραμμάρια κοκαΐνης.
Η αρχική ετυμηγορία
Για τον θάνατο του Μάλις Γκριν παραπέμφθηκαν σε δίκη οι αστυνομικοί καθώς και δύο προϊστάμενοί τους. Οι κατηγορούμενοι κάλεσαν εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουν την αιτία θανάτου του 35χρονου. Η γραμμή που ακολούθησαν οι δικηγόροι υπεράσπισης ήταν ότι ο Γκριν πέθανε από καρδιακή προσβολή, που προκλήθηκε από τη χρόνια χρήση ναρκωτικών. Ο Nevers δεν αρνήθηκε ότι τον χτύπησε με τον φακό, αλλά υποστήριξε ότι η δύναμη που έβαλε ήταν ελάχιστη και οι πληγές εντελώς επιφανειακές. Ωστόσο, οι αυτόπτες μάρτυρες δεν συμφώνησαν με την εκδοχή του. Όλοι κατέθεσαν ότι ο Γκριν δεν προέβαλε καμία αντίσταση και ότι ο αστυνομικός τον χτυπούσε μανιωδώς ενώ ήταν ήδη αιμόφυρτος και αναίσθητος στο έδαφος.
Η πρώτη ετυμηγορία των ενόρκων ήταν αθωωτική για τους ανώτερους των Budzyn και Nevers. Από την άλλη, έκριναν ομόφωνα ένοχους τους δύο αστυνομικούς για ανθρωποκτονία β’ βαθμού. Ο Walter Budzyn καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης και ο Larry Nevers σε 25.
Τέλος, η πόλη του Ντιτρόιτ κλήθηκε να καταβάλει στην οικογένεια αποζημίωση ύψους 5,25 εκατομμυρίων.
Το «χαρτί» Ρόντνεϊ Κινγκ
Τόσο ο Nevers, όσο και ο Budzyn άσκησαν έφεση ζητώντας να επαναληφθούν οι δίκες. Ισχυρίζονταν ότι δεν διασφαλίστηκε η αμεροληψία των ενόρκων. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων της δίκης, μία από τις ταινίες που παρείχε το δικαστήριο για την ψυχαγωγία των ενόρκων ήταν το “Malcolm X”. Μέσα στο έργο υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές στην βία των λευκών ένστολων έναντι έγχρωμων πολιτών, ενώ παρουσιάζεται αυτούσιο το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς, που ένα χρόνο πριν είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε το αίτημά τους δίκαιο και αποφάσισε να γίνει νέα δίκη. Τον Ιανουάριο του 1999 ο Budzyn κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια και αφέθηκε αμέσως ελεύθερος, αφού τα είχε ήδη εκτίσει.
Οι δικαστικές περιπέτειες του Larry Nevers διήρκεσαν περισσότερο. Το Μάιο του 2000 καταδικάστηκε σε 7 με 15 χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ένα χρόνο μετά, του επιτράπηκε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του κατ΄οίκον καθώς έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.
Αρχική εικόνα: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πρώτος μαύρος φοιτητής στο Μισισιπή, πυροβολήθηκε στη μέση του δρόμου. Οι τρομερές ταραχές και η μεγαλειώδης πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ειδήσεις σήμερα:
- Βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται από την Κυριακή. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- Βατικανό. Οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν να γίνουν ιερείς, εφόσον απέχουν από το σεξ
- Αποστρατεύτηκαν πάνω από 40 ανώτατοι αξιωματικοί. Δένδιας: “Δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερους από τις ΗΠΑ”
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr