Η «Πλαγάρα», όπως την βάφτισαν οι ορνιθολόγοι, είναι πιο διάσημος Μαυροπετρίτης στην Ελλάδα, που ταξίδεψε για μια ακόμα χρονιά από την Μαδαγασκάρη για τα αγαπημένα της Αντικύθηρα.
Η ακούραστη θηλυκή παρακολουθείται για 5η συνεχή χρονιά από την Ομάδα του Προγράμματος LIFE ElClimA, δίνοντάς στους επιστήμονες σπουδαίες πληροφορίες για τα ταξίδια της χάρη στον δορυφορικό της πομπό. Όπως αποδείχτηκε η συνέπειά της υπήρξε για άλλη μια φορά υποδειγματική, καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρoνιά έφυγε από τη Μαδαγασκάρη τις πρώτες μέρες του Απριλίου και έφτασε στα Αντικύθηρα μετά από περίπου 26 μέρες ταξιδιού.
Η «Πλαγάρα» είχε δακτυλιωθεί ως ενήλικη τον Σεπτέμβρη του 2016, επομένως είναι τουλάχιστον 7 ετών. Πρόκειται για μια πολύ έμπειρη διηπειρωτική ταξιδιώτισσα, καθώς η φετινή διαδρομή αποτελεί τουλάχιστον την 6η ανοιξιάτικη μετανάστευσή της από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα. Είναι πια προφανές πως η Πλαγάρα έχει χαράξει μια σταθερή πορεία την οποία, βασιζόμενη στη μεγάλη της εμπειρία, μπορεί να τροποποιεί ελαφρώς ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.
Το ταξίδι
Από τη βορειοδυτική Μαδαγασκάρη περνάει με συνεχή πτήση στην απέναντι ακτή της Μοζαμβίκης αλλά αν οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί, ενδέχεται να βρεθεί και πολύ μακρύτερα ως τη νήσο Ζανζιβάρη. Ακολούθως, κινείται με βόρεια κατεύθυνση περνώντας τις χώρες της ανατολικής Αφρικής: Τανζανία, Κένυα, Αιθιοπία. Στη συνέχεια διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα στο στενότερό της σημείο και μετά πετά πάνω από τις ερήμους της αραβικής χερσονήσου.
Φτάνοντας σε βόρειο πλάτος ίδιο με αυτό του Αιγαίου, κάνει την τελική στροφή πορείας προς τα δυτικά, για να καταλήξει στα Αντικύθηρα.
Κάθε χρόνο! Με την ίδια συνέπεια!
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που οι Μαυροπετρίτες αφήνουν τη Μαδαγασκάρη και μεταναστεύουν πάνω από την Αφρική για να φτάσουν στη Μεσόγειο προς τα τέλη του μήνα. Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα πουλιά ξεκινούν ή έχουν ήδη ξεκινήσει το φώλιασμα, αυτοί περιμένουν. Επισκέπτονται τις αγαπημένες τους Αιγαιοπελαγίτικες νησίδες για να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν αμφισβητεί την επικράτειά τους, όμως δεν τους απασχολούν άλλες αναπαραγωγικές διαδικασίες –εκτός από τις απαραίτητες ερωτοτροπίες του ζευγαριού.
Για τους επόμενους δύο μήνες οι περισσότεροι Μαυροπετρίτες θα περιφέρονται ανάμεσα στις νησίδες και τα μεγάλα νησιά ή την ενδοχώρα, αναζητώντας την αγαπημένη τους τροφή: τα μεγάλα έντομα (τζιτζίκια, λιβελούλες, ακρίδες). Και αν τους δοθεί η ευκαιρία πιάνουν και κανένα μεταναστευτικό πουλί που βρίσκεται ακόμα στην ανοιξιάτικη μετανάστευση.
Πηγή: AntikythiraBirdObservatory / Elliniki Ornithologiki Etaireia
Διαβάστε ακόμη: Μαυροπετρίτες, τα γεράκια του Αιγαίου που έρχονται από τη μακρινή Μαδαγασκάρη για να γεννήσουν. Πετούν σε ύψος 1.000 μέτρων και αρπάζουν τα θηράματα με τα νύχια
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr