Στις 20 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί επιχειρούν να καταλάβουν την Κρήτη και πραγματοποιούν τη πρώτη αεροπορική επιδρομή – απόβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το νησί γιατί ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας και να αναγκάσουν τις συμμαχικές δυνάμεις σε υποχώρηση.
Στις 25 Απριλίου του 1941 ο Χίτλερ διέταξε την άμεση εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Κουρτ Στούντεντ, που ήταν επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων, διαβεβαίωσε τον Χίτλερ για την επιτυχία της επιχείρησης, καθώς θεωρούσε ότι η κατάληψη του νησιού θα ήταν εύκολη υπόθεση. Είχε στη διάθεσή του 1.190 αεροπλάνα (πολεμικά και μεταγωγικά) και 29.000 άνδρες, ενώ οι Ιταλοί συνείσφεραν με 3.000 στρατιώτες.
“Επιχείρηση Ερμής”
Η αεροπορική έφοδος των Γερμανών ονομάστηκε «Επιχείρηση Ερμής». Στις 8 το πρωί ο ουρανός γέμισε από χιλιάδες αλεξιπτωτιστές που έπεφταν από τα αεροπλάνα. Η πρώτη δύναμη των Γερμανών προσγειώθηκε στα Χανιά κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μερικές ακόμα χιλιάδες αλεξιπτωτιστές έπεσαν πάνω από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Στη στεριά τους περίμεναν οι Σύμμαχοι. Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες. Ωστόσο, παρά τις διαταγές που είχαν δοθεί να μη συμμετάσχει ο άμαχος πληθυσμός, οι Κρητικοί υπερασπίστηκαν ηρωικά το νησί με ότι μέσα υπήρχαν, καθώς δεν διέθεταν σύγχρονα όπλα.
Χρησιμοποίησαν τουφέκια που είχαν από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, γεωργικά εργαλεία, δρεπάνια, κουζινομάχαιρα, μαγκούρες και πέτρες. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν στη “Μηχανή του Χρόνου”, οι Κρητικοί πυροβολούσαν με τα απαρχαιωμένα τους όπλα ακόμα και τα Στούκας που περνούσαν από πάνω τους.
Στη μάχη πήραν μέρος όλοι οι κάτοικοι του νησιού, γυναίκες ηλικιωμένοι και παιδιά.
Παρά το γεγονός ότι πολέμησαν με αυτοσχέδιο οπλισμό κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς, που είχαν υποτιμήσει τον ηρωισμό των Κρητικών οι οποίοι δεν θα παρέδιδαν αμαχητί το νησί στους εχθρούς.
Η πρώτη ημέρα της μάχης έληξε με τους Γερμανούς να μετρούν 1.800 απώλειες. Η είδηση σόκαρε τους ανώτερους αξιωματούχους στο Βερολίνο οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα καταλάμβαναν το νησί μέσα σε λίγες ώρες.
Το αεροδρόμιο του Μάλεμε
Η μάχη που έκρινε την επιχείρηση κατάληψης του νησιού ήταν εκείνη στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, το οποίο υπερασπίζονταν 600 Νεοζηλανδοί στρατιώτες. Παρά το γεγονός πως οι Γερμανοί δυσκολεύτηκαν να το καταλάβουν και ήταν σε μειονεκτική θέση, οι Σύμμαχοι έχασαν την επικοινωνία με τις υπόλοιπες μονάδες και εγκατέλειψαν τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας το ύψωμα 107, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το αεροδρόμιο.
Τις επόμενες ημέρες οι Γερμανοί μέσω του αεροδρομίου αποβίβασαν περισσότερες δυνάμεις στο νησί που διευκόλυναν την συνολική κατάληψη του νησιού.
Έπειτα από 12 μέρες είχαν καταφέρει να απωθήσουν τους Συμμάχους και να αναγκάσουν όσους είχαν μείνει ακόμα στο νησί σε παράδοση. Την 1η Ιουνίου 1941 η Κρήτη ήταν υπό την κατοχή των Γερμανών.
Οι Γερμανοί, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, είχαν 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ έχασαν 370 αεροπλάνα. Σύμφωνα, όμως, με συμμαχικούς υπολογισμούς, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000. Ο αιματηρός απολογισμός ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον.
Δείτε τι συνέβη στην κρίσιμη μάχη του Μάλεμε από την εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου”
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γερμανοί ιατροδικαστές διαψεύδουν τους αλεξιπτωτιστές ότι έκαναν εκτελέσεις αμάχων στην Κρήτη, επειδή βρήκαν κακοποιημένους συμπολεμιστές τους. «Οι εξορυγμένοι οφθαλμοί οφείλονταν στον ήλιο και τα αρπακτικά πουλιά», απαντούν…
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ