Πριν από 100 χρόνια ο Γκάντι ηγείτο μιας πορείας εργατών στη Νότια Αφρική, όπου διαδήλωναν ενάντια στην άδικη επιβολή φόρου.
Οι ινδοί εργάτες ήταν πιο φθηνοί ακόμη και από τους ντόπιους εργάτες και η αμοιβή τους για τα δυτικά πρότυπα ήταν απλά συμβολική.
Κι όμως, οι αρχές τους επέβαλαν σκληρή φορολογία που εκμηδένιζε τα εισοδήματά τους. Παρά τη μεγάλη συμμετοχή στη διαδήλωση, δεν υπήρξε ίχνος βίας.
Είχε προηγηθεί η οργάνωση του κινήματος της παθητικής αντίστασης, του οποίου ηγείτο ο ίδιος ο Γκάντι.
Το κίνημα βασιζόταν στην αντίληψη ότι «η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο». Και «το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το oφθαλμόν αντί οφθαλμού είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό».
Βασισμένη στις αρχές αυτές, η πορεία της 6ης Νοεμβρίου του 1913 εξελισσόταν ειρηνικά, ο Γκάντι όμως συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές και οδηγήθηκε στη φυλακή. Λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.
Χωρίς να πτοηθεί από την άδικη σύλληψη, ο Ινδός ηγέτης συνέχισε να υπερασπίζεται τους συμπατριώτες του, που εργάζονταν στα ορυχεία σαν σκλάβοι.
Επέστρεψε στον αγώνα της άδικης επιβολής φόρου και κατάφερε τελικά να τον ακυρώσει.
Το επίτευγμα αυτό δεν ήταν το μόνο, καθώς ο αγώνας του Γκάντι για τα δικαιώματα των ινδών εργατών στη Νότια Αφρική είχε ξεκινήσει από το 1893. Τότε ο Ινδός ηγέτης ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον φυλετικό διαχωρισμό του Απαρτχάιντ (όρος που προσδιορίζει την πολιτική των λευκών να διαχωρίζουν τους ανθρώπους με φυλετικά κριτήρια).
Ο Γκάντι απομακρύνθηκε με τη βία από αίθουσα δικαστηρίου στην οποία βρισκόταν, επειδή αρνήθηκε να βγάλει από το κεφάλι του το τουρμπάνι- σήμα κατατεθέν του λαού του.
Λίγο αργότερα, ενώ ο Γκάντι ταξίδευε στο πρώτο βαγόνι τρένου, έχοντας πληρώσει κανονικά το εισιτήριό του, του ζητήθηκε να μεταφερθεί στο τελευταίο λόγω της καταγωγής του.
Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο οδηγός τον απομάκρυνε με τη βία από το τρένο.
Γνωρίζοντας ότι αντίστοιχα περιστατικά βίωναν καθημερινά οι συμπολίτες του, ο Γκάντι αποφάσισε να αφιερωθεί στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Οι ινδοί εργάτες δούλευαν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, χωρίς βασικές παροχές όπως φαγητό και νερό.
Οι απολαβές τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ συχνά πολλοί από αυτούς βασανίζονταν με σκληρό τρόπο, τιμωρούμενοι για τον τόπο καταγωγής τους.
Το 1914 κατάφερε να κερδίσει κάποιες παραχωρήσεις για τους Ινδούς της Νότιας Αφρικής, όπως οι ινδικοί γάμοι και η κατάργηση του κεφαλικού φόρου.
Την επόμενη χρονιά ο Γκάντι επέστρεψε στην Ινδία για να συνεχίσει τον αγώνα του για την ανεξαρτησία της χώρας.
Ο Μαχάτμα Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869.
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Δεν αφήνεις πίσω σου μία υστεροφημία για την οποία ο λαός σου θα είναι περήφανος». Οι επιστολές του Μαχάτμα Γκάντι προς τον Χίτλερ, που πίστευε ότι θα τον κάνει να σταματήσει τις φρικαλεότητες
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ