Ήταν γνωστός, με αρκετούς οπαδούς σε Ινδία και Αμερική, αλλά τον έκαναν παγκόσμιο σταρ οι πιο διάσημοι μαθητές του, οι Beatles. Ο Μαχαρίσι-Μαχές Γιόγκι ήταν ινδός γκουρού που δίδαξε εκατομμύρια δυτικών την τέχνη του υπερβατικού διαλογισμού.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Μαχαρίσι-Μαχές Γιόγκι ανήκε σε μια από τις ανώτερες κάστες της Ινδίας, την Καγιάσθα. Στην κάστα αυτή ανήκαν γραμματείς και διοικητικοί υπάλληλοι. Το σύστημα με τις κάστες στην Ινδία είναι πολύ αυστηρό και καθορίζει το μέλλον κάθε μέλους της αφού δεν είναι εύκολη η «μετακίνηση» σε άλλη κάστα.
Αν και το διαβατήριό του έγραφε ως ημερομηνία γέννησης την 12η Ιανουαρίου 1918, υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ως χρονολογίες γέννησης το 1911 και το 1917. Στο διαβατήριό του αναγραφόταν ως τόπος γέννησης η Τζαμπαλπούρ. Ο Μαχαρίσι, εφόσον ανήκε σε ανώτερη κάστα είχε περιθώρια εκπαίδευσης και έτσι σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Αλαχαμπάντ από όπου αποφοίτησε το 1942.
Αν και υπάρχουν μαρτυρίες ότι για ένα διάστημα, εργάστηκε σε βιομηχανία όπλων, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι από νεαρή ηλικία έγινε αρχιγραμματέας του Γκουρού Ντεβ (Θεϊκός Δάσκαλος) όπου και πήρε ως όνομα το Μπαλ Μπραχμακάρι Μαχές. Μελετητές του έργου του Μαχαρίσι, υποστηρίζουν το «Μπαλ Μπραχμακάρι» ήταν περισσότερο ένας τίτλος που περιέγραφε έναν «απολύτως αφοσιωμένο μαθητή-μελετητή, πνευματικό διανοητή και δια βίου ασκητή»
Δίπλα στον Γκουρού Ντεβ ο Μαχαρίσι έμαθε πολλά ως γραμματέας και αγαπημένος του μαθητής. Έμεινε κοντά του ως το θάνατό του Ντεβ το 1953.
Ο Μαχαρίσι είχε δηλώσει ότι: η ζωή μου άρχισε το 1940, όταν στα πόδια του Δασκάλου μου ανακάλυψα το μυστικό για τον βαθύ και γρήγορο διαλογισμό.
Οι περιοδείες
Το 1955 ο Μαχαρίσι που ακόμη κρατούσε το όνομα-τίτλο, Μπραχμακάρι-Μαχές άρχισε να διδάσκει δημόσια αυτή τη νέα τεχνική του υπερβατικού διαλογισμού. Οι πιστοί του τον ακολουθούσαν και άρχισαν να τον αποκαλούν Μαχαρίσι, έναν τιμητικό τίτλο που οι ρίζες του πήγαζαν από τους Ινδούς Πάντιτς. Έτσι άρχισε να γίνεται γνωστός ο Μαχαρίσι-Μαχές Γιόγκι. Οι περιοδείες στην Ινδία κράτησαν δύο χρόνια και τον προετοίμασαν για το μεγάλο ταξίδι στις ΗΠΑ. Ο Μαχαρίσι στις περιοδείες του στην Ινδία προτίμησε να μιλάει αγγλικά για να αποφύγει τις γλωσσικές έριδες των τοπικών κοινωνιών που δίχαζαν, την ώρα που αυτός δίδασκε την γαλήνη του νου.
Με χιλιάδες πιστούς στην Ινδία ο Μαχαρίσι στις 29 Ιανουαρίου 1959 προσγειώθηκε στο Σαν Φραντσίσκο. Οι διαλέξεις του άρχισαν να συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερα ακροατήρια. Η εφημερίδα San Francisco Chronicle κάλυψε τις πρώτες διαλέξεις και το γεγονός έγινε ακόμη περισσότερο γνωστό.
Το μήνυμα του Μαχαρίσι ήταν απλό και άμεσο: Η ζωή είναι ευδαιμονία και το άτομο γεννιέται για να την απολαύσει. Δίδαξε πως μέσα στον καθένα υπάρχει μια απεριόριστη δεξαμενή ενέργειας, νοημοσύνης και ευτυχίας και ο υπερβατικός διαλογισμός δόθηκε ως μια απλή και αβίαστη διαδικασία για να έρθει κανείς σε επαφή μαζί της. Η τεχνική ήταν τέτοια ώστε να μπορεί να μαθευτεί εύκολα από τον καθένα και απευθυνόταν σε οποιαδήποτε ηλικία, πολιτισμό, θρησκεία, ή εκπαιδευτικό υπόβαθρο.
Ο υπερβατικός διαλογισμός άρχισε να γνωρίζει μεγάλη αποδοχή. Ο Μαχαρίσι μετά το Σαν Φραντσίσκο επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη και μετά ταξίδεψε στην Ευρώπη, στην Αγγλία, τη Γερμανία και στην Ελλάδα.
Το 1968 οι διδαχές του Μαχαρίσι για τον υπερβατικό διαλογισμό αποτέλεσαν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για τη διατριβή του φυσιολόγου Ρόμπερτ Κιθ Γουάλας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. «Τα φυσιολογικά αποτελέσματα του Υπερβατικού Διαλογισμού: Ένα προτεινόμενο 4ο σημαντικό επίπεδο της συνειδητότητας», ήταν ο τίτλος της διατριβής που του έδωσε το ντοκτορά και δημοσιεύτηκε στο διάσημο και έγκυρο περιοδικό Science και στο Scientific American.
Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, από κάθε επάγγελμα, ηλικία, εκπαιδευτικό υπόβαθρο, και θρησκεία ασκήθηκαν στον υπερβατικό διαλογισμό. Την τεχνική ακολούθησαν περισσότεροι από έξι χιλιάδες γιατροί στις ΗΠΑ και δεκάδες χιλιάδες ανώτεροι υπάλληλοι, διευθυντές και στελέχη μεγάλων εταιριών και μικρών επιχειρήσεων στην ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο.
Τι είναι ο υπερβατικός διαλογισμός
Σύμφωνα με τις αρχές του Μαχαρίσι, ο υπερβατικός διαλογισμός δεν μπορεί να διδαχτεί από βιβλία, ή βιντεοσκοπημένα μηνύματα.
Ασκείται για περίπου 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα με κλειστά μάτια σε μια άνετη θέση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης νους και σώμα δοκιμάζουν μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης. Ο νους ησυχάζει στην κατάσταση της σιγής και το σώμα ξεκουράζεται. Σε αυτή την πιο πάγια κατάσταση της συνειδητοποίησης του εαυτού, ο νους ξεπερνά όλη τη διανοητική δραστηριότητα για να δοκιμάσει την απλούστερη μορφή συνειδητοποίησης, την «υπερβατική συνείδηση».
Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η εμπειρία της Υπερβατικής Συνείδησης συσχετίζεται με μεγαλύτερη δημιουργικότητα, βελτιωμένη εκμάθηση, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καλύτερους βαθμούς, υψηλότερο ηθικό, αυξανόμενη συνοχή και τάξη στον νου, και βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας του σώματος.
Οι Beatles και οι άλλοι διάσημοι «μαθητές» του Μαχαρίσι
Το 1967 η φήμη του Μαχαρίσι ήταν μεγάλη όπως μεγάλο ήταν και το κοινό της δύσης που τον «ακολουθούσε». Με τους Beatles γνωρίστηκε μέσω του Τζορτζ Χάρισον, όταν αυτός και η γυναίκα έπεισαν τα υπόλοιπα «σκαθάρια» και πήγαν να παρακολουθήσουν μια από τις διαλέξεις του, τον Αύγουστο του 1967, στο ξενοδοχείο Χίλτον του Λονδίνου.
Οι Beatles βρήκαν τον πνευματικό τους καθοδηγητή στο πρόσωπο του Μαχαρίσι και τον ακολούθησαν στον επόμενο σταθμό του στην Ουαλία και μετά πήγαν μαζί του στην Ινδία. Εκεί ως μαθητές παρακολουθούσαν τη διδασκαλία του. Ο Ρίνγκο Σταρ και η γυναίκα του Μορίν έμειναν μόνο δέκα μέρες, λίγο αργότερα έφυγε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ και τελευταίοι έφυγαν ο Τζορτζ Χάρισον και ο Τζον Λένον, μαζί με τις συζύγους τους. Ήταν οι πιο αφοσιωμένοι.
Λίγους μήνες μετά την διδαχή τους από τον Μαχαρίσι και την επιστροφή όλων από την Ινδία, οι Beatles δήλωσαν στο Λονδίνο ότι η επαφή τους με τον Ινδό γκουρού ήταν «δημόσιο λάθος».
Έμειναν πάντως τα εξώφυλλα σε όλα τα μεγάλα περιοδικά του κόσμου με τους θρυλικούς Beatles φωτογραφημένους με τον γκουρού τους, φορώντας άσπρες κελεμπίες και κολιέ από κίτρινα λουλούδια.
Λιγότερο διάσημοι αλλά εξίσου σπουδαίοι καλλιτέχνες, οι Αμερικανοί Beach Boys σαγηνεύτηκαν από τη διδασκαλία του Μαχαρίσι. Στην περιοδεία τους τον Μάιο του 1968 στις ΗΠΑ εμφανίστηκε και ο Μαχαρίσι ως ο γκουρού τους. Το άλμπουμ του γκρουπ «Friends» αποτύπωνε την επιρροή του Ινδού δασκάλου που είχε επηρεάσει τους καλλιτέχνες. Παρ’ όλα αυτά εισπρακτικά το άλμπουμ ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Kαι μια συναυλία που είχαν αποφασίσει να δώσουν με τον Μαχαρίσι επί σκηνής δεν έγινε ποτέ αφού είχε πουλήσει μόλις 800 εισιτήρια.
Ακόμη και οι Ρόλινγκ Στόουνς είχαν επαφή μαζί του χωρίς βεβαίως να γίνουν ποτέ μαθητές του, όπως συνέβη με τους Beatles.
Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς ήταν επίσης ένας πιστός μαθητής του Μαχαρίσι και σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι «Ο διαλογισμός μου άλλαξε τη ζωή» και ποτέ δεν άλλαξε πορεία παραμένοντας ο πιο πιστός πρεσβευτής του υπερβατικού διαλογισμού. Τουλάχιστον στο χώρο των διάσημων καλλιτεχνών.
O θάνατος
Ο Μαχαρίσι μέχρι τα μέσα στης δεκαετίας του ’70 είχε περιοδεύσει σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου και είχε κάνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια. Είχε πλέον ένα παγκόσμιο δίκτυο με 6.000 δασκάλους και κτιριακές εγκαταστάσεις. Επίσης είχε και πελάτες κυρίως μεγάλες εταιρείες που ήθελαν μέσω του συστήματος διαλογισμού που είχε εγκαθιδρύσει να αναπτύξουν τις δεξιότητες των υπαλλήλων τους μειώνοντας το άγχος.
Τη δεκαετία του ΄90 ο Μαχαρίσι που είχε έδρα των δραστηριοτήτων του την Ελβετία μετακόμισε στην Ολλανδία, στο Μερού.
Μεγάλωνε και σιγά σιγά αποσυρόταν από το προσκήνιο. Με τους οπαδούς του επικοινωνούσε πλέον με βιντεοσκοπημένα μηνύματα.
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε το 1991 στο Μάαστριχτ.
Ζούσε στο στρατηγείο του μια ξύλινη κατασκευή, τύπου χόλιγουντ, στην οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί.
Οι μαθητές του συνέχιζαν το έργο του και ο ίδιος καθοδηγούσε πρωτοβουλίες για ειρήνη και ασφάλεια σε μια εποχή που η τρομοκρατία άρχιζε να ταράζει τον πλανήτη.
Ο Μαχαρίσι το 2000 αναζητούσε χορηγούς για 5 δισεκατομμύρια δολάρια υποστηρίζοντας ότι με αυτά μπορεί να εκπαιδεύσει 40.000 διαλογιστές με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας.
Ο Μαχαρίσι, καταλαβαίνοντας ότι έρχεται το τέλος του είχε απομονωθεί σε δύο δώματα του ξύλινου κτιριακού συμπλέγματος στην Ολλανδία. Στις 12 Ιανουαρίου του 2008, στα εννενηκοστά του γενέθλια είχε δηλώσει ότι: ήταν τιμή και ευχαρίστηση που πήρα το φως από τον Γκούρου Ντεβ και κατάφερα να το περάσω στο περιβάλλον μου. Μακάρι να ζήσετε όλοι με ειρήνη, ευτυχία, ευημερία και χωρίς βάσανα.
Μια βδομάδα πριν πεθάνει είχε μεταφέρει στους πιστού του ακολούθους ότι περνάει τις ώρες του ήρεμα, απομονωμένος διαβάζοντας αρχαία Ινδικά κείμενα.
Πέθανε στον ύπνο του στις 5 Φεβρουαρίου 2008. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Ινδία και κάηκε τελετουργικά στον Γάγγη ποταμό.
Φωτογραφίες: wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ