Ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1824. Οι γονείς του έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Έτσι, ήταν ένα από τα χιλιάδες ορφανά Ελληνόπουλα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο Αμερικανός Φιλέλληνας, Τζόναθαν Πέκαμ Μίλλερ
Το 1824, ο Τζόναθαν Πέκαμ Μίλλερ (Jonathan Peckham Miller), αμερικανός στρατιωτικός και φιλέλληνας έφθασε στην Ελλάδα για να συνδράμει τους επαναστάτες. Ο Μίλλερ πολέμησε σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων στη Στερεά Ελλάδα και του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Σε αυτές διακρίθηκε για τη γενναιότητά του. Το 1826 επέστρεψε στις ΗΠΑ απ’ όπου στη συνέχεια έφερε στην Ελλάδα πολεμικό υλικό και εφόδια που είχαν αγοράσει τα φιλελληνικά κομιτάτα.
Το 1828 όταν η επανάσταση έληξε, επέστρεψε οριστικά στις ΗΠΑ.
Ο Τζόναθαν Μίλλερ από τότε ήταν γνωστός στην πατρίδα του ως «Συνταγματάρχης Μίλλερ». Ήταν ο βαθμός που του είχαν απονείμει οι Έλληνες σε αναγνώριση της ανδρείας και της προσφοράς του στον Αγώνα.
Ο Μίλλερ δεν δέχτηκε ποτέ μισθό από το ελληνικό κράτος. Όσο ήταν στην Ελλάδα κάλυπτε όλα τα έξοδά του με χρήματα που είχε φέρει πό τις ΗΠΑ. Σε Αμερικανούς που του έγραφαν ότι ήθελαν να έλθουν και εκείνοι να πολεμήσουν στην Ελλάδα, τους απαντούσε ότι θα έπρεπε πρώτα να βρουν χρήματα για τα έξοδά τους. Έτσι δεν θα επιβάρυναν τη χώρα που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο και οι κάτοικοί της λιμοκτονούσαν μέσα στα αποκαΐδια των σπιτιών τους.
Η υιοθεσία του Λουκά-Μιλτιάδη
Πριν επιστρέψει στη χώρα του, ο Τζόναθαν Μίλλερ βρήκε στη Λιβαδειά ένα τετράχρονο ελληνόπουλο, τον Λουκά-Μιλτιάδη. Οι Τούρκοι είχαν σκοτώσει τους γονείς του και δεν είχε συγγενείς να το φροντίσουν. Ο Τζόναθαν υιοθέτησε το παιδί και το πήρε μαζί του στις ΗΠΑ. Ο Λουκάς-Μιλτιάδης εγκαταστάθηκε στο Μονπελιέ του Βερμόντ με τον θετό πατέρα του. Σύντομα απέκτησε και μία θετή μητέρα, αφού ο Τζόναθαν παντρεύτηκε τη Σάρα Αρμς.
Το ζευγάρι απέκτησε μία κόρη που πήρε το όνομα της μητέρας της.
Ο Τζόναθαν ποτέ δεν ξεχώρισε τον Λουκά-Μιλτιάδη από την κόρη του, τη Σάρα. Τον μεγάλωσε με αγάπη και φρόντισε να σπουδάσει στα καλύτερα σχολεία.
Η δράση του Λουκά Μιλτιάδη Μίλλερ
Ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ σπούδασε νομικά και το 1845 έγινε δικηγόρος. Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε να ασκεί τη δικηγορία στην πόλη Oshkosh της Πολιτείας του Ουισκόνσιν.
Εκτός από δικηγόρος, ο νεαρός Ελληνοαμερικανός ανέπτυξε και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Συνεταιρίστηκε με τον φίλο του Έντουαρντ Ίστμαν, ο οποίος είχε επίσης μετακομίσει στο Ουισκόνσιν από το Βερμόντ. Μαζί ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τη γεωργία. Τα κέρδη από τις δραστηριότητες αυτές τα επένδυσαν στην κατασκευή δημοσίων έργων και αγορά ακινήτων στο Ουισκόνσιν.
Σύντομα ο Μίλλερ και ο Ίστμαν δημιούργησαν σημαντικές περιουσίες.
Στον πόλεμο των ΗΠΑ με το Μεξικό (1846-1848), ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ υπηρέτησε ως συνταγματάρχης της πολιτοφυλακής. Ο Λουκάς-Μιλτιάδης διακρίθηκε στον πόλεμο και αυτό τον βοήθησε όταν διεκδίκησε πολιτικό αξίωμα. Το 1849 μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος που είχαν αποσχιστεί και δημιουργήσει ένα νέο κόμμα με τον τίτλο “Ένωση Δημοκρατικού Κόμματος” («Union Democratic Party»), τον πρότειναν ως υποψήφιό τους για τις εκλογές για τη γερουσία του Ουισκόνσιν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και ο φίλος και συνέταιρός του, Έντουαρντ Ίστμαν.
Όμως, ο Λουκάς-Μιλτιάδης έχασε τις εκλογές από τον υποψήφιο του «κανονικού» Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Ίστμαν -απλή συνωνυμία με τον Έντουαρντ.
Παρά την αποτυχία του, ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ δραστηριοποιήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση του Ουισκόνσιν. Υπηρέτησε ως μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης του Ουισκόνσιν το 1853 και ήταν επίτροπος του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων. Για την κατάληψη της τελευταίας θέσης, μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι είχε ασχοληθεί με τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων της περιοχής. Επίσης, υπηρέτησε δέκα χρόνια ως πρόεδρος του συμβουλίου εποπτών της κομητείας Winnebago.
Μέλος του Κογκρέσου
Το 1891 ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο (Ομοσπονδιακή Βουλή) στην Ουάσιγκτον για την περίοδο 1891 – 1893.
Ο Μίλλερ ήταν εκπρόσωπος της Πολιτείας του Ουισκόνσιν.
Μετά τη λήξη της θητείας του επεδίωξε να βάλει και πάλι υποψηφιότητα για βουλευτής. Όμως, τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στον Ουισκόνσιν τον απέρριψαν και έτσι δεν κατέβηκε στις εκλογές.
Αυτό δεν οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Λουκάς-Μιλτιάδης υπήρξε αδιάφορος στα καθήκοντά του ως βουλευτής. Το ακριβώς αντίθετο!
Στα δύο χρόνια της βουλευτικής θητείας του ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, και μάλιστα έγινε γνωστός σε όλη την Αμερική. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι ο Μίλλερ προσπάθησε να περάσει στη Βουλή τις ριζοσπαστικές ιδέες του. Η πιο αγαπημένη του ήταν ο διεθνισμός και η παγκόσμια ειρήνη.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν, αν και τον είχαν εκλέξει ως βουλευτή τους, δεν ενστερνίζονταν αυτές τις ιδέες του.
“Ηνωμένες Πολιτείες της Γης” και κατάργηση των στρατών
Ενώ υπηρετούσε στο Κογκρέσο το 1893, ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ πρότεινε μια τροποποίηση στο Σύνταγμα των ΗΠΑ για να αλλάξει το όνομα της χώρας σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Γης»! Με αυτό τον τρόπο πίστευε ότι σιγά-σιγά όλες οι χώρες θα γίνονταν πολιτείες των «Ηνωμένων Πολιτειών της Γης». Έτσι θα καταργούνταν τα κράτη και τα σύνορα. Φυσικά δεν θα γίνονταν πόλεμοι και όλοι οι λαοί θα ήταν αγαπημένοι αφού θα ανήκαν στην ίδια χώρα.
Στην ίδια πρόταση τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος, ο Μίλλερ πρότεινε οι ΗΠΑ να είναι η πρώτη χώρα που θα καταργούσε τις ένοπλες δυνάμεις της. Έτσι, θα έδινε το παράδειγμα στις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Στο αιτιολογικό της πρότασής του επισήμανε ότι είχε δει από πρώτο χέρι τι κακό κάνει ο πόλεμος, καθώς είχε συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον του Μεξικού.
Η τροπολογία με τις προτάσεις του Λουκά Μιλτιάδη Μίλλερ συζητήθηκε στο Κογκρέσο. Ένας συνάδελφος βουλευτής τον ρώτησε ειρωνικά πως θα ήταν δυνατό όλοι οι άνθρωποι στη Γη να ψηφίζουν μαζί στις ίδιες εκλογές. Ο Λουκάς-Μιλτιάδης απάντησε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω συσκευών που θα λειτουργούσαν με ηλεκτρισμό και έτσι θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιούνται εκλογές ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.
Προκειμένου να επικυρωθεί μία τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ θα πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών του Κογκρέσου και Γερουσίας. Η προτεινόμενη τροπολογία του Λουκά Μιλτιάδη Μίλλερ απορρίφθηκε κάτι που ουσιαστικά τερμάτισε και την πολιτική του σταδιοδρομία.
Ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ πέθανε το 1902 στο Oshkosh του Ουισκόνσιν, όπου είχε ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Υπήρξε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που έγινε βουλευτής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ήταν πάντα περήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Μάλιστα, τη δεκαετία του 1850 ήταν υπεύθυνος για την ονοματοδοσία τριών νέων οικισμών στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν με τα ελληνικά ονόματα. Αθήνα, Αρκαδία και Μαραθώνας.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ