Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες κόμικ στην Ευρώπη, μαζί με τον Αστερίξ και τον Τεν Τεν. «Πυροβολεί πιο γρήγορα κι από τη σκιά του» και στο τέλος κάθε ιστορίας χάνεται καβάλα στο άλογο του στο ηλιοβασίλεμα, σιγοτραγουδώντας «είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϊ, πολύ μακριά από το σπίτι μου».
Ο Λούκυ Λουκ είναι δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα «Μορίς» (Μορίς ντε Μπεβέρ). Ο χαρακτήρας πρωτοεμφανίστηκε το 1946 στο περιοδικό «Σπιρού» και ξεκίνησε ως μια παρωδία της άγριας Δύσης.
Μετά από αρκετά τεύχη, τα οποία ο Μορίς δούλεψε μόνος του, το 1955 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον με τον Γάλλο κομικογράφο και συγγραφέα, Ρενέ Γκοσινί, που είχε γράψει τον Αστερίξ και τον Μικρό Νικόλα, οδηγώντας τον Λούκυ Λουκ στη χρυσή του εποχή.
Η συνεργασία τους ξεκίνησε με την ιστορία «DesrailssurlaPrairie (Ράγες στο Λιβάδι)» που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1955. Η σειρά μεταφέρθηκε στο περιοδικό του Γκοσινί «Pilote» και έκανε ντεμπούτο το 1967 με την ιστορία «LaDiligence (Η άμαξα)».
Ο Λούκυ Λουκ είναι ένας καουμπόι με μοναδικές ικανότητες στο σημάδι και στην ταχύτητα τραβήγματος του πιστολιού. Είναι ο άνθρωπος που “πυροβολεί πιο γρήγορα και από τη σκιά του”. Ο φτωχός και μόνος καουμπόι έχει ως αυτοσκοπό την πάταξη του εγκλήματος και την υπεράσπιση του δίκαιου.
Ποτέ δεν σκοτώνει, αλλά πάντα εξουδετερώνει τους αντιπάλους του πυροβολώντας και χτυπώντας το όπλο τους. Αν ο στόχος του δεν είναι ορατός, η σφαίρα κάνει πάντα τα απαραίτητα γκελ για να φτάσει σε εκείνον που θέλει και να τον θέσει υπό έλεγχο.
Τις περισσότερες φορές κυνηγά τους κακοποιούς αδερφούς Ντάλτονς που δραπετεύουν συνεχώς από τη φυλακή μέχρι να τους βάλει ξανά μέσα ο ίδιος. Οι αδερφοί Ντάλτονς είναι τέσσερα αδέρφια κακοποιών με κλιμακωτό ύψος. Ο πιο κοντός, ο Τζο είναι και ο πιο έξυπνος, ενώ ο πιο ψηλός ο Άβερελ είναι ο πιο χαζός.
Πιστός του σύντροφος η Ντόλυ, το πανέξυπνο άλογό του, που μιλά με συννεφάκια και χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο χιούμορ του.
Πολύ αργότερα διαπιστώθηκε ότι τελικά είναι ο «Ντόλης», καθώς ήταν γένους αρσενικού στις αυθεντικές εκδόσεις του κόμικ.
Ο Ντόλης συνήθως κοροϊδεύει τον Ρανταπλάν, το κυνηγόσκυλό της φυλακής, που δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του, τον οποίο θεωρεί «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της φύσης».
Ο Ρανταπλάν περπατάει αργά, είναι τεμπέλης και βοηθά τον Λούκι Λουκ, εντοπίζοντας συνήθως τα ίχνη των Ντάλτον όταν δραπετεύουν, όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία.
Ο Μορίς βάσισε τις ιστορίες του πάνω σε υπαρκτές προσωπικότητες της ιστορίας της Δύσης όπως οι επικηρυγμένοι κακοποιοί Καλαμίτυ Τζέιν, Τζέσσε Τζέιμς, Μπίλυ δε Κιντ, o δικαστής Ρόυ Μπιν και οι αδελφοί Ντάλτονς.
Οι αδελφοί Ντάλτονς ήταν μια υπαρκτή συμμορία κακοποιών που απαρτιζόταν από τον Έμμετ τον Μπιλ, τον Γκρατ και τον Μπομπ Ντάλτον.
Ο Λούκι Λουκ «κόβει» το τσιγάρο
Ο Λούκι Λουκ μέχρι και το 1983 εμφανιζόταν με ένα τσιγάρο στο στόμα.
Ο Μορίς αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει στο σχέδιο με ένα κομματάκι άχυρο, εξαιτίας της κριτικής που δεχόταν από τις αντικαπνιστικές οργανώσεις και για εμπορικούς λόγους, προκειμένου το κόμικ να έχει επιτυχία και στην αμερικάνικη αγορά.
Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «το τσιγάρο είναι μέρος του χαρακτήρα του ήρωα, όπως η πίπα του Ποπάυ». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον βράβευσε το 1988 για την… εξαφάνιση του τσιγάρου από το κόμικ.
Μετά τον θάνατο του Γκοσινί, το 1977, πολλοί σεναριογράφοι συνεργάστηκαν με τον Μορίς, όπως οι Βικ, Μπομπ ντε Γκρόοτ, Ζαν Λετουρζί και Λο Χάρτογκ φαν Μπάντα .
Το 1987 ο Ραντανπλάν απέκτησε τη δική του, ομώνυμη σειρά κόμιξ, βασισμένη στους χαρακτήρες του Λούκι Λουκ.
Μετά το θάνατο του Μορίς, το 2001, ο Γάλλος σχεδιαστής Ασντέ συνέχισε τη σχεδίαση των νέων ιστοριών σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Λοράν Γκερά.
Η πρώτη κυκλοφορία του Λούκι Λουκ στην Ελλάδα έγινε το 1968 από τον εκδότη Θ. Ανδρεόπουλο και τις εκδόσεις Στρατίκη (41 τεύχη). Το 1975 τα δικαιώματα της σειράς πέρασαν στις εκδόσεις Τ.Ψαρόπουλος και από τον Δεκέμβριο του 1984 μέχρι σήμερα, τα έχει η ΜΑΜΟΥΘ Κόμιξ (78 τεύχη).
Οι περιπέτειες του Λούκι Λουκ έχουν μεταφερθεί σε κινούμενα σχέδια στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έχουν επίσης γυριστεί τρεις κινηματογραφικές ταινίες με ανθρώπινους χαρακτήρες και μία τηλεοπτική σειρά.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Κάντι Κάντι, η σειρά κινουμένων σχεδίων που παρακολουθούσαν τα κορίτσια τη δεκαετία του ΄80. Η δικαστική διαμάχη της σεναριογράφου και της σκιτσογράφου που τις εξάντλησε
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr