Τη δράση και τη ζωή του Φώτη Γιαγκούλα, ενός από τους μεγαλύτερους λήσταρχους του Μεσοπολέμου παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 23 Μαΐου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή 29 Μαΐου στις 5 το απόγευμα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, η Ελλάδα έβγαινε από μία ταραχώδη κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Διαλυμένη οικονομικά και έπειτα από συνεχείς πολέμους, το ελληνικό κράτος δεν ήταν οργανωμένο με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί το φαινόμενο της ληστοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο έδρασε και ο λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας στην περιοχή του Ολύμπου.
Ο Γιαγκούλας , ο «βασιλιάς των ορέων”
Η εκπομπή εξιστορεί τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Γιαγκούλα, που αναγκάστηκε να γίνει κλεφτοκοτάς για να επιβιώνει.
Η εκπομπή περιγράφει πως βγήκε στην παρανομία και δημιούργησε συμμορία σε νεαρή ηλικία. Σύντομα έγινε ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή της Θεσσαλίας με τις απαγωγές, τους ξυλοδαρμούς και τις βίαιες επιθέσεις του.
Ιστορικοί και ερευνητές μιλούν στον Χρίστο Βασιλόπουλο και ξεδιπλώνουν τον μύθο του Γιαγκούλα που ενισχύθηκε έπειτα από την κινηματογραφική του απόδραση.
Το 1920, ο Γιαγκούλας συνελήφθη και με ένα τέχνασμα κατάφερε να ξεφύγει από τους χωροφύλακες που συνόδευαν. Ο λήσταρχος πήδηξε από το τρένο που τον μετέφεραν στις φυλακές και για οκτώ ολόκληρες ημέρες κυκλοφορούσε σιδηροδέσμιος στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» εξηγεί γιατί ο Γιαγκούλας πέρασε στην ιστορία ως ο «Βασιλεύς των Ορέων».
Τηρώντας το δίκαιο των ληστών, ο Γιαγκούλας θεωρείται ότι σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους, τους περισσότερους με τη θρυλική «Παρδάλα», το μαχαίρι που είχε πάντα πάνω του.
Αν και ο μύθος μπλέκεται με την πραγματικότητα στην περίπτωση του Γιαγκούλα, ο λήσταρχος ήταν ένας στυγνός εκτελεστής που δεν φοβήθηκε να τα βάλει με όλες τις μορφές της εξουσίας. Ανάμεσα στα θύματά του ήταν ένας ιερέας, ένας γιατρός και ένας ανθυπομοίραρχος.
Ο λήσταρχος Γκαντάρας
Η εκπομπή παρουσιάζει τον «Μαύρο Λήσταρχο», τον Θωμά Γκαντάρα που έδρασε την ίδια περίοδο με τον Γιαγκούλα στην περιοχή του Ολύμπου. Ο Γκαντάρας ήταν ένας από τους πλέον αιμοσταγείς λήσταρχους του Μεσοπολέμου.
Ο εγγονός του, επίσης φωτογράφος περιγράφει το χρονικό της φωτογράφισης.
Η εκπομπή φέρνει στην επιφάνεια ένα ντοκουμέντο για τον θάνατο του Θωμά Γκαντάρα το 1923 και ξεδιαλύνει το μυστήριο για τον τρόπο που εξοντώθηκε ο λήσταρχος.
Οι κυνηγοί κεφαλών
Η εκπομπή μεταφέρει τους τηλεθεατές στην περίοδο του Μεσοπολέμου και παρουσιάζει τα μέτρα για την πάταξη της ληστοκρατίας. Επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκε ο τότε υπουργός εσωτερικών, στρατιωτικός Γεώργιος Κονδύλης, που ορκίστηκε να εξοντώσει την συμμορία του Γιαγκούλα.
Ο Κονδύλης δημιούργησε τα διαβόητα τάγματα κεφαλών το 1924. Επρόκειτο για εθελοντές πολίτες που κυνηγούσαν τους ληστές με μόνο κίνητρο την αμοιβή της επικήρυξης.
Η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου προχώρησε σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, εξορίζοντας ολόκληρα χωριά που θεωρούνταν ύποπτα ότι υπέθαλπαν τους ληστές.
Το τέλος του Φώτη Γιαγκούλα
Ιστορικοί και ερευνητές μιλούν στη «Μηχανή του Χρόνου» και περιγράφουν το χρονικό του τέλους του Γιαγκούλα.
Καθώς ο λήσταρχος επικηρύχθηκε για 400.000 δραχμές, ποσό μυθικό για την εποχή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σκέφτηκαν να προδώσουν τον λήσταρχο.
Η προδοσία δεν άργησε να έρθει και τον Σεπτέμβριο του 1925, η συμμορία του Γιαγκούλα ήρθε αντιμέτωπη με τον μοίραρχο Εμμανουήλ Πετράκη, επικεφαλής των καταδιωκτικών αποσπασμάτων στον Όλυμπο.
Η εκπομπή περιγράφει τις τελευταίες ώρες του λήσταρχου και της συμμορίας του, προτού τα καταδιωκτικά αποσπάσματα τους εξοντώσουν, αποκόψουν τα κεφάλια τους και ο λήσταρχος Γιαγκούλας περάσει οριστικά στη σφαίρα του μύθου.
Στην εκπομπή μιλούν:
Γιώργος Μπαλής: Συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής
Δρ. Νίκος Βασιλάτος: Ιστορικός – Νομικός
Χρήστος Δερμεντζόπουλος : Καθηγητής – παν/μιο Ιωαννίνων
Κυριάκος Κάσσης: Συγγραφέας
Δημήτρης Κωστόπουλος: Συγγραφέας
Αθανάσιος Μάνθος: Φωτογράφος – εγγονός του φωτογράφου Αθανάσιου Μάνθου
Δρ. Θεόδωρος Νημάς: Φιλόλογος
Γιάννης Ράγκος: Δημοσιογράφος – συγγραφέας
Βασίλης Τζανακάρης: Συγγραφέας
Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν:
«Φουστανελοφόροι Ράξας Τρικάλων»
Ιππικός σύλλογος Τρικάλων «Βουκεφάλας»
Σύλλογος Σαρακατσαναίων Τρικάλων «Τα κονάκια»
Οι μουσικοί:
Χρυσόστομος Μητροπάνος
Δημήτρης Καραβίδας
Δημήτρης Σκότης
Γιώργος Ντίνας
Αντώνης Βλαχογιώργος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr