Γαλαζοπράσινα νερά, λευκή άμμος με ροζ αποχρώσεις και άγρια εξωτική ομορφιά.
Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι ένας επίγειος παράδεισος στην βορειοδυτική Κρήτη.
17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κισσάμου, βρίσκεται ανάμεσα στο ακρωτήρι της Γραμβούσας και τη μικρή χερσόνησο Τηγάνι, η οποία ενώνεται με την υπόλοιπη Κρήτη με μια λεπτή λωρίδα γης, σχηματίζοντας την εξωτική λιμνοθάλασσα.
Η παραλία από την ανοιχτή της πλευρά είναι βαθιά και βραχώδης και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το βυθό.
Από την άλλη πλευρά είναι κλειστή και σχηματίζει μια λιμνοθάλασσα πολύ ρηχή σε όλη της την έκταση, με εξαίρεση κάποια σημεία που βαθαίνουν στη νότια πλευρά της.
Η πρόσβαση στο Μπάλο μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: ακτοπλοϊκά, οδικά ή με τα πόδια.
Καθημερινά αναχωρεί το πρωινό καραβάκι από την Κίσσαμο, το οποίο συνδυάζει και μία στάση στην Ήμερη Γραμβούσα με το ναυάγιο και το παλιό Ενετικό φρούριο.
Οδικώς, από έναν χωματόδρομο 10 χιλιομέτρωνο, οποίος ξεκινά από το χωριό Καλυβιανή. Βέβαια, η κατάβαση στην παραλία γίνεται μέσω ενός χωμάτινου μονοπατιού (ενίοτε έχει και σκαλοπάτια), το οποίο διασχίζεται μόνο περπατώντας και, γι’ αυτό, όσοι αποφασίσουν να το ακολουθήσουν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα υποδήματα.
Ωστόσο, ο πλέον περιπετειώδης τρόπος άφιξης στον Μπάλο είναι το τρίωρο περπάτημα από την Καλυβιανή μέσα στο άγριο τοπίο της Χερσονήσου της Γραμβούσας, διαδρομή που επιτάσσει τον αντίστοιχο εξοπλισμό και εφόδια.
Δεν είναι μονάχα η φυσική ομορφιά του Μπάλου που τον καθιστά μοναδικό αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί έναν υψίστης οικολογικής σημασίας υδροβιότοπο για πολλά είδη φυτών καιζώων.
Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περίπου 400 είδη φυτών εκ των οποίων τα 25 είναι ενδημικά και τα 3 στενοενδημικά (φύονται αποκλειστικά και μόνο σε κάποιο ορεινό ή παραθαλάσσιο μέρος).
Στην περιοχή του Μπάλου βρίσκουν μόνιμο καταφύγιο πολλά πτηνά, όπως μαυροπετρίτες, θαλασσοκόρακες και κορμοράνοι αλλά και προσωρινά όσα είναι αποδημητικά κατά τη μεταναστευτική περίοδο.
Επιπρόσθετα, η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους φωλιάζει εδώ και η χελώνα Καρέτα-Καρέτα βρίσκει τροφή και γεννά τα αυγά της στις ακτές του ακρωτηρίου. Για όλα τα παραπάνω, ο Μπάλος εντάσσεται στο πρόγραμμα προστασίας «Natura 2000».
Δείτε τα μαγευτικά πλάνα που κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Point Of View GR:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr