Σε μια πανέμορφη καταπράσινη τοποθεσία της νοτιοδυτικής Ηλείας, ανάμεσα από Κρέστενα και Ζαχάρω βρίσκεται η περίφημη λίμνη Καϊάφα.
Πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο οικισμό που, με τη σειρά του, ονομάστηκε έτσι από τον αρχιερέα Καϊάφα που, μαζί με τον Άννα, καταδίκασαν σε θάνατο τον Ιησού Χριστό.
Ο θρύλος λέει ότι ο Καϊάφας, αφού πέτυχε τη Σταύρωση του Ιησού, ταξίδεψε για τη Ρώμη. Το πλοίο του εξόκειλε στις ακτές της Ήλιδας και ο ίδιος ζήτησε να πλυθεί στα νερά των σημερινών ιαματικών πηγών. Από τότε τα λουτρά πήραν το όνομά του.
Λουτρόπολη πνιγμένη στο πράσινο
Πιστεύεται ότι η λίμνη Καϊάφα δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ., μετά από μεγάλο σεισμό. Στη θέση της υπήρχε, κατά την αρχαιότητα, ο ποταμός Άνιγρος, σύμφωνα με τον Παυσανία.
Η λίμνη καλύπτει επιφάνεια 1.500 στρεμμάτων, έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και το μέγιστο βάθος της είναι 2 μέτρα. Στα νερά της διοργανώνονται κατά διαστήματα αθλητικές διοργανώσεις, κυρίως αγώνες θαλάσσιου σκι.
Η μπούκα, ο μικρός πορθμός που συνδέει τη λίμνη με το Ιόνιο
Μία πευκόφυτη λωρίδα γης, γνωστή ως Στροφυλιά, χωρίζει τη λίμνη Καϊάφα από τη θάλασσα του Ιονίου. Αυτό που τις ενώνει είναι η περίφημη μπούκα, ένας μικρός πορθμός που περιτριγυρίζεται από πράσινο και τον οποίο διασχίζει η Εθνική Οδός Πύργου-Κυπαρισσίας. Εικονίζεται στην αρχική φωτογραφία του άρθρου.
Εκεί βρίσκεται και η αμμουδερή παραλία Καϊάφα, με τον διάσημο πύργο Καζάρμα να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της.
Τα ονομαστά ιαματικά λουτρά
Από παλιά, η λίμνη Καϊάφα ήταν διάσημη για τα ιαματικά της νερά. Οι πηγές βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού Λαπίθας, που υψώνεται πάνω από τη λίμνη, και είναι δύο: των Ανιγρίδων Νυμφών και των Ατλαντίδων Νυμφών ή του Γερανίου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα νερά ήταν δύσοσμα, επειδή εκεί έπλυνε τις πληγές του ο Κένταυρος Χείρων ή ο Κένταυρος Πυλήνορας, χτυπημένος από βέλος του Ηρακλή.
Η αρχή λειτουργίας των Λουτρών Καϊάφα χρονολογείται από το 1884. Μάλιστα ως ιδιοκτήτες αναφέρονται οι κληρονόμοι του Θ. Βακαλόπουλου και πρώτος ενοικιαστής υπήρξε ο Γ.Π. Βαλασόπουλος. Η συστηματική λειτουργία των λουτρών άρχισε το 1907, όταν κατασκευάστηκε σιδηροδρομική γραμμή που εξυπηρετούσε τη περιοχή.
Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1999 ανήκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)
Το 2000, περιήλθαν στη διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, υπό τη διοίκηση της οποίας παραμένουν ανενεργά παρά την κατακραυγή πολιτών και οργανώσεων.
Έργα αποκατάστασης στην περιοχή της λίμνης Καϊάφα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με αρχικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ. Η ανάδοχος εταιρία προχώρησε στα έργα και έφτασε στο 30% του σχεδίου.
Η ΕΤΑΔ όμως σταμάτησε να πληρώνει και ο εργολάβος ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης. Στη συνέχεια η κυβέρνηση προχώρησε σε προκήρυξη πώλησης…
Η περιβαλλοντική σημασία της περιοχής
Η λίμνη Καϊάφα δεν είναι μονάχα ένα πανέμορφο αξιοθέατο που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω των ιαματικών λουτρών. Είναι και ένα μέρος με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, καθώς έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Επιπλέον, αποτελεί το δεύτερο πιο σπουδαίο υδροβιότοπο της περιοχής μετά το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα.
Το οικοσύστημα έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της ρύπανσης και της παράνομης λαθροθηρίας και υλοτομίας. Η πανίδα περιλαμβάνει νερόφιδα, μεσογειακές χελώνες, γραμμωτές νεροχελώνες και ρινόλοφους, ενώ η χλωρίδα καλάμια, τα οποία καλύπτουν τις όχθες της λίμνης.
Δείτε τη λίμνη Καϊάφα μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας Michael Miller:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Michael Miller
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr