Σε υψόμετρο 900 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Πεντέλεια, γνωστότερη ως Ντουρντουβάνα, στην Φενεού Κορινθία, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Δόξα.
Πρόκειται για μια ορεινή λίμνη, που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται η επιβλητική κορυφή του όρους και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας.
Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα, που ρέει στην περιοχή. Η περίμετρος της, που διακρίνεται για τις εναλλαγές στο τοπίο με τα βράχια, τα υγρολίβαδα και τις καλαμιές, φτάνει τα 3,8 χιλιόμετρα.
Πρόκειται για μια σχετικά βαθιά λίμνη, δεδομένου του μικρού μεγέθους της, με το βάθος της να φτάνει τα 40 μέτρα.
Στο παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.
Στην περιοχή της λίμνης υπήρχε η Μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία προς το τέλος του 17ου αιώνα μεταφέρθηκε βορειοδυτικά. Ωστόσο, διατηρήθηκε το εκκλησάκι του μοναστηριού, που ήταν γνωστό ως παλιομονάστηρο και σήμερα, μετά την κατασκευή του φράγματος, έχει πάρει το όνομα του Αγίου Φανουρίου.
Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται Νότια στην άκρη της λίμνης και επικοινωνεί με τη στεριά με στενή εδαφική λωρίδα και γιορτάζει στις 27 Αυγούστου, μέρα ονομαστικής εορτής του Αγίου, καθώς και τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης.
Το όνομα της λίμνης
Το όνομα Δόξα πιστεύεται ότι το απέκτησε από το μικρό ποτάμι που ξεκινούσε από την περιοχή και κατέληγε στις καταβόθρες κοντά στο όρος Σαϊτάς, στα νότια του οροπεδίου του Φενεού. Παράλληλα, το γεγονός ότι υπάρχει τοποθεσία με το όνομα “Απάνου Δόξα”, σημαίνει ότι παλαιότερα υπήρχε και κάτω Δόξα ή απλώς Δόξα.
Στην απογραφή που πραγματοποίησαν οι Ενετοί, το 1700, αναφέρονται δύο οικισμοί με το όνομα Δόξια και Δόξα (Dojia και Doja). Γι’ αυτό και εικάζεται πως το όνομα της λίμνης συνδέεται με τον Αλβανό οπλαρχηγό Δοξία ή Δόξα που αντιστάθηκε και πολέμησε τον Μωάμεθ Β’, το 1458, όταν αυτός κατέλαβε και κατέστρεψε την Μεσαιωνική Ταρσό, δέκα περίπου χιλιόμετρα βόρεια της τεχνητής λίμνης.
Η Δόξα στο δίκτυο NATURA
Η λίμνη Δόξα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικοτουριστικό αξιοθέατο ενώ η περιοχή της λίμνης έχει κηρυχθεί ως περιοχή ΝATURA.
Γύρω από τη λίμνη αναπτύσσεται ένα πυκνό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαυρόπευκων που σε πολλά σημεία ενώνεται με μεικτά δάση από βελανιδιές, καστανιές, φτελιές, κουτσουπιές και κοκκορεβυθιές.
Σε κάποια σημεία της όχθης, δημιουργούνται μικρά λιβάδια, στα οποία υψώνονται μεγάλες χνουδοβελανιδιές, πλατάνια, ιτιές, λεύκες, γκορτσιές και σφενδάμια ενώ γύρω γύρω αναπτύσσονται μικροί καλαμιώνες. Στην χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνονται πολλά υδρόφιλα φυτά αλλά και είδη των γύρω βουνών.
Παρότι η λίμνη βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και περιστοιχίζεται από βουνά, διατηρεί μια πλούσια ορνιθοπανίδα που δεν φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Τα νερά της επισκέπτονται τακτικά πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, όπως σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, νανοβουτηχτάρια, σκουφοβουτηχτάρια, κύκνοι, φαλαρίδες, νερόκοτες και πρασινοκέφαλες πάπιες.
Από τα αρπακτικά στα γύρω βουνά και κοντά στη λίμνη πετούν χρυσαετοί, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, ξεφτέρια, διπλοσάινα, πετρίτες και βραχοκιρκίνεζα ενώ από τα νυχτόβια αρπακτικά εδώ ζούνε μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες.
Τα τελευταία χρόνια στα πυκνά δάση πάνω από τη λίμνη έχουν επιστρέψει τα σπάνια τσακάλια ενώ περιστασιακά εμφανίζονται τα ζαρκάδια. Από τα υπόλοιπα θηλαστικά, απαντώνται αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί, αγριόχοιροι, λαγοί, σκαντζόχοιροι, τυφλοπόντικες και πολλές νυχτερίδες.
Αναφέρθηκε ότι στη λίμνη ζούνε βίδρες, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Τα νερά έχουν εμπλουτιστεί με γριβάδια (Cyprinus carpio) ενώ έχει εντοπιστεί ένα ενδημικό είδος ψαριού της Πελοποννήσου, ο στυμφαλικός πελασγός (Pelasgus stymphalicus). Ωστόσο η λίμνη υπεραλιεύεται συστηματικά με αποτέλεσμα την μείωση των πληθυσμών των γριβαδιών.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Travel Inspiration από την πανέμορφη λίμνη Δόξα:
Ειδήσεις σήμερα:
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
- Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του. Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Έρχονται τρεις ημέρες με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ