Σε ηλικία 14 ετών πήρε τα πρώτα μαθήματα πλοήγησης αεροσκάφους. Στα 15 της είχε πάρει άδεια πιλότου και ήταν σε θέση να διδάξει. Η Λύντια Λίτβιακ ή Λίλια όπως την αποκαλούσαν, αποτέλεσε σύμβολο για τις γυναίκες της Σοβιετικής Ένωσης στην μάχη κατά του ναζισμού.
Γεννήθηκε στην Μόσχα. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση, εκείνη δήλωσε την επιθυμία να καταταγεί. Την πρώτη φορά την έκοψαν λόγω έλλειψης εμπειρίας. Πλαστογράφησε τις ώρες πτήσης της, προσέθεσε άλλες 100 κι έτσι κατάφερε να μπει στην 586η Γυναικεία Πτέρυγα, κάνοντας κυρίως πτήσεις αμυντικού χαρακτήρα.
Εκπαιδεύτηκε σε μαχητικό αεροσκάφος Yak-1. Για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, ζωγράφισε ένα λευκό κρίνο στο τζάμι. Γι’ αυτό έγινε γνωστή ως το “Κρίνο του Στάλινγκραντ”.
Το καλοκαίρι το 1942 μετατέθηκε στο 9ο Σμήνος Ανδρών και συμμετείχε στη μάχη του Στάλινγκραντ. Ο διοικητής της πτέρυγας δεν πίστευε στις δυνατότητες της και αρνήθηκε να την αφήσει να πετάξει. Οι ανάγκες του πολέμου ήταν τέτοιες που αναγκάστηκε τελικά να της δώσει ευκαιρία. Η Λίλια ήταν τόσο ενεργή στη μάχη που κατάφερε να καταρρίψει δυο εχθρικά μαχητικά την πρώτη μέρα.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πτήση πάνω από το μοναδικό κτίριο που παρέμεινε όρθιο μετά τη φονική πολιορκία του Στάλινγκραντ. Τι συμβολίζει το συντριβάνι με τα 6 παιδιά που κρατιούνται χέρι-χέρι στο προαύλιο
Για τους γερμανούς πιλότους ήταν αδιανόητο ότι ένα κορίτσι 20 ετών μπορούσε να πολεμήσει τόσο δυναμικά. Ένας Γερμανός μάλιστα για να πειστεί ότι τον κατέρριψε η Λίτβιακ ζήτησε να τη δει. Όταν του εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που κατάφερε να τον ρίξει, κατάλαβε ότι η Λίλια έλεγε την αλήθεια.
Επάνω στη μάχη τραυματίστηκε τρεις φορές. Όταν την κατέρριψαν, κατάφερε να βγει σώα μέσα από το διαλυμένο πιλοτήριο και γύρισε πίσω με τα πόδια, αιμόφυρτη και εξαντλημένη. Τα πόδια της είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Εκείνη όμως, δεν δέχτηκε να νοσηλευτεί και με δική της ευθύνη πέταξε ξανά την επόμενη μέρα. Στην αρχές του 1943 προήχθη σε υπολοχαγό.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της κατάφερε να καταρρίψει πάνω από 11 εχθρικά αεροσκάφη.
Την 1η Αυγούστου 1943 την κύκλωσε ένα σμήνος οκτώ γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών. Στην προσπάθεια της να επιστρέψει στη βάση την κατέρριψαν και συνετρίβη. Ήταν μόλις 22 ετών. Τα οστά της βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν το 1979. Τα έθαψαν προσωρινά κάτω από το φτερό του αγαπημένου της αεροσκάφους, στο χωριό Ντμίτριεφκα.
Στις 5 Μαΐου 1990, με πρωτοβουλία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε η επίσημη ταφή και τιμήθηκε με τον τίτλο της ηρωίδας της Σοβιετικής Ένωσης.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι σοβιετικές πιλότοι, που κατατάχθηκαν με άδεια του Στάλιν. Πετούσαν με παλιά αεροπλάνα αλλά είχαν γίνει ο φόβος των γερμανών που τις ονόμασαν «μάγισσες της νύχτας»
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ