Λίλα, το μικρό σκυλί που “ξύπνησε” την ανθρωπιά μεταξύ των αντιμαχόμενων Αμερικανών και Βρετανών στον πόλεμο της ανεξαρτησίας

Λίλα, το μικρό σκυλί που “ξύπνησε” την ανθρωπιά μεταξύ των αντιμαχόμενων Αμερικανών και Βρετανών στον πόλεμο της ανεξαρτησίας

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το φθινόπωρο του 1777 η Αμερικανική Επανάσταση φαινόταν ότι έσβηνε.

Οι Βρετανοί είχαν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στο στράτευμα των επαναστατημένων Αμερικανών υπό τον στρατηγό Τζόρτζ Ουάσιγκτον, χάρη στις πολυάριθμες και καλά οργανωμένες δυνάμεις που διέθεταν στη Βόρεια Αμερική.

Ο Βρετανός στρατηγός Ουίλιαμ Χάου νίκησε τους Αμερικανούς στη μάχη του Μπραντιουάιν στις 11 Σεπτεμβρίου 1777 και του Πάολι στις 20 Σεπτεμβρίου. Έξι μέρες αργότερα, ο Χάου κατέλαβε τη Φιλαδέλφεια που ήταν τότε η πρωτεύουσα των επαναστατημένων Αμερικανών.

Άλλη μία ήττα των Αμερικανών

Ο Ουάσιγκτον προσπάθησε να αντεπιτεθεί αιφνιδιαστικά στον Χάου. Ένα μεγάλο τμήμα του βρετανικού στρατεύματος μαζί με τον επικεφαλής του βρισκόταν στην πόλη του Τζέρμανταουν. Στις 4 Οκτωβρίου 1777, οι Αμερικανοί κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους Βρετανούς εκεί και να τους προκαλέσουν σημαντικές απώλειες.

Όμως, μία πυκνή ομίχλη που έπεσε στο πεδίο της μάχης είχε σαν αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αποπροσανατολιστούν και να χτυπηθούν μεταξύ τους.

Αμερικανική γκραβούρα του 19ου αιώνα με θέμα τη μάχη του Τζέρμενταουν. Πηγή: Wikipedia

Οι Βρετανοί εκμεταλλεύτηκαν τη σύγχυση και έτσι απώθησαν τους Αμερικανούς, σημειώνοντας μία ακόμη νίκη σε βάρος τους.

Οι Αμερικανοί που επιβίωσαν επέστρεψαν στο στρατόπεδό τους με το ηθικό τους τελείως διαλυμένο. Ο Ουάσιγκτον και οι επιτελείς του συσκέφθηκαν στη σκηνή του για να δουν πως θα αμύνονταν όταν ο στρατός του Χάου θα περνούσε στην αντεπίθεση.

Το μικρό σκυλί

Την ίδια ώρα μέσα στο στρατόπεδο των Αμερικανών τριγυρνούσε μία σκυλίτσα, ράτσας φοξ τερριέ. Μερικοί στρατιώτες την περιμάζεψαν και άρχισαν να παίζουν μαζί της. Τότε πρόσεξαν ότι φορούσε στο λαιμό ένα κολλάρο που έγραφε το όνομά της, «Λίλα».

Οι στρατιώτες παρατήρησαν ότι η ταυτότητα στο περιλαίμιο ανέφερε ως ιδιοκτήτη της Λίλας τον στρατηγό Ουίλιαμ Χάου.

Το σκυλί ανήκε στον επικεφαλής των Βρετανών που τους είχε επανειλημμένως νικήσει

Ο Χάου είχε συνέχεια μαζί του τη Λίλα, ακόμη και στη μάχη. Όμως, στο Τζέρμενταουν εξαιτίας της ομίχλης το σκυλί χάθηκε. Αντί να ακολουθήσει τον ιδιοκτήτη της, πήγε με τους αντιπάλους  του, καθώς αυτοί υποχωρούσαν. Έτσι έφθασε μέχρι και το αμερικανικό στρατόπεδο.

Οι στρατιώτες πήγαν το σκυλί στον Ουάσιγκτον και τον ενημέρωσαν ότι ανήκε στον μεγάλο του αντίπαλο.

Σύγχρονο φοξ τερριέ. Πηγή: Wikipedia

Οι στρατιώτες ζητούν εκδίκηση

Κάποιοι από τους επιτελείς του Αμερικανού στρατηγού είπαν στους στρατιώτες να το κρατήσουν ως λάφυρο πολέμου και να το κάνουν μασκότ του αμερικανικού στρατού. Άλλοι τους είπαν να το σκοτώσουν.

Δεν ήταν μόνο η στεναχώρια για τις ήττες που τους έκανε να θέλουν να ξεσπάσουν πάνω στο σκυλί, αλλά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του, στρατηγός Χάου, είχε εκτελέσει Αμερικανούς αιχμαλώτους χαρακτηρίζοντάς τους ως «αντάρτες» και όχι στρατιώτες.

Για τους Αμερικανούς θα ήταν μία “ωραία εκδίκηση” αν έκαναν το ίδιο στο αγαπημένο του σκυλί.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Αμερικανική Επανάσταση ήταν στην πραγματικότητα ένας εμφύλιος πόλεμος. Πολλοί Βρετανοί θεωρούσαν τους επαναστατημένους Αμερικανούς προδότες που θα έπρεπε όλοι να κρεμαστούν.

Πορτραίτο του Ουάσιγκτον του 1776. Πηγή: Wikipedia

Όμως ο Ουάσιγκτον διαφώνησε μαζί τους. Ο ίδιος ήταν φανατικός κυνόφιλος. Είχε δικά του σκυλιά και τα λάτρευε. Μάλιστα, μετά το τέλος της Αμερικανικής Επανάστασης, ο Ουάσιγκτον έγινε εκτροφέας σκύλων και δημιούργησε μία νέα ράτσα από διάφορες διασταυρώσεις.

Η επιστροφή της Λίλας

Ο Ουάσιγκτον είπε στους στρατιώτες να περιποιηθούν και να ταΐσουν τη Λίλα. Στη συνέχεια, έστειλε ένα ιππέα με λευκή σημαία μέχρι το Τζέρμανταουν να παραδώσει το σκυλί στον Χάου μ’ ένα σημείωμα που έγραφε:

«Με τη φιλοφρόνηση του στρατηγού Ουάσιγκτον στον στρατηγό Χάου. Έχει τη χαρά να του επιστρέψει ένα σκυλί, το οποίο κατά λάθος έπεσε στα χέρια του και από την επιγραφή στο κολάρο φαίνεται ότι ανήκει στον στρατηγό Χάου».

Η επιστολή έχει διασωθεί και σήμερα ανήκει στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.

Αγγλική λιθογραφία του 1777 με τη μορφή του Χάου. Πηγή: Wikipedia

Ο Βρετανός στρατηγός ήταν πανευτυχής που βρήκε ξανά το σκυλί του, που νόμιζε ότι είχε χάσει για πάντα.

Αν και ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ήταν ορκισμένος εχθρός των Βρετανών, ο Χάου εξετίμησε την πράξη χαρακτηρίζοντας την ως «έντιμη» και τον ίδιο, «εξαιρετικό κύριο».

Έστω και προσωρινά, η Λίλα είχε καταφέρει να φέρει λίγη ανθρωπιά σ’ ένα βάρβαρο πόλεμο.

Δείτε εδώ μία ρεαλιστική αναπαράσταση του συμβάντος.

Στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, αρχικά, οι Αμερικάνοι με Αρχιστράτηγο τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, αντιμετώπισαν προβλήματα.

Μετά το 1778 όμως, εκμεταλλευόμενοι τις αντιθέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων, σύναψαν συμμαχίες με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, οι οποίες επιδίωκαν τον περιορισμό της Αγγλίας.

Η άφιξη γαλλικών στρατευμάτων στην Αμερική επηρέασε την έκβαση της σύγκρουσης. Η ήττα των Άγγλων στη Μάχη του Γιόρκταουν τον Οκτώβριο του 1781, σήμανε και το τέλος του πολέμου.

Η Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες στη Συνθήκη του Παρισιού το 1783 ως ανεξάρτητο Κράτος, με το όνομα “Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής” (Η.Π.Α.).

Αρχική εικόνα. Πηγή: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.