Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, η ουκρανική λαϊκή δημοκρατία κήρυξε την ανεξαρτησία της.
Αυτονομιστικές τάσεις της ουκρανικής κοινωνίας συσπειρώθηκαν γύρω από το Ουκρανικό Κεντρικό Συμβούλιο, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία τους από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και την ίδρυση της Ουκρανικής Εθνικής Δημοκρατίας (UNR). Ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η Ουκρανία υπήρξε ανεξάρτητο κράτος.
Σε μια περίοδο που ούτε η Ρωσία ούτε η Πολωνία καλωσόριζαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αμφισβητούσαν, με δημοσιεύσεις τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, την “αυθεντικότητα” του ουκρανικού λαού και της ουκρανικής γλώσσας, το ανεξάρτητο κράτος δημοσίευσε μία αφίσα – απάντηση, η οποία αφηγούταν στους ξένους αναγνώστες την ιστορία της χώρας, τη γλώσσα και την οικονομία της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αφίσας, η Εθνική Δημοκρατία της Ουκρανίας υπήρξε ισχυρή δύναμη τόσο γεωγραφικά όσο και οικονομικά.
Το έδαφος της απλωνόταν σε 850.000.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότερα από εκείνα της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Αλβανίας μαζί ενώ ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 50.200.000 κατοίκους
Στον γεωργικό και βιομηχανικό τομέα θεωρούνταν επίσης κολοσσός. Ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, παρήγαγε και καλλιεργούσε:
- το 98% του ανθρακίτη
- το 67% των σιτηρών και το περισσότερο σιτάρι σε όλο τον κόσμο
- το 64% του καπνού
- το 68% του αλατιού
- το 99% του εξανθρακώματος
- το 88% της ζάχαρης (με τη σύγχρονη χώρα να παράγει την περισσότερη ζάχαρη στον κόσμο)
- το 74% του χάλυβα
- το 71% του άνθρακα
- το 4,5% επί συνόλου του πετρελαίου παγκοσμίως
Με την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η Ρωσική Αυτοκρατορία έχασε μία εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη. Η ανακατάληψή της από τη Σοβιετική Ένωση ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του καθεστώτος και της οικονομίας. Έτσι, το 1922, ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλλε στην Ουκρανία, την κατέκτησε με τη βία και την ενσωμάτωσε στην ΕΣΣΔ.
Ο επικεφαλής της ΕΣΣΔ και του μπολσεβίκικου κόμματος, Βλαντιμίρ Λένιν, έλεγε χαρακτηριστικά,
“η Σοβιετική Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ουκρανία. Χάνοντας την Ουκρανία είναι σαν να χάνεις το κεφάλι σου.
Τώρα, με την κατάκτηση της Ουκρανίας, η δύναμή μας αυξάνεται. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε καύσιμα από τη λεκάνη του Ντόνετς ενώ υπάρχουν και πηγές τροφίμων. Υπάρχουν τεράστια αποθέματα και πλεόνασμα ψωμιού στην Ουκρανία”
Στο διάστημα 1921-1923 πέθαναν από την πείνα περίπου 5 εκατομμύρια Ουκρανοί, λόγω των επιτάξεων που πραγματοποιούνταν από το καθεστώς. Όπως ακριβώς συνέβη και 10 χρόνια μετά, με το Γολοντομόρ, όταν 6 εκατομμύρια Ουκρανοί λιμοκτόνησαν ως αποτέλεσμα μιας εσκεμμένης κρατικής πολιτικής, που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε, καταστρέφοντας την αγροτική παραγωγή.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
- Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του. Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ