Γεννημένος στη Γαλλία τον Ιούλιο του 1904, ο Ρενέ Λακόστ έμεινε στην ιστορία σαν ένας από τους διασημότερους σχεδιαστές μόδας. Είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε το μπλουζάκι πόλο, με το χαρακτηριστικό κροκόδειλο πάνω αριστερά, αλλά δεν έμεινε σε αυτό.
Πέρα από τη δεινότητά του σαν τενίστας, υπήρξε καινοτόμος στα σπορ. Δημιούργησε την πρώτη μεταλλική ρακέτα και το μηχάνημα που πετούσε αυτόματα τις μπάλες του τένις.
Τα πρώτα χρόνια
Μέχρι την εφηβεία του δεν είχε καμία επαφή με το τένις.
Σύμφωνα με το οικογενειακό σχέδιο, ύστερα από το σχολείο, θα πήγαινε σε γαλλικό κολλέγιο για να παρακολουθήσει μαθήματα μηχανολογίας.
Όμως στην ηλικία των 15, σε ένα ταξίδι που έκανε μαζί με τον πατέρα του στην Αγγλία, ξεκίνησε για πρώτη φορά να παίζει τένις. Το ταλέντο του ήταν αδιαμφισβήτητο.
Μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε να γίνει γνωστός στον κόσμο του αθλήματος. Το 1925, κέρδισε το γαλλικό Όπεν και το Γουίμπλετον.
Μαζί με τους Ζακ Μπρουνόν, Ζαν Μποροτρά και Ανρί Κοσέτ, ο Λακόστ έμεινε στην ιστορία ως «οι τέσσερις σωματοφύλακες του γαλλικού τένις».
«Κροκόδειλος»
Ο Λακόστ, ως τενίστας προτιμούσε να παίζει στα όρια της γραμμής του γηπέδου. Οι φίλαθλοι του τένις, του έδωσαν το παρατσούκλι «Κροκόδειλος», εξαιτίας της ταχύτητας, της ακρίβειας της μπαλιάς του, αλλά και της τρομερής επιμονής του στο παιχνίδι.
Υπάρχει όμως, και μια άλλη εκδοχή για το πώς πήρε αυτό το όνομα.
Ο Λακόστ έβαλε στοίχημα με τον αρχηγό της ομάδας του. Σε περίπτωση που νικούσε έναν δύσκολο αγώνα, θα κέρδιζε και μία τσάντα από δέρμα κροκόδειλου ή αλιγάτορα που είχε δει σε ένα μαγαζί στη Βοστόνη.
Ο επιχειρηματίας Ρενέ
Το 1929, λόγω προβλήματος υγείας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αθλητική καριέρα.
Την ίδια χρονιά, το 1929, λάνσαρε και το πρώτο πόλο μπλουζάκι στον χώρο του αθλητισμού. Αφού το παρατσούκλι ήταν «Κροκόδειλος», το μπλουζάκι που σχεδίασε είχε σαν σήμα έναν κροκόδειλο, στην πάνω αριστερή πλευρά της μπλούζας.
Η επιτυχία ήρθε αμέσως και ιστορικοί της μόδας λένε, ότι το «κροκοδειλάκι» ήταν μία από τις πρώτες μάρκες που καθιερώθηκαν στο χώρο της μόδας.
Έως το 1950, η εύχρηστη και καλαίσθητη μπλούζα πόλο είχε κατακτήσει και τις αμερικανικές αγορές.
Ο εφευρέτης Ρενέ
Ο πολυπράγμων Ρενέ δεν επαναπαύθηκε.
Το 1963 έφτιαξε την πρώτη ρακέτα από χάλυβα. Άλλωστε, είχε αρκετές γνώσεις περί μηχανολογίας. Μέχρι τότε οι ρακέτες ήταν εξολοκλήρου φτιαγμένες από ξύλο, γεγονός που τις έκανε άκαμπτες και δύσκολες στη χρήση.
Επίσης, είναι αυτός που επινόησε το μηχάνημα που πετάει μπάλες του τένις και βοηθά στην προπόνηση των αθλητών.
Και στον χώρο του γκολφ υπήρξε καινοτόμος, αφού δημιούργησε βάσεις για τα μπαλάκια του γκολφ από ελαφρύτερα και ανθεκτικότερα υλικά.
Αν μη τι άλλο ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, του οποίου οι επινοήσεις και οι επιχειρήσεις αντέχουν ακόμη και αποτελούν ισχυρά εμπορικά σήματα.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Ρολάν Γκαρός δεν είχε καμία σχέση με το τένις! Ήταν θρυλικός πιλότος που επινόησε το οπλοπολυβόλο του πιλότου και έκανε πρώτος 5 καταρρίψεις εχθρικών αεροπλάνων
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr