του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Όταν το Νοέμβριο του 1885 πέθανε ξαφνικά ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος 12ος, η γυναίκα του ήταν τριών μηνών έγκυος. Το μωρό ήταν αγοράκι και μόλις γεννήθηκε, το Μάιο του 1886, ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας.
Μάλιστα την ίδια εκείνη ημέρα παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, Mateo Práxedes, πάνω σε μία ασημένια πιατέλα για να το δει. Το γεγονός καταγράφηκε την επομένη στις εφημερίδες ως “σύσκεψη του νέου άνακτος μετά του πρωθυπουργού”. Πέντε ημέρες αργότερα, το μωρό βαπτίστηκε με νερό από τον Ιορδάνη αφού είχαν δέσει γύρω από το λαιμό του μία χρυσόμαλλη προβιά!
Ο λόγος για το περίεργο έθιμο ήταν ότι ο εκάστοτε βασιλιάς της Ισπανίας είναι και ο Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος (το χρυσόμαλλο δέρας ήταν και ένα από τα σύμβολα της οικογενείας των Βουρβόνων που βασιλεύει στην Ισπανία από το 1700 μέχρι και σήμερα).
Το μωρό βαπτίστηκε «Αλφόνσος», όπως ήταν το όνομα του αποθανόντος πατέρα του. Αν και ο Αλφόνσος 13ος ήταν και επίσημα ο μονάρχης της Ισπανίας, δεν μπορούσε βέβαια να ασκήσει τα καθήκοντά του. Έτσι η μητέρα του, Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας ανέλαβε χρέη αντιβασίλισσας μέχρι που ο Αλφόνσος έγινε 16 χρονών και ανέλαβε την εξουσία. Ακόμη και σε αυτή τη ηλικία, όμως, ο Αλφόνσος υπήρξε ένας από τους νεαρότερους μονάρχες της εποχής του αφού συνήθως οι βασιλείς αναλάμβαναν την εξουσία μετά την ενηλικίωσή τους.
Παρά την αντιβασιλεία της μητέρας του, ο Αλφόνσος 13ος ήταν επίσημα βασιλιάς από την ημέρα της γέννησής του. Τα νομίσματα και τα γραμματόσημα της Ισπανίας θα έπρεπε λοιπόν να φέρουν ως βασικό τους τύπο την προτομή του συγκεκριμένου μονάρχη. Αυτό έγινε αρχικά στα νομίσματα του 1887 όταν ήταν ενός έτους. Έτσι ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας το χρήμα ενός κράτους κοσμούσε η προτομή ενός βρέφους! Πάλι καλά που δεν απεικονίστηκε με πιπίλα και ολόκληρος να κάθεται πάνω στο χρυσό γιογιό του ή με τη μεταξωτή πάνα του! Τουλάχιστον, η απεικόνιση του Αλφόνσου 13ου στα ισπανικά γραμματόσημα ξεκίνησε το 1889 όταν είχε κλείσει τα τρία και έτσι εμφανίζεται ως νήπιο και όχι ως βρέφος, όπως στις πρώτες του νομισματικές εκδόσεις.
Ο Αλφόνσος ενεπλάκη στην πολιτική ζωή της Ισπανίας και έχασε το θρόνο του το 1930. Οι εθνικιστές του Φράνκο που επικράτησαν στον εμφύλιο οριστικοποίησαν την απομάκρυνσή του από την πολιτική ζωή της χώρας. Ο εγγονός του Χουάν Κάρλος ανέβηκε πάλι στο θρόνο το 1976, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ως εγγυητής της.
Φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα σενάρια ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος σκότωσε τον 14χρονο αδερφό του από ζήλια. Ο πρίγκιπας πέθανε 14 χρονών όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο, με το οποίο έπαιζε με τον Χουάν Κάρλος
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ