Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία ξεπουλούν γρήγορα σήμερα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.
Ωστόσο τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.
Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.
Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.
Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Αντιπολεμικές οργανώσεις
Η ρωσική αντιπολίτευση καλεί τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος στο τηλεοπτικό του διάγγελμα σε μία κλιμάκωση του αποτυχημένου εγκληματικού πολέμου, όπως αποκάλεσε την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και την εξέλιξη της σύρραξης ο φυλακισμένος ρώσος αντιφρ«ονών Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο Ναβάλνι δήλωσε ότι ο Πούτιν στέλνει περισσότερους Ρώσους στον θάνατο για έναν φαλιρισμένο πόλεμο».
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκληματικός πόλεμος επιδεινώνεται, κλιμακώνεται και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε αυτόν», δηλώνει ο Αλεξέι Ναβάλνι σε βίντεο από την φυλακή που αναρτήθηκε από τους δικηγόρους του. «Θέλει να βουτήξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αίμα αυτό», λέει προειδοποιώντας για επερχόμενη «τεράστια τραγωδία και τεράστιο αριθμό νεκρών».
Ρωσικές αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις κατά της κήρυξης επιστράτευσης.
«Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι – οι πατέρες, οι αδερφοί και σύζυγοι – θα ριχτούν στην κιμαδομηχανή του πολέμου», ανακοίνωσε ο αντιπολεμικός συνασπισμός Vesna καλώντας του Ρώσους να βγουν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας. «Τώρα ο πόλεμος έφτασε σε κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια».
«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Ρωσίας για στρατιωτική κινητοποίηση.
Ειδικότερα ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν, τόσο για τα δημοψηφίσματα, όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση, είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ακόμη ένα σημάδι της απελπισίας του Πούτιν» και συμπλήρωσε ότι αυτή η επιθετικότητα έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της Ρωσίας. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιπροσθέτως έκανε λόγο για «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο».
Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Νέα Υόρκη (οι οποίες έγιναν πριν από την πρωινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν) υπογραμμίζοντας ότι (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) «επιβεβαίωσε μία πολύ σταθερή στάση ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε αυτά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σε εδάφη τα οποία έχουν καταληφθεί παράνομα και με βάρβαρο τρόπο», προσθέτοντας ότι «όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας αντιβαίνουν στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Ως «δείγμα αδυναμίας» από την πλευρά της Ρωσίας βλέπει την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τονίζει την ανάγκη η Γερμανία και οι σύμμαχοί της να προετοιμαστούν για μια σύγκρουση που θα κρατήσει καιρό. «Κακό και λάθος» βήμα η ρωσική επιστράτευση, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη του Βερολίνου στην Ουκρανία.
«Η απόφαση για μερική επιστράτευση αποτελεί δείγμα αδυναμίας. Η Ουκρανία δεν πτοείται από αυτήν, ούτε κι εμείς πρέπει να πτοηθούμε», τόνισε ο κ. Λίντνερ μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, τόνισε ωστόσο και ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση μακράς διαρκείας και πρέπει να προσαρμοστούμε πολιτικά και οικονομικά σε αυτό το στοιχείο. «Πάνω από όλα, πρέπει να εξετάσουμε από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον μακροπρόθεσμο αγώνα της για ειρήνη και ελευθερία», δήλωσε ο αρχηγός του FDP.
Επικριτικός προς τη Μόσχα ήταν νωρίτερα σήμερα και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρομπερτ Χάμπεκ, ο οποίος έκανε λόγο για «κακό και λάθος βήμα» και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή την απάντησή της στην ανακοίνωση για μερική επιστράτευση. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει την πλήρη στήριξη της Γερμανίας», διαβεβαίωσε ο κ. Χάμπεκ.
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής ‘Αμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), η οποία σημείωσε ότι δεν πρέπει η κίνηση να προκαλεί εκνευρισμό στη Δύση, καθώς «αποτελεί απλώς μια παραδοχή των επιτυχιών της Ουκρανίας και ένα σημάδι της ρωσικής αδυναμίας, το οποίο θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ευκαιρία για την εντατικοποίηση των προσπαθειών στήριξης της Ουκρανίας». Μια επιτυχής αποκαλούμενη μερική επιστράτευση «απαιτεί πολύ ισχυρές και λειτουργικές υποδομές, τις οποίες απλά δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Πούτιν. Οι δυτικοί εταίροι πρέπει να αντιδράσουν ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά», πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν επισημαίνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε με την απόφασή του «να διατηρήσει το πρόσωπο ισχύος, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει αδυναμία, καθώς με την ανακοίνωσή του προβλέπει ουσιαστικά την αποτυχία της δράσης, δηλώνοντας δημόσια ότι ακολουθεί εισήγηση του υπουργού ‘Αμυνας, χρήζοντας εκείνον υπεύθυνο για την αποτυχία ή την επιτυχία της κινητοποίησης».
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.
“ Η επιστράτευση, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, όλα είναι ενδείξεις πανικού. Η ρητορική του (σ.σ. του Πούτιν) για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μας επηρεάζει”, τόνισε ο Ρούτε μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο NOS.
“ Όλα αποτελούν μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα συνιστούσα να παραμείνουμε ψύχραιμοι”, πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.
“ Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, υπογράμμισε, καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.
“ Οι πληροφορίες περί μερικής επιστράτευσης επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό”, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του πολωνικού στρατού με βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Διάλογο και κατάπαυση του πυρός ζήτησε η Κίνα
Η Κίνα έκανε σήμερα έκκληση για «κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου» στη σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά την ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση.
«Καλούμε τα μέρη να θέσουν σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ