Με «βόμβα» στα θεμέλια του Κτηματολογίου μοιάζουν οι χιλιάδες εκκρεμότητες και ενστάσεις, τα λάθη που εμφανίζουν ακίνητα να βρίσκονται ακόμα και μέσα στη …θάλασσα, τα εκατομμύρια άγνωστα γεωτεμάχια κυρίως στην περιφέρεια και τα ακόμα περισσότερα άγνωστα δικαιώματα που τα συνοδεύουν, με τα οποία θα κλείσει η προσπάθεια κτηματογράφησης στη χώρα και θα …προικοδοτηθεί το λειτουργούν κτηματολόγιο με το καλημέρα της ενεργοποίησής του.
Παράλληλα χιλιάδες ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να ταλαιπωρηθούν σε πολυετείς και ακριβές δικαστικές διαμάχες με το Δημόσιο, στο οποίο μπορεί να περάσει η κυριότητα των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί και μάλιστα με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Αυτά επεσήμαναν οι περισσότεροι εκ των φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν δε δοθεί κάποια παράταση στη διαδικασία, θα πρέπει εγκαίρως να εξασφαλιστούν νομοθετικά απλοποιημένες διαδικασίες κατοχύρωσης των ιδιοκτητών για την επόμενη μέρα.
«Έχουμε συλλέξει, επεξεργαστεί και καταχωρίσει 31 εκατομμύρια δικαιώματα σε όλη την επικράτεια από την αρχή των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων. Το 35% εξ αυτών πέρασε στο λειτουργούν Κτηματολόγιο αναδεικνύοντας 334.000 άγνωστα γεωτεμάχια. Στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογραφησης που ολοκληρώνεται και αφορά την περιφέρεια, έχουν συλλεγεί έως τώρα 20 εκ. δικαιώματα και παραμένουν άγνωστα περίπου 3 εκ. γεωτεμάχια, τα οποία εμπεριέχουν πάνω από 5 εκ. άγνωστα δικαιώματα. Άρα το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται με σημαντικές παραδοχές και εκκρεμότητες, με δασικά, με ενστάσεις, με αγνώστου ιδιοκτήτη», επεσήμανε περιγράφοντας την κατάσταση ο Νίκος Ραμπαούνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) που εκπροσωπεί τους αναδόχους της κτηματογράφησης.
Εκτός των μη δηλωθέντων ακινήτων πρόβλημα πλήθους λαθών φαίνεται να υπάρχει και με τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης. Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Νικολάου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα για τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν έχουν προβεί σε διορθώσεις λόγω άγνοιας: «Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, η οποία έχει κτηματογραφηθεί από παλιά παρατηρούμε ότι οι συντεταγμένες διαφέρουν από το σημερινό γεωδαιτικό σύστημα με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα κτηματογραφημένα να εντοπίζονται …μέσα στη θάλασσα. Αν δε δοθεί παράταση, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας και το τεκμήριο του δημοσίου να είναι μαχητό, να αρθεί. Είναι καλή η θέσπιση, αλλά ακόμα δεν την έχουμε δει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μεχρι τότε».
Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, πάντως, στις περιοχές που είναι ακόμα ανοιχτή η διαδικασία, έχει σχεδόν …μηδενιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Ραμπαούνη, το τελευταίο 6μηνο ο ρυθμός υποβολής δικαιωμάτων είναι κάτω από το 0,20% το μήνα, δύσκολα να έρθει στο χρόνο στο 1%: «Όσο χρόνο και να το κρατήσεις ανοικτό, τα ποσοστά που λείπουν θέλουν πολλά χρόνια για να έρθουν». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια είχε καλλιεργηθεί η κουλτούρα των παρατάσεων. Προσέθεσε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν ειδικά σε περιοχές που δεν υφίστανται τίτλοι ή γίνονταν μεταβιβάσεις δια λόγου τονίζοντας ότι πολλές δηλώσεις έχουν εκκρεμότητες και γι΄αυτό απαιτούνται συμπληρωματικές.
Ως λύση πρότεινε μία συνεχιζόμενη διαδικασία στο λειτουργούν κτηματολόγιο: «Ο κόσμος έρχεται όταν θέλει να μεταβιβάσει την περιουσία του. Γι΄αυτό και θα πρέπει στο λειτουργούν κτηματολόγιο να προβλεφθούν διαδικασίες που θα δίνουν δικαίωμα υποβολής εύκολα και χωρίς υπερβολικό κόστος ώστε να συμπληρωθεί το παζλ και να κλείσει σιγά σιγά το ιδιοκτησιακό της χώρας», υπογράμμισε.
Τόνισε επίσης ότι ο όγκος των εκκρεμοτήτων που θα έχουν συσσωρευτεί θα φανούν την επόμενη μέρα, ενώ σ΄αυτές θα προστεθούν νέα στοιχεία από διοικητικές πράξεις, απαλλοτριώσεις, και πολεοδομικά σχέδια.
Από την πλευρά του ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ανέφερε πως «το αύριο του Κτηματολογίου είναι πολύ σκληρο για τους ιδιοκτήτες που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία», καθώς όπως εξήγησε με το αμάχητο τεκμήριο του Δημοσίου θα χάσουν περιουσιακά στοιχεία. Για το λόγο αυτό ζήτησε με πρωτοβουλία του υπουργείου να ανοίξει η συζήτηση ώστε να βρεθεί μια λύση μέσα από την ίδια την υπηρεσία χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στα δικαστηρια όπου οι διαδικασίες θα κρατησουν χρόνια με εντελώς αμφίβολα αποτελεσματα.
Εργαζόμενοι: Προστίθενται 60.000 εκκρεμότητες κάθε χρόνο
Περί τις 60.000 νέες εκκρεμότητες προστίθενται κατά χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, Θωμά Καντερέ, την ώρα που σύμφωνα με τον ίδιο, ο φορέας υποφέρει από υποστελέχωση με τους υπαλλήλους να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στον ολοένα αυξανόμενο όγκο δουλειάς.
«Ο στόχος είναι να επιβιώσει ο φορέας, αλλά πώς θα γίνει αυτό όταν δεν έρχεται προσωπικό κι αυτό που υπάρχει φευγει, ενώ δεν είμαστε καθόλου ελκυστικοί ούτε στην κινητικότητα», αναρωτήθηκε κάνοντας λόγο για «διαρκείς πειραματισμούς» με τη λειτουργία του φορέα.
Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, οι εργαζόμενοι απηύθυναν επιστολή υπογεγραμμένη από 400 υπαλλήλους προς τον Πρωθυπουργό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, την οποία κοινοποίησαν και στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
την επιστολή επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:
- Η διασύνδεση με την κεντρική υπηρεσία ήταν και είναι εντελώς προβληματική, ενώ έπειτα από την κυβερνοεπίθεση που δεχτήκαμε, παραμένει ασταθής, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια όλου του προσωπικού να «υπερβεί» καθημερινά τον ίδιο του τον εαυτό.
- Οι νέες πλατφόρμες και τα συστήματα που δημιουργήθηκαν και εγκαταστάθηκαν με σκοπό τη συντόμευση διαδικασιών, αν και χρήσιμα, πολλές φορές καταλήγουν να δυσχεραίνουν τη διαδικασία καθως δε φτιάχτηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, όπως π.χ. η εφαρμογή ψηφιακής βάσης τήρησης αρχείων.
- Υπάρχει σωρεία άλυτων ζητημάτων του προσωπικού από την κατάταξη σε βαθμούς έως και την αναγνώριση προυπηρεσίας.
- «Η υποστήριξη των αρχειοφυλακείων γίνεται με πολύ προσωπικό κόπο των υπάλλήλων, βάζοντας τις βενζίνες και τις φθορές των ΙΧ, κουβαλώντας βιβλία και τόμους προκειμένου να εκδοθούν τα πιστοποιητικά στην ώρα τους. Οι μετακομίσεις των υποθηοφυλακείων σε πολλές περιπτώσεις έγιναν και γίνονται με πόρους, μέσα και προσωπική εργασία των υπαλλήλων».
Όσον αφορά την κυβερνοεπίθεση που είχε δεχτεί το Κτηματολόγιο το καλοκαίρι, πάντως, ο πρόεδρος του φορέα, Στέλιος Σακαρέτσιος επανέλαβε απαντώντας και σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι δεν παραβιάστηκαν βάσεις δεδομένων, ούτε τέθηκαν σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών και ιδιοκτησιών. Υποβάθμισε μάλιστα το περιστατικό σημειώνοντας πως “αντλήθηκαν 1,2 GB υπηρεσιακών, αδιαβάθμιστων εγγράφων άνευ σημασίας, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αναρτημένα και στη Διαύγεια».
Πηγή: ethnos.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- Καρέκλες και μεταλλικά τραπέζια ανέσυραν δύτες από τη λίμνη Παμβώτιδα. Ο καθαρισμός θα ολοκληρωθεί σε 2 μήνες
- Θεσσαλονίκη. 55χρονος έκανε σκωληκοειδίτιδα και μετά από 1 χρόνο του είπαν ότι έχει καρκίνο. Κατέθεσε αγωγές κατά γιατρών
- Η νέα υπ. Παιδείας του Τράμπ εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Οι καταγγελιες
- Τι είναι τα φακοειδή σύννεφα που εμφανίστηκαν χθες στον ουρανό. Γιατί θυμίζουν UFO
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ