Η διάσωση της “Μαλαγουζιάς”. Πώς ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, έσωσε και ανέδειξε την ποικιλία που είχε σχεδόν εξαφανισθεί. Από την αφάνεια στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Η διάσωση της “Μαλαγουζιάς”. Πώς ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, έσωσε και ανέδειξε την ποικιλία που είχε σχεδόν εξαφανισθεί. Από την αφάνεια στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου
Όσοι πίνουν κρασί διαλέγουν λευκό ή κόκκινο, αναλόγως την εποχή ή τη διάθεσή τους. Όσοι όμως γνωρίζουν από οίνο, επιλέγουν την ποικιλία, γνωρίζουν τη σωστή θερμοκρασία και τα συνδυάζουν αναλόγως το φαγητό ή ακόμη και το επιδόρπιο.

Μία από τις ποικιλίες με φανατικούς λάτρεις είναι η Μαλαγουζιά, που αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα και αναλόγως την περιοχή που καλλιεργείται, το άρωμά της προσαρμόζεται και αφήνει κάθε φορά ένα ελαφρά διαφορετικό γευστικό αποτύπωμα.

Η Μαλαγουζιά για πολλές δεκαετίες ήταν λησμονημένη και σχεδόν καταδικασμένη να εξαφανισθεί από την ελληνική παραγωγή.

Τη διέσωσε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, που τη δεκαετία του ’70, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ποικιλία.

Έβαλε στόχο να την βγάλει από τον αργό θάνατο της αφάνειας και να την αναδείξει. Τα κατάφερε και εκατομμύρια ουρανίσκοι απολαμβάνουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του.

Η διάσωση της Μαλαγουζιάς, θυμίζει έργο τέχνης. Ένας το δημιουργεί αλλά το  απολαμβάνουν αμέτρητοι.

Το κτήμα Γεροβασιλείου έχει θέα στις βουνοκορφές του Ολύμπου.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, αφού σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή, ειδικεύθηκε στην οινολογία, την αμπελουργία και αναζήτησε τη γευσιγνωσία στο Μπορντό της Γαλλίας. Υπήρξε συνεργάτης του φημισμένου Émile Peynaud, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «προπάτορας της σύγχρονης οινολογίας». Εργάστηκε για χρόνια ως οινολόγος στο Porto Carras και όταν ήρθε ο χρόνος, τη δεκαετία του 80, αξιοποίησε τα 25 στρέμματα του οικογενειακού αμπελώνα στην Επανωμή.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου έσωσε από την αφάνεια την ποικιλία της Μαλαγουζιάς, τη δεκαετία του ’70.

Η περιοχή είναι ιδανική και κουβαλά στις ρίζες της μια παράδοση 1500 ετών, από την αρχαιότητα και μετά το Βυζάντιο. Τότε που ονόμαζαν την Επανωμή, “Αμπελότοπο”.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, φύτεψε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών και δημιούργησε ένα σύγχρονο οινοποιείο στο κέντρο του κτήματος. Τα πιο φημισμένα κρασιά της χώρας παράγονται στον “αμπελότοπο”, με γνώση, φροντίδα και συνέπεια.

Διεθνής αναγνώριση

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου το 1984.

Με τα χρόνια, το κτήμα Γεροβασιλείου επεκτάθηκε, η παραγωγή αυξήθηκε, η φήμη των κρασιών ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Από την πρώτη μέρα της αναδημιουργίας του κτήματος, η καλλιέργεια του αμπελώνα γινόταν με συνεχείς πειραματισμούς και μελέτη ελληνικών και διεθνών, γνωστών και άγνωστων, ποικιλιών.

Η τεχνολογία είναι το μέσο αλλά η παράδοση είναι η πυξίδα, που δείχνει τον καλό δρόμο της οινοποιίας.

Από το αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση, η ποιότητα είναι αποτέλεσμα της γνώσης και του σεβασμού.

Η παραγωγή ποιοτικών κρασιών με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής, είναι συνέπεια της πολυετούς εμπειρίας, της αδιάκοπης μελέτης και της αγάπης της οικογένειας Γεροβασιλείου για το καλό κρασί.

Το 30% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη.

Τα κρασιά του κτήματος Γεροβασιλείου, κερδίζουν κάθε χρόνο διεθνείς διακρίσεις.

Το 2019, η περίφημη ποικιλία της Μαλαγουζιάς, που πριν μισό αιώνα ήταν απαξιωμένη και θεωρούταν εξαφανισμένη, πήρε το χρυσό μετάλλιο στα Decanter World Wine Awards στην Αγγλία. Η Μαλαγουζιά από υπερώριμα σταφύλια του κτήματος, ανέβηκε στο βάθρο του Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης τόσο το 2019, όσο και το 2020.

Ο αμπελώνας του κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 720 στρέμματα.

Η οινοποίησή της στο κτήμα πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18 °C, ενώ ποσότητα οινοποιείται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, κερδίζοντας σε δομή και σώμα.

Εκτός από τη Μαλαγουζιά που με την ιστορία της “κλέβει” την παράσταση, τα υπόλοιπα κρασιά του κτήματος δεν υστερούν σε φήμη και βραβεία. Το Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό (Ασύρτικο- Μαλαγουζιά) είναι από τα δημοφιλέστερα κρασιά στην ελληνική αγορά, ενώ συνολικά, το Κτήμα Γεροβασιλείου έχει καταταγεί ανάμεσα στα εκατό καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για επτά χρονιές.

Το όνομα του ιδιοκτήτη του, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, φιγουράρει ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο.

Μουσείο Οίνου

Πέρα από τα πολυβραβευμένα κρασιά και τη μακρά ιστορία, το κτήμα Γεροβασιλείου ξεχωρίζει για έναν ακόμη λόγο. Οι πόρτες του είναι ανοιχτές σε όλους όσους αγαπούν το κρασί, τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Το Μουσείο Οίνου διαθέτει χιλιάδες εκθέματα, από αρχαία κειμήλια έως σύγχρονα εργαλεία.

Στην καρδιά του οινοποιείου, λειτουργεί το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου.

Τα εκθέματά του χωρίζονται σε δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης.

Στόχος είναι η ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, καθώς και η γνωριμία του επισκέπτη με το καλό κρασί, τον τρόπο παραγωγής του, καθώς και τη σημασία του για τον άνθρωπο και ειδικά τον ελληνικό πολιτισμό.

Η γειτνίαση με τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τις αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν, ανάλογα με την εποχή, το βίωμα του επισκέπτη.

Στο χώρο του μουσείου, εκτίθεται ολόκληρη η συλλογή ανοιχτηριών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Έχοντας ξεκινήσει να συλλέγει από τη δεκαετία του ’70, σήμερα αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και κατατάσσεται ως ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο.

Η συλλογή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου αριθμεί πάνω από 2.600 ανοιχτήρια από όλον τον κόσμο.

Η περιήγηση ανάμεσα στα εκθέματα της εντυπωσιακής συλλογής συνιστά ένα ταξίδι στον χρόνο και στον κόσμο. Τα ανοιχτήρια ομαδοποιούνται ως προς τη χρήση τους από άνδρες και γυναίκες, τη σχέση τους με τις καταναλωτικές συνήθειες, τη βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου, τις διάφορες μόδες και τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 19ου και 20ου αιώνα. Κάθε ανοιχτήρι διηγείται μια διαφορετική ιστορία, για όποιον ξέρει να τη διαβάσει, στο σχήμα του, το μέγεθός του, το σμίλεμα και άλλες λεπτομέρειες.

Το Μουσείο Οίνου και οι δραστηριότητες που προσφέρει με ξεναγήσεις, γευσιγνωσία, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδόσεις, συμβάλλουν στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού. Άλλωστε στην Ελλάδα αυτή η παράδοση ξεκινά από την αρχαιότητα, εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο, ταυτίστηκε με τη θρησκεία μέσα από τη Θεία Κοινωνία και ρίζωσε στις παρέες, στις χαρές και στις λύπες.

Εκεί που το κρασί είναι παρόν, πάντα ως αφορμή και ποτέ η αιτία.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις ποικιλίες των κρασιών του κτήματος Γεροβασιλείου στην ιστοσελίδα gerovassiliou.gr.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αναβιώνουν τα «παράθυρα του κρασιού». Λειτουργούσαν στην μεσαιωνική Ιταλία και σέρβιραν κρασί στην πανδημία από μικρά ανοίγματα στους τοίχους

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.