Ο Ξάνθιππος ο Λακεδαιμόνιος ήταν από τους πιο ξακουστούς στρατηγούς της αρχαιότητας, καθώς με τη βοήθεια του οι Καρχηδόνιοι εξουδετέρωσαν τον ρωμαϊκό στρατό.
Έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. και εργαζόταν ως μισθοφόρος. Όταν οι Ρωμαίοι αποβιβάστηκαν στη Βόρεια Αφρική εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Καρχηδόνας. Ο Ρωμαίος διοικητής, ύπατος Μάρκος Ατίλιος Ρήγουλος κατέλαβε την πλούσια πόλη του Τύνητα που απείχε μόλις 15 χλμ από την Καρχηδόνα και ξεσήκωσε τις άλλες πόλεις να επιτεθούν εναντίον των Καρχηδονίων.
Οι Καρχηδόνιοι τους πρότειναν να συνάψουν ειρήνη αλλά τους έθεσαν εξωπραγματικούς όρους, με συνέπεια να μην τους δεχτούν και να έρθουν σε πόλεμο.
Οι Καρχηδόνιοι αποφάσισαν να αναδιοργανώσουν στο στράτευμα. Σύμφωνα με τον Αππιανό ζήτησαν από τη Σπάρτη, η οποία προμήθευε μισθοφόρους σε στρατούς της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, να τους στείλουν έναν έμπειρο στρατηγό.
Έστειλαν τον Ξάνθιππο τον Λακεδαιμόνιο, ο οποίος μόλις έφτασε στην Καρχηδόνα ανέλαβε την ηγεσία του στρατού.
Ο Ξάνθιππος παρατήρησε ότι οι στρατιώτες πολεμούσαν με έναν ξεπερασμένο τρόπο και αναμόρφωσε το στράτευμα σύμφωνα με τα ελληνικά πρότυπα. Πέρασε τους στρατιώτες από σκληρή εκπαίδευση προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον οργανωμένο στρατό των Ρωμαίων και οργάνωσε τη φάλαγγα και το ιππικό.
Υπέβαλλε τους στρατιώτες σε καθημερινή γυμναστική και τους έκανε εξάσκηση στη χρήση μικρών δοράτων. Ο Ξάνθιππος είχε στρατηγικές ικανότητες και ήξερε πως η επιλογή του πεδίου μάχης ήταν σημαντική για τη νίκη. Στρατοπέδευσε με τον στρατό του μεταξύ του Τύνητα και της θάλασσας στα σημεία που οι Ρωμαίοι ανεφοδιάζονταν.
Όταν ο Ρωμαίος ύπατος είδε τον καρχηδονιακό στρατό, διέταξε τους στρατιώτες του να πάρουν θέσεις μάχης, αν και ήταν καταπονημένοι από τις συνεχείς επιθέσεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Ο στρατός των Ρωμαίων αποτελείτο από 18.000 στρατιώτες ενώ των Καρχηδονίων από 16.000. Αν και υστερούσαν αριθμητικά σε άντρες, υπερτερούσαν στο ιππικό, το οποίο έκρινε τον πόλεμο.
Είχαν 4000 ιππείς και 100 ελέφαντες ενώ οι Ρωμαίοι μόλις 500, με αποτέλεσμα να νικήσουν εύκολα και να επιτεθούν ενάντια στο πεζικό των Ρωμαίων, το οποίο εξόντωσαν.
Ο απολογισμός της μάχης ήταν 15.000 νεκροί από την πλευρά των Ρωμαίων και 800 από την πλευρά των Καρχηδονίων.
Οι Καρχηδόνιοι αιχμαλώτισαν τον Ρωμαίο διοικητή Ρήγουλο και γιόρτασαν τη θριαμβευτική νίκη. Η μετέπειτα ζωή του Ξάνθιππου δεν είναι γνωστή. Λέγεται ότι αναγκάστηκε να φύγει από την Καρχηδόνα εξαιτίας της ζηλοφθονίας των άλλων στρατηγών και πήγε στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο, όπου υπηρέτησε ως μισθοφόρος ως το τέλος της ζωής του.
Διαβάστε επίσης: Μιλτιάδης. Η άγνωστη ζωή του στρατηγού που συνέτριψε τους Πέρσες στο Μαραθώνα. Γιατί τον δίκασαν οι Αθηναίοι, που τον θεωρούσαν τύραννο
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ