Κρήτη. Μεγάλη καταστροφή στον γηραιότερο πλάτανο της Ευρώπης ηλικίας έως 2.400 ετών. Toν αναφέρει ο Καζαντζάκης στο έργο του

Ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός σκόρπισε ανησυχία στους κατοίκους του Κρασιού του δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, ο μεγάλος κορμός από τον ιστορικό πλάτανο του Κρασιού, τον γηραιότερο πλάτανο στην Ευρώπη, αποκολλήθηκε και έπεσε στο έδαφος.

Η πτώση του κλαδιού συνέβη ξαφνικά, με την τύχη να αποτρέπει μια πιθανή τραγωδία, καθώς δύο λεπτά πριν από το περιστατικό περνούσε κόσμος από το σημείο.

Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την περαιτέρω τύχη του δέντρου, ενώ αναμένεται να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να διασφαλιστεί η προστασία του στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, το ιστορικό δέντρο, που αναφέρεται και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προστατευτεί.

«Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο εξής», ανέφερε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι στο τμήμα του δέντρου που αποκολλήθηκε είχαν γίνει, στο παρελθόν, εργασίες προκειμένου να στερεωθεί.

Μάλιστα, ο κ. Δοξαστάκης, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί άμεσα στο σημείο μαζί με τον δασάρχη, εξήγησε ότι ήδη οι υπηρεσίες του δήμου έχουν σπεύσει και πρόσθεσε πως η αποκόλληση του τμήματος του δέντρου ήταν αποτέλεσμα της κατάστασης στην οποία βρισκόταν, αλλά και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης

Ο πλάτανος στο Κράσι έχει αποτελέσει σύμβολο ιστορίας και φύσης, προσελκύοντας επισκέπτες από όλον τον κόσμο που έρχονται για να θαυμάσουν το επιβλητικό δέντρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ηλικία του υπολογίζεται από 1.800 έως και 2.400 ετών, αν και δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά τεκμήρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως το δέντρο έχει ξεπεράσει τη χιλιετία, καθιστώντας το ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ολλανδό δασολόγο Jeroen Pater.

Η περίμετρος του ριζικού κορμού του αγγίζει τα 24 μέτρα, επιβεβαιώνοντας την επιβλητική του παρουσία.

Το δέντρο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού, φέρνει στο Κράσι χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από το 2011, με προεδρικό διάταγμα, ο πλάτανος έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Μνημείο Φύσης», ενισχύοντας τη σημασία του για την τοπική και ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Πτώση δέντρου στο Κράσι

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr