Κρυστάλλινα νερά και ήσυχες παραλίες δεν υπάρχουν μόνο στα νησιά. Κοντά στην Αθήνα υπάρχουν εξίσου όμορφες τοποθεσίες, όπου η θάλασσα σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της Αττικής δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Στην ανατολική ακτή της Αττικής ανάμεσα σε λοφίσκους που διασχίζονται από ένα μικρό ποτάμι, τον Ερασίνο, βρίσκεται η Βραυρώνα, που πήρε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Βραύρωνα.
Οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα εκτός από τη θάλασσα να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται σε έναν λόφο, στον οποίο ήταν χτισμένος ο αρχαίος οικισμός. Σήμερα εκεί βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους ναούς της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένος στην Αρτέμιδα, τη δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας και της άγριας φύσης.
Η θεά Αρτέμιδα και η εκστρατεία κατά της Τροίας
Η Άρτεμις Βαυρωνία ξεκίνησε να λατρεύεται τον 8ο αιώνα π.Χ. γι’ αυτό και η περιοχή πήρε το όνομά της. Σύμφωνα με τη μυθολογία, πριν από την αποστολή της εκστρατείας στην Τροία, η θεά Άρτεμις, που ήταν με το μέρος των Τρώων, προκάλεσε άπνοια με αποτέλεσμα ο Μυκηναϊκός στόλος να μη μπορεί να ξεκινήσει.
Η Άρτεμις ήταν θυμωμένη με τον αρχηγό των Αχαιών, Αγαμέμνονα, επειδή είχε σκοτώσει το ιερό της ελάφι.
Οι πιστοί ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τη θυσία, αλλά την τελευταία στιγμή η Άρτεμις λυπήθηκε την Ιφιγένεια, την πήρε από το βωμό και τη φυγάδευσε στην Μαύρη Θάλασσα, στη χώρα των Ταύρων. Η Ιφιγένεια έγινε ιέρεια της θεάς έως ότου δραπέτευσε με τη βοήθεια του αδερφού της, Ορέστη και σύμφωνα με τον Ευριπίδη, ήρθε στη Βραυρώνα και έφερε τη λατρεία της Αρτέμιδος, γι’αυτό οι αρχαίοι τελούσαν τελετές προς τιμή της. Λέγεται μάλιστα ότι παρέμεινε στο ιερό της Βραυρώνας μέχρι το θάνατό της.
Ο ναός της Αρτέμιδας
Ο ναός της Αρτέμιδας είναι δωρικός και χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται σε ένα ύψωμα και κατασκευάστηκε από ντόπιο πωρόλιθο. Σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια αλλά φαίνεται ότι ξεπερνούσε σε ύψος όλα τα οικοδομήματα του ιερού. Εκεί βρισκόταν το λατρευτικό άγαλμα της θεάς που είχε μεταφέρει η Ιφιγένεια με τον Ορέστη και αναλημματικός τοίχος για να αφήνουν οι πιστοί τα αναθήματά τους.
Κάθε πέντε χρόνια πραγματοποιούνταν τα Βραυρώνια, όπου μια μεγάλη πομπή ξεκινούσε από τον Παρθενώνα και κατέληγε στο ναό της Βραυρώνας. Οι πιστοί έκαναν θυσίες στη θεά και λάμβαναν χώρα αθλητικοί και μουσικοί αγώνες προς τιμή της. Το ιερό άρχισε να παρακμάζει περίπου τον 2ο αιώνα π.Χ. εξαιτίας των πλημμυρών που συνέβησαν στην περιοχή.
Απέναντι από τη Βραυρώνα βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, το οποίο περιβάλλεται από πεντακάθαρα νερά, όπου φαίνεται από ψηλά ακόμα και βάρκα που βρίσκεται στον βυθό. Τα μοναδικά κτίρια του νησιού είναι μια λευκή εκκλησία και ένας ανεμόμυλος και μοναδικοί κάτοικοι οι γλάροι.
Δείτε το βίντεο με drone του συνεργάτη μας Haanity:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Που ήταν το «Δέλτα του Νείλου» και η Αιγυπτιακή πυραμίδα στην Αττική ; Σήμερα δίπλα στο ιερό όπου λατρευόταν η θεά Ίσις και ο Όσιρις, κολυμπούν ανυποψίαστοι τουρίστες …
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ