Η κρέμα της φωτογραφίας δεν αποτελεί σύγχρονο καλλυντικό προϊόν, αλλά αρχαιολογικό εύρημα! Πρόκειται για την παλαιότερη κρέμα προσώπου, ρωμαϊκής καταγωγής.
Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη συσκευασία της αλοιφής, το 2018, εντυπωσιάστηκαν αλλά συγχρόνως, σάστισαν. Οι έρευνες πραγματοποιούνταν κοντά σε έναν αρχαίο ρωμαϊκό ναό στο Λονδίνο και όχι σε κάποια αρχαία κατοικία, όπου συνηθίζεται να εντοπίζονται είδη προσωπικής φροντίδας.
Έτσι, οι ερευνητές θεώρησαν, ότι το εύρημά τους χρησιμοποιούταν για θεραπευτικούς σκοπούς ή σε κάποιου είδους τελετουργίες. Ωστόσο, η εργαστηριακή ανάλυση απέδειξε το αντίθετο.
Ζωϊκό λίπος, άμυλο και κασσίτερος αποκάλυψαν πως πρόκειται για μια ρωμαϊκή κρέμα προσώπου, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν.
Tα παραδοσιακά συστατικά τέτοιου είδους καλλυντικών περιελάμβαναν μόλυβδο, προκειμένου να δημιουργηθεί η επιθυμητή απόχρωση. Ωστόσο, ο μόλυβδος δεν ήταν τόσο εύκολα διαθέσιμος στα βρετανικά νησιά όσο ο κασσίτερος. Έτσι, ο κατασκευαστής του ρωμαϊκού καλλυντικού αποπειράθηκε να αναδημιουργήσει την παραδοσιακή κρέμα προσώπου, με τοπικά συστατικά, και όπως αποδείχτηκε, τα κατάφερε!
Η ρωμαϊκή κρέμα βρέθηκε σε ένα περίτεχνο τενεκεδένιο δοχείο, το οποίο ήταν τόσο υψηλής ποιότητας, που διατήρησε σχεδόν αναλλοίωτο το προϊόν στο εσωτερικό του. Οι ερευνητές τόλμησαν, μάλιστα, να συγκρίνουν τη ρωμαϊκή κρέμα με τα σημερινά καλλυντικά.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο παλιός είναι ο καρκίνος; Έρευνα του Κέιμπριτζ σε σκελετούς ανθρώπων επιβεβαίωσε ότι «σάρωνε» και τον Μεσαίωνα. Τα συμπεράσματα – ανατροπή
Ο κάτοχος της κρέμας
Πιθανολογείται ότι κάτοχος του ευρήματος ήταν είτε μια Ρωμαία ή Βρετανίδα πλούσια γυναίκα της εποχής είτε μια ιερόδουλη του ναού. Άλλωστε, οι ναοί δεν χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους στρατιώτες, αλλά και από άτομα διαφορετικών τάξεων που εξυπηρετούσαν ποικίλες λειτουργίες.
Σύμφωνα με την έκθεση των αρχαιολόγων, η ρωμαϊκή κρέμα προσώπου ως εύρημα αποδεικνύει ότι ο ρωμαϊκός πολιτισμός ευδοκιμούσε στο Λονδίνο εκείνη την εποχή.
Αντλήθηκαν πληροφορίες: Ancient Origins, Nicole Callaway, B.S. Anthropology and Sociology
Η επιστημονική ομάδα που δημοσίευσε την παρούσα ανακάλυψη στο περιοδικό Nature απαρτίζεται από τους: R. P. Evershed, R. Berstan, F. Grew, M. S. Copley, A. J. H. Charmant, E. Barham, H. R. Mottram, G. Brown
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η αρχαία μπιζουτιέρα ονομαζόταν πυξίς και εκεί οι γυναίκες φύλασσαν κοσμήματα και καλλυντικά. Είχε οδηγίες χρήσης και έδωσε το όνομα της στην ναυτική πυξίδα
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέος νόμος για τους influencers στην Ισπανία. Αφορά το περιεχόμενο, τι είναι το “δικαίωμα διόρθωσης” που προτάθηκε
- Αεροπορική εταιρεία αποζημιώνει πάνω από 1.800 υπαλλήλους επειδή τους απέλυσε στην πανδημία. Θα δώσει 120 εκατ δολ
- Εύβοια. Γιος, κόρη και γαμπρός έπνιξαν τον 65χρονο πατέρα τους με μαξιλάρι. Η ψευδής καταγγελία του γιου για απόπειρα βιασμού
- Κυπελλούχος NBA με τους Μπακς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Με triple double και σκορ 97-81 επί των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ